Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις για την μεθοδολογία που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παππαγγελόπουλος προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε δικαστικές υποθέσεις που είχαν έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Πειραιώς o καταδικασμένος σε ισόβια για την υπόθεση Noor 1, Ευθύμιος Γιαννουσάκης (η κατάθεση του οποίου διαβιβάστηκε μαζί με της πρώην συζύγου του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που μελετά την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος επι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ).

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω πολύκροτη υπόθεση βρίσκεται πλέον στο Εφετείο Πειραιά. Κεντρικά πρόσωπα στις αναφορές Γιαννουσάκη, είναι πέραν του κυρίου Παπαγγελόπουλου, ο Mr «10 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ», λιμενικός Χριστοφορίδης και ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επικοινωνούσε με τον Γιαννουσάκη, επιχειρώντας να κατευθύνει σε συγκεκριμένη πορεία τις καταθέσεις του για το ναρκόπλοιο.

 Συγκεκριμένα, ο κ. Γιαννουσάκης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο κύριος Χριστοφορίδης, όταν μπήκα στις φυλακές Αυλώνα μου ανέφερε ότι είχε κάνει συναντήσεις με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλο Δημήτριο. Το ραντεβού αυτό του το είχε κανονίσει κάποιος ισχυρός άνδρας, κατά τα λεγόμενα του κ. Χριστοφορίδη, ο οποίος ενδιαφερόταν για την υπόθεσή μου. Δεν μου τον κατονόμασε, αλλά με ενημέρωσε ότι αυτός, δηλαδή ο Παπαγγελόπουλος θα ρυθμίσει όλα τα θέματά μου».

Επί της ουσίας δηλαδή επισημαίνεται ότι Παπαγελόπουλος και Χριστοφορίδης (δηλαδή υπουργός και ανακριτικός υπάλληλος) βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή εκείνη την περίοδο, γεγονός που δημιουργεί επιπρόσθετα ερωτηματικά. Βλέπετε όπως συνέβη και στην υπόθεση Novartis, για την οποία διερευνάται ο κ. Παπαγγελόπουλος, έτσι και στην σκευωρία του Noor1 ακολουθήθηκε βάσει των όσων θα διαβάσετε παρακάτω το ίδιο μονοπάτι.

Αρχικά, μία ανώνυμη καταγγελία έφθασε στο γραφείο του κυρίου Παπαγελόπουλου, ο οποίος την διαβίβασε στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και στην συνέχεια έφθασε στα χέρια της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνης Τζίβα.

Σημειώνεται, ότι… όλως τυχαίως, η κ. Τζίβα φιγουράριζε σ' εκείνο του αλήστου μνήμης ρεπορτάζ που φιλοξενούσε η εφημερίδα «Δημοκρατία», ιδιοκτησίας του Γιάννη Φιλιππάκη, στενού φίλου και τακτικού συνδαιτυμόνα του Δημήτρη Παπαγελλόπουλου, μεταξύ των πνευματικών παιδιών του πρώην αναπληρωτή υπουργού που με την καθοδήγηση του ιδίου, έχτισαν καριέρες στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Συνεχίζοντας, ο Ε. Γιαννουσάκης προχωρά και σε λεπτομέρειες αναφορικά με την προνομιακή μεταχείριση που του προσφερόταν στις φυλακές κατόπιν -όπως υποστηρίζει- παρέμβασης του Δ. Παπαγγελόπουλου, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με όσα του ζητούσε ο Χριστοφορίδης: «Λίγες ημέρες μετά την μεταγωγή μου στην Αυλώνα, σε κουβέντα που είχα με την Διευθύντρια του Καταστήματος Μαρίνα Μπούκη, μου ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί της ο κύριος Παπαγελόπουλος και της είπε χαρακτηριστικά. Τον Γιαννουσάκη και τα μάτια σου, όλη η φυλακή θα φύγει από εκεί, ο μόνος που δεν θα κουνηθεί θα είναι ο Γιαννουσάκης».

Όπως τονίζει ο ίδιος, όμως, τα πράγματα στην συνέχεια άλλαξαν. «Αυτό το γεγονός ήταν ουσιαστικά η προετοιμασία του σχεδίου που εξελίχθηκε σε εκβιασμό προκειμένου να καταθέσω εις βάρος του κ. Μαρινάκη. Από τις 20-3-2017 που η άρνησή μου ήταν ξεκάθαρη αναθέσανε στον κ. Δουλάμη Γενικό Διευθυντή των Φυλακών στο υπουργείο Δικαιοσύνης την εξόντωσή μου. Κάθε αστυνομικός που συμμετείχε στις μεταγωγές μου έλεγε off the record ότι για κάθε παράνομη ή παράτυπη μεταγωγή μου τηλεφωνούσε ο ίδιος ο Δουλάμης και απαιτούσε να γίνει άμεσα».

  

Παράλληλα, ο Γιαννουσάκης επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά πως είχε διαδοχικές επαφές με τον τότε συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, ο οποίος τον διαβεβαίωνε ότι ο «Χριστοφορίδης είναι δικό του παιδί», ενώ υπενθυμίζει πως ο Καμμένος επί της ουσίας είχε απόλυτη γνώση και εμπλοκή στην νυχτερινή επίσκεψη της εισαγγελέως Τζίβα στις φυλακές, ώστε εκείνη να αποσπάσει την περιβόητη κατάθεση, η οποία τελικώς δεν ήλθε ποτέ.

 Με βάση τα παραπάνω καθίστανται ακόμη πιο αμείλικτες οι απορίες για τον ρόλο του λιμενικού Χριστοφορίδη, ο οποίος ακούγεται σ' εκείνο το σοκαριστικό ηχητικό που είδε το φως της δημοσιότητας το καλοκαίρι του 2017 να πιέζει αφόρητα τον Γιαννουσάκη για την επίμαχη κατάθεση, ακόμη και μέσω του δέλεαρ ενός πακτωλού χρημάτων και φυσικά και της καλύτερης μεταχείρισης από δικαστικής πλευράς, καθώς όπως φαίνεται, εκτός από τον Πάνο Καμμένο, είχε ανοικτό δίαυλο και με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πολλώ δε μάλλον αν αναλογιστεί κανείς μετά και την μαρτυρία στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, του πρώην Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι η επωδός «να μπουν κάποιοι φυλακή για να ξανακερδίσουμε τις εκλογές» δεν ενέπνεε μόνο τον Πολλάκη, αλλά καταδείκνυε σημειολογικά την ξεκάθαρη πρόθεση των τότε κυβερνώντων να εκμεταλλευθούν -για πολιτικά οφέλη- μια σειρά υποθέσεων που άγγιζαν το πολιτικό σκηνικό.

Ενδεικτικές άλλωστε είναι και οι σχετικές αναφορές Γιαννουσάκη : «Η αναφορά του Χριστοφορίδη ότι εάν μιλήσω για τον Μαρινάκη ΨΕΥΔΩΣ καταστρέφω ουσιαστικά την οικογένεια Μητσοτάκη και θα έχουμε δέκα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ξεκάθαρα την κομματική τοποθέτηση των συμμετεχόντων και των επίορκων κρατικών λειτουργών στην όλη υπόθεση κυρίως στο υπουργείο Δικαιοσύνης και φανερώνει τους πραγματικούς λόγους της πίεσης που δέχθηκα». Σε άλλο σημείο της κατάθεσης, λέει πως ο Χριστοφορίδης αγνοούσε επιδεικτικά το γεγονός ότι επανειλημμένες φορές του είχε πει πως ο κ. Μαρινάκης δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση αυτή, επιμένοντας στον στόχο του.

 Φυσικά, επειδή ένας Δημοσιογράφος του διαμετρήματος του Ταρζάν δεν ήταν δυνατό να λείψει από το σκηνικό, ο Γιαννουσάκης αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

 Σε ανάλογες καταγγελίες περί εκβιασμού και προσπάθειας δωροδοκίας με εκατομμύρια ευρώ από την πλευρά Χριστοφορίδη προχώρησε τόσο αδελφός του Ευθύμιου Γιαννουσάκη Στυλιανός, όσο και η πρώην σύζυγός του Κωνσταντίνα Σταματιάδη. Ο πρώτος διεμήνυσε ότι επειδή κάποιες από τις απειλές αυτές αφορούσαν τον ίδιο και την οικογένειά του προχώρησε σε σχετική καταγγελία στην τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου καταθέτοντας μήνυση κατά Χριστοφορίδη και Τζίβα, ενώ η δεύτερη έκανε λόγο για ζωηρό ενδιαφέρον των Καμμένου-Παπαγγελόπουλου.