Στο εξαιρετικό κλίμα των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανατρέψει το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα στάθηκε ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα, Πατρίκ Μεσονάβ.

Σε ενημέρωσή του προς τους Έλληνες δημοσιογράφους αναφορικά με το συνέδριο «Ελλάδα: Στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», ο Γάλλος πρέσβης επεσήμανε πως «η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει την αλλαγή και έχει λάβει δεσμεύσεις αναφορικά με την ανάπτυξη» ενώ συμπλήρωσε ότι «η Γαλλία ως εταίρος θέλει να συντροφεύσει την Ελλάδα σε αυτό το ταξίδι». Μάλιστα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του απέναντι στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τόνισε πως οι γαλλικές εταιρείες έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενέργεια, τις υποδομές, τις μεταφορές και την άμυνα, για την οποία αναφέρθηκε και στην επικοινωνία για το σχέδιο πώλησης φρεγατών.

Τα επιχειρηματικά συνέδρια για την προώθηση της επιχειρηματικότητας διεξάγωνται με μεγάλη συχνότητα αλλά, σύμφωνα με τον κ. Maisonnave, το συγκεκριμένο έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Ο ενισχυμένος και διευρυμένος ρόλος του συνεδρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στην Ελλάδα, βρίσκεται και στο γεγονός ότι διεξάγεται για πρώτη φορά στο Παρίσι, με αποτέλεσμα οι Έλληνες υπουργοί που θα βρεθούν εκεί να έχουν την ευκαιρία για επαφές και με γαλλικές εταιρείες.

«Οι γαλλικές εταιρείες θέλουν να δουν ευκαιρίες στην Ελλάδα και οι ελληνικές να εξετάσουν το πεδίο συνεργασίας με τις γαλλικές» σημείωσε για να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει και έντονη πολιτική πρωτοβουλία πίσω από τη συγκεκριμένη δράση. «Στο πλαίσιο πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων που κρατάει χρόνια, θέλουμε να εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις. Η γαλλική οικονομία είναι ο έβδομος επενδυτής με ποσοστό 4%, το οποίο μπορεί να αυξηθεί λαμβάνοντας υπόψιν τις προοπτικές που ανοίγονται στην ελληνική οικονομία. Μπορούμε ν’ αλλάξουμε κατηγορία και να ανέβουμε ταχύτητα»», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Laurent Thuillier, που σημείωσε ότι «το δίκτυο έχει συνολικά 300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι ελληνικές και το ένα τρίτο γαλλικές». Συμπλήρωσε δε, πως οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν 15.000 θέσεις εργασίας, ενώ ξεκαθάρισε πως το δίκτυο επιχειρήσεων έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα, το τελευταίο διάστημα, με την ενέργεια και το real estate.

Μάλιστα, ο ίδιος γνωστοποίησε πως, στο προσεχές διάστημα, το επιμελητήριο αναμένεται να λάβει πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ενός αμιγώς επιχειρηματικού συνεδρίου στην Αθήνα όπου θα υποδεχτούν τις γαλλικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή επενδύουν ήδη και θέλουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Σημειώνεται ότι την ελληνική κυβέρνηση στο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι, θα εκπροσωπήσουν οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού.

ΓΑΛΛΙΚΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τη γαλλική παρουσία στα ελληνοτουρκικά επανέλαβε ο Γάλλος πρέσβης για να σημειώσει πως «δεν είναι περίοδος κανονικότατητας στα ελληνοτουρκίκα καθώς, όσους μήνες είμαι στην Ελλάδα, βλέπω την έντονη ανησυχία για τη στάση της Άγκυρας» και να συμπληρώσει πως «η Γαλλία δηλώνει "παρών" στο ελληνικό αίτημα για παρουσία στην περιοχή».

Ο Γάλλος πρέσβης διευκρίνησε ότι υπάρχουν δύο τομείς που απασχολούν την Αθήνα, αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, και αναφέρθηκε στην προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό. Σε ό, τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γάλλος πρέσβης τόνισε πως «οι Τούρκοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση κοιτασμάτων που δεν είναι δικά τους και την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης (MoU) που ορίζει εκ νέου τα υδάτινα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο». «Τόσο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και ο πρόεδρος Μακρόν πήραν ξεκάθαρη στάση απέναντι και στα δύο ζητήματα

Τέλος, για το μεταναστευτικό σχολίασε ότι η Γαλλία, σε αντίθεση με πολλά άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, έχει επιδείξει ενδιαφέρον για την αντιμετώπισή του και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος.