Η "στροφή" του Αλέξη Τσίπρα: Με χαμηλούς τόνους, διεύρυνση προς τον μεσαίο χώρο και αποστάσεις από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να εδραιώσει την ΕΛΑΣ ως κυρίαρχη δύναμη της αντιπολίτευσης
Πολιτεύεται διαφορετικά
Η εντολή προς όλα τα στελέχη που εκπροσωπούν την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα στα πάνελ είναι να κινούνται με προσεκτικό τρόπο και να μην μπαίνουν στον πειρασμό των παροχών
Τα χρόνια που ο Αλέξης Τσίπρας μεσουρανούσε ως ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα αγαπημένα του συνθήματα ήταν το «Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή». Με αυτό το σύνθημα διεκδίκησε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ευρωεκλογές του 2014 ως υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτό που διαφαίνεται, παραφράζοντας το σχετικό σύνθημα, είναι πως τελικά «ένας άλλος Τσίπρας είναι εφικτός». Δεν γνωρίζουμε αν αυτό συνιστά αποτέλεσμα της ωρίμανσής του ή και του περίφημου rebranding, πάντως ο πρώην πρωθυπουργός πολιτεύεται, τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του, η ΕΛΑΣ, με εντελώς άλλον τρόπο από αυτόν που μας είχε συνηθίσει για πολλά χρόνια.
Η πιο ενδεικτική αλλαγή είναι στη γενικότερη ρητορική που χρησιμοποιεί, καθώς κυριαρχούν η μετριοπάθεια, η απουσία προσωπικών χαρακτηρισμών και οι χαμηλοί τόνοι. Είναι εμφανές πως ο κ. Τσίπρας έχει έναν βασικό στόχο: να «καθησυχάσει» ή και να «μη φοβίσει» σημαντικά τμήματα των ψηφοφόρων, ιδίως αυτά του Κέντρου, που τον αντιμετώπιζαν με καχυποψία. Πολύ περισσότερο αυτά που έχουν αρνητικές μνήμες από το πρώτο επτάμηνο του 2015, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.
Άνοιγμα Τσίπρα στις πλατιές μάζες των ψηφοφόρων
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ ενδιαφέρεται να ανοιχτεί στις πλατιές μάζες των ψηφοφόρων, εκτιμώντας πως ταυτόχρονα έχει «καλυμμένα τα νώτα του», θεωρώντας πως κάποια από τα αριστερά ακροατήρια τον ακολουθούν σε όποια επιλογή κάνει. Το τελευταίο έχει τη σημασία του, καθώς στην Αμαλίας πιστεύουν πως, ακόμα και αν απευθυνθεί σε πιο κεντρώα και κεντροαριστερά ακροατήρια, δεν θα χάσει τα παραδοσιακά κοινά του.
Η εντολή Τσίπρα στα στελέχη του
Αυτό του επιτρέπει να χαράξει μια στρατηγική που δεν απαιτεί ρητορικές εξάρσεις, ούτε και πλειστηριασμό παροχών. Η εντολή προς όλα τα στελέχη που εκπροσωπούν το κόμμα στα πάνελ είναι να κινούνται με προσεκτικό τρόπο, να μην μπαίνουν στον πειρασμό των παροχών και να είναι προσεκτικά στον τρόπο με τον οποίο αντιπαρατίθενται με τα αντίστοιχα της Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στελέχη της ΕΛΑΣ μπορεί ακομπλεξάριστα να μιλήσουν με καλά λόγια για κυβερνητικές επιλογές, όπως για παράδειγμα συνέβη με το νομοσχέδιο για τις συντάξεις χηρείας.
Το ίδιο ισχύει και για την ξεκάθαρη τοποθέτηση που είχαν ο κ. Τσίπρας και όλα τα στελέχη της ΕΛΑΣ στην τραγική δολοφονία της Βάγιας Νέστορα από γκαζάκια αντιεξουσιαστών. Δεν υπήρχε καμία παραφωνία από κανένα στέλεχος, ούτε υιοθετήθηκε η τακτική του «ναι μεν, αλλά». Το καταγράφουμε διότι τέτοια ξεκάθαρη τοποθέτηση δεν υπήρξε τα χρόνια που ο κ. Τσίπρας ηγείτο του ΣΥΡΙΖΑ.
Βασισμένη στις αδυναμίες του ΠΑΣΟΚ η στρατηγική της ΕΛΑΣ
Τώρα, λοιπόν, έχει εντελώς άλλη στρατηγική, η οποία κατά πληροφορίες από την Αμαλίας βασίζεται και στην αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να καλύψει συγκεκριμένα κοινά. Για παράδειγμα, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα διάβασαν με μεγάλη ικανοποίηση τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας της GPO (για το iefimerida.gr) σε σχέση με τους εξής δείκτες: Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο την ΕΛΑΣ για τα ζητήματα του κοινωνικού κράτους σε ποσοστό 27,7% έναντι 14,3% το ΠΑΣΟΚ, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας 23,2% έναντι 12,6% του ΠΑΣΟΚ και για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης 24,3% έναντι 15,6% του ΠΑΣΟΚ.
Τα στοιχεία αυτά εξηγούν, άλλωστε, την εκθρόνιση του ΠΑΣΟΚ από τη δεύτερη θέση και αντίστοιχα την εδραίωση της ΕΛΑΣ. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να καταγραφεί και η ξεκάθαρη επιλογή που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας να μην έχει την παραμικρή εμπλοκή με τα εκφυλιστικά γεγονότα που συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό και επιμένει, ακόμα και με κόστος στην ανάδειξη των νέων προσώπων, χρησιμοποιώντας τη φράση «Δεν απαξιώνω τους παλιούς, αξιώνω τους νέους». Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και βουλευτές που παραιτήθηκαν από το βουλευτικό αξίωμα δεν έχουν σίγουρη θέση στα ψηφοδέλτια της ΕΛΑΣ. «Δεν θα θολώσω το καθαρό νερό που έχω», είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιεί στους συνομιλητές του ο Αλ. Τσίπρας.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
En