Σε σκληρή δοκιμασία, με απρόβλεπτες όμως συνέπειες για τη συνοχή του κόμματος, εξελίσσεται το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαία πολιτική παράταξη με προοδευτικό πρόσημο και σημείο εκλογικής αναφοράς τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.

Οι τελευταίοι, ως εν δυνάμει μέλη στις κομματικές οργανώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της οργανωτικής ανασύνταξης που έχει δρομολογηθεί από τον Αλ. Τσίπρα, αναδεικνύονται και σε ρυθμιστές των εξελίξεων ενόψει του συνεδρίου. Αυτό γιατί συμβάλλουν στην καθοριστική αλλαγή των εσωκομματικών συσχετισμών, με παρασκηνιακούς καθοδηγητές πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικούν μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Αντίστοιχη παρεμβατική διάθεση επιδεικνύουν και όσοι προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΗΜ.ΑΡ., με πρώτο και καλύτερο τον επικεφαλής του συγκεκριμένου φορέα και διευθυντή της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θ. Θεοχαρόπουλο, ο οποίος άνοιξε τις τελευταίες ημέρες τη συζήτηση για το «ονοματολογικό» της Κουμουνδούρου, θεωρώντας πως πρέπει να τεθεί μαζί ενδεχομένως με άλλα ζητήματα σε εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Τα παλαιά στελέχη βλέπουν να τους παίρνουν τα σκήπτρα, με την ενθάρρυνση της ηγεσίας, οι «πρασινοφρουροί» της διεύρυνσης


Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε η διενέργεια συμβουλευτικής ψηφοφορίας στις 5-6 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνιστεί το αντικείμενό της, για το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση η Κ.Ε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν ανακοινώθηκε ψηφοφορία στη βάση για την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος, επειδή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στελέχη που ανήκουν στην ομάδα των «53+», αλλά και ο ίδιος ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, αντέδρασαν και ζήτησαν το θέμα να πάει στην Κ.Ε. Υπέρμαχος της θέσης για μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώην υπουργός Ν. Παππάς, ο οποίος θεωρεί πως το συνέδριο πρέπει να δώσει το στίγμα της μετάβασης του κόμματος στη νέα εποχή και αυτό απεικονίζεται σε επίπεδο συμβόλων και ονόματος. Κατά την άποψη όμως της αριστερής πτέρυγας, εκείνο που προέχει είναι ο προγραμματικός λόγος του κόμματος, που πρέπει να είναι ριζοσπαστικός και όχι να ψαρεύει στα θολά νερά της «Σοσιαλδημοκρατίας» και της «Κεντροδεξιάς».

Απέναντι σε αυτό το «ελευθέρας» που έχει δώσει ο Αλ. Τσίπρας στους προερχόμενους από την Κεντροαριστερά «συμμάχους», αναγνωρίζοντας πως δίχως τη δική τους συμμετοχή και συμβολή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε γίνει ποτέ κυβέρνηση ή δεν θα στεκόταν εκλογικά όρθιος στις κάλπες της 7ης Ιουλίου, διαμορφώνεται ένα σκληρό εσωκομματικό κίνημα αμφισβήτησης με αριστερό υπόβαθρο, που θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε στην εξουσία επειδή έγινε ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του «αισθάνθηκαν την ανάγκη» να «ριζοσπαστικοποιηθούν» και να βρεθούν στον ίδιο χώρο μαζί τους.

Η γκρίνια στη βάση ότι «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα» αποτυπώνεται σε όλες σχεδόν τις προσυνεδριακές εκδηλώσεις και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει το κεντρικό επιτελείο του Αλ. Τσίπρα να μην υπάρχει δημοσιοποίηση των αντιδράσεων, εντούτοις όσο θα πλησιάζει η διεξαγωγή του συνεδρίου τόσο η αντιπαράθεση θα κορυφώνεται και θα παίρνει χαρακτήρα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».

Ήδη στα μέσα της εβδομάδας 51 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη, που οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε επίπεδο εσωκομματικής τάσης ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της ομάδας των «53+», εξέδωσαν κείμενο διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντας «αδιαφανείς» τις έως τώρα διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί.
Ανάλογο κλίμα «εχθρότητας» για τους «μουσαφίρηδες» του ΠΑΣΟΚ επικρατεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς τα παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν ανοιχτές τις οργανώσεις σε τοπικό επίπεδο τα «πέτρινα χρόνια», σήμερα βλέπουν να τους παίρνουν τα σκήπτρα, με την ενθάρρυνση της ηγεσίας, οι «πρασινοφρουροί» της διεύρυνσης.

ΣΤΑ «ΚΑΓΚΕΛΑ»
Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στον χώρο της Νεολαίας, το συνέδριο της οποίας έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο μήνα και συγκεκριμένα το διήμερο 6-8 Μαρτίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι αριστεροί νεολαίοι είναι στα «κάγκελα», καθώς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις στον χώρο τους, «εποικίζοντας» τις οργανώσεις με στελέχη προερχόμενα από την ΠΑΣΠ, καθώς επίσης και με δεκάδες νεολαίους που κατά την περίοδο της αριστερής διακυβέρνησης βρίσκονταν, με την ιδιότητα των επιστημονικών συνεργατών ή συμβούλων, στα γραφεία τους.

Εκείνος δε που εμπλέκεται με απροκάλυπτο τρόπο στις εξελίξεις της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώην υπουργός Χρ. Σπίρτζης, καθώς και ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Μαδεμλής, με τον τελευταίο σε μεγάλο βαθμό να πιστώνεται τη «μετακίνηση» εκατοντάδων νεολαίων από την ΠΑΣΠ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.