Σε πιλοτικό στάδιο θα γίνει η τοποθέτηση των πλωτών φραγμάτων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με στόχο την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είχε επιβεβαιώσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο συγκεκριμένο μέτρο στο πλαίσιο του γενκότερου σχεδιασμού περιορισμού των ροών από την Τουρκία.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε: «Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε.»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το υπουργείο Άμυνας, προσκάλεσε με διαγωνισμό ιδιώτες εργολάβους να προμηθεύσουν έναν πλωτό φράκτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων εντός τριών μηνών.

Στην σχετική προκήρυξη που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνει ότι η προμήθεια του πλωτού προστατευτικού συστήματος μη στρατιωτικών προδιαγραφών «θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής/προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών».

Αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε αναφερθεί στο θέμα λέγοντας: «Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές» τόνισε.