Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Με μία φράση αναζητά «συμμάχους» αφού το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά η οικονομία και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό.

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, με τη χώρα του να είναι από τις πρώτες που είχαν καταδικάσει επίσημα το άκυρο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Σάρατζ.

Υπέρ των Ελληνικών θέσεων υπενθυμίζεται ότι είχε ταχθεί και ο ίδιος ο Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Παράλληλα στη συνάντηση της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp’s) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο).

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του Ελληνογαλλικού forum με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.


Ο Μακρόν θα υποδεχτεί τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 14:25 και στο πλαίσιο γεύματος θα αρχίσουν οι συνομιλίες των δύο πλευρών. Στις 15:30 θα γίνει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ στις 15:45 θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Αργότερα, στις 16:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με επιχειρηματίες, στο πλαίσιο του ελληνο-γαλλικού φόρουμ, όπου θα βρίσκονται και άλλα κυβερνητικά στελέχη όπως οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. 

Επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στις 8 το βράδυ θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Γαλλο-γερμανικές συμμαχίες

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως έχει ήδη γράψει η εφημερίδα Παραπολιτικά, το διπλωματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι στραμμένο εδώ και καιρό σε Γαλλία και Γερμανία, κυρίως μετά τη διασφάλιση της ισχυρής στήριξης από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι στο Νταβός της Ελβετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να έχει διμερείς συναντήσεις με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ


Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε προς τον Λεμέρ την ικανοποίησή του και την εκτίμηση του ελληνικού λαού για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο.

Δύο ημέρες νωρίτερα, όχι τυχαία, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε πει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει λόγο στο λιβυκό ζήτημα τόσο απευθείας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και, εμμέσως, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω της συμμάχου Γαλλίας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας της ΕΕ, υπάρχει σχετικός διαγκωνισμός και η Γαλλία διεκδικεί ζωτικό ρόλο», υπογράμμισε με νόημα ο υπουργός Επικρατείας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο πρόεδρος Μακρόν είχε στηρίξει ανοιχτά την Ελλάδα στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ η κυβέρνησή του έχει καταγγείλει με απόλυτη σαφήνεια το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης.

Η παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, συνοδεία ελληνικής φρεγάτας, εκτιμάται ότι έχει υψηλό συμβολισμό και είναι κάτι που έγινε κατόπιν συντονισμού του Μεγάρου Μαξίμου με το Μέγαρο των Ηλυσίων. Η συζήτηση Μητσοτάκη-Μακρόν αναμένεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα περιστραφεί και γύρω από το θέμα της απόκτησης δύο γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ως προς τις ελληνογερμανικές σχέσεις, μετά τη σαφή δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, εκτιμάται ότι υπάρχει μια «διόρθωση» της γερμανικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας. Σε συζήτηση στο Νταβός η Αγκελα Μέρκελ, την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει στο Μόναχο, εκφράστηκε με θετικά λόγια για τον ίδιο, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις».

Στη δε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κυρία Καρενμπάουερ, αφού συζητήθηκαν το περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο, η κατάσταση στη Λιβύη και η συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη.

Την ίδια ημέρα, μάλιστα, η νομική επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής σε σχετική γνωμοδότησή της ανέφερε ότι λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό Κοινοβούλιο εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε ισχύ και –το κυριότερο– επισημαίνει ότι τα νησιά ανεξαρτήτως του μεγέθους τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, άρα οι θαλάσσιες περιοχές των νήσων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των ΑΟΖ.

Η ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας έναντι της επιθετικής και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας αφορά και τις χώρες τoυ Κόλπου, κάτι που έγινε παραπάνω από εμφανές την περασμένη εβδομάδα με τη συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από το Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς θα μεταβεί στο Ριάντ τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και στο Άμπου Ντάμπι την επομένη, με ατζέντα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και επενδύσεων.