Για την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, αλλά και για το μεταναστευτικό και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, κος Γιώργος Γεραπετρίτης, στα  Παραπολιτικά 90.1 και  «Να ’χαμε να λέγαμε» με το  δημοσιογράφο  Κώστα Παπαχλιμίντζο.

 «Η κ. Σακελλαροπούλου είναι ένας άνθρωπος του ορθού λόγου» τόνισε ο υπουργός εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η κα Σακελλαροπούλου είναι μια γυναίκα η οποία έχει μια διαδρομή η οποία διαπνέεται από μια μεγάλη ακεραιότητα στα πράγματα και ευθυκρισία» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε: «Είναι δικαστής η οποία έχει πολύ συγκεκριμένες απόψεις, είναι ένας φιλελεύθερος, σύγχρονος, μοντέρνος άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες σε ζητήματα που άπτονται των δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως του περιβάλλοντος. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος καταφέρνει να συναιρέσει πράγματα τα οποία πολλές φορές φαίνονται ετερόκλητα. Είναι ένας άνθρωπος του ορθού λόγου.

Ως δικαστής έχει αποδείξει με τις αποφάσεις της ότι μπορεί να χειρίζεται εξαιρετικά λεπτά και σύνθετα ζητήματα με μια ιδιαίτερη τέχνη που χρειάζεται πάντοτε όταν καλείσαι να αποφασίσεις για μείζονα αγαθά. Η διαδρομή της αυτή νομίζω αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση ότι από τη θέση του ύπατου αξιώματος της χώρας, του πρόεδρου της ελληνικής Δημοκρατίας θα επιτελέσει το καθήκον προς όφελος όλων των πολιτών και της ελληνικής πολιτείας.

Για το μεταναστευτικό

 Στα ζήτημα της επικαιρότητας ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα διαβεβαιώνοντας τις τοπικές κοινωνίες ότι «για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτεία έχουμε ένα πάρα πολύ συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης της μείζονος μεταναστευτικής προσφυγικής κρίσης.». Συνέχισε αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχέδιο και υπογράμμισε τους τρεις βασικούς πυλώνες του: «Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η ανάσχεση στα σύνορά μας και ιδιαιτέρως στα θαλάσσια σύνορα μας. Ήδη έχει υπάρξει μια σοβαρότατη αναβάθμιση του εξοπλισμού που διαθέτουν το Λιμενικό και το Πολεμικό ναυτικό έτσι ώστε να γίνεται πολύ καλύτερη επιτήρηση. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και τις επιστροφές οι οποίες θα γίνονται για όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. 

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν ξεκινήσει συστηματικά οι επιστροφές και κάθε Παρασκευή θα έχουμε επιστροφές στις χώρες υποδοχής, στις χώρες καταγωγής. Τρίτος πυλώνας είναι το ζήτημα των νέων δομών. Για πρώτη φορά δημιουργούνται νέες σύγχρονες δομές υποδοχής, οι νέες αυτές δομές θα έχουν το χαρακτήρα της ελεγχόμενης ροής εισόδου και εξόδου. Δηλαδή θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος τόσο σε επίπεδο ασφάλειας και αστυνόμευσης όσο και στο επίπεδο της παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών στις δομές αυτές.  Θα είναι και δομές οι οποίες θα εντάσσονται αρμονικά εκτός του αστικού ιστού των μεγάλων πόλεων αλλά παράλληλα θα είναι και δομές οι οποίες θα έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα»

 

Εξωτερική πολιτική

Τέλος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα οποία η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη πυγμή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σημείωσε:

«Για πρώτη φορά η ελληνική διπλωματία έχει καταγάγει τόσο σημαντικές επιτυχίες σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Ας σταθούμε στη μεγάλη εικόνα η οποία έχει να κάνει με τις διμερείς και τις πολυμερείς συμφωνίες και διασκέψεις  τις οποίες έχει οργανώσει η ελληνική πολιτεία. Ας δούμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει καταφέρει να καταστήσει συμμάχους μας στο ζήτημα αυτό αφενός τις μεγάλες δυνάμεις όσο και τις δυνάμεις τις περιφερειακές. Ολόκληρος ο Αραβικός κόσμος αλλά και το Ισραήλ σήμερα συντάσσονται όλοι μαζί μας σε ότι αφορά την επιθετικότητα της Τουρκίας.  Η Τουρκία βρίσκεται να είναι αυτή τη στιγμή να είναι απολύτως απομονωμένη και για το λόγο αυτό εκφράζει τη νευρικότητα που εκφράζει».