Στην τελετή για τη θεμελίωση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Κρήτης, στο Καστέλι Ηρακλείου, παρευρέθη νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευεαν ο υπουργός Υποδομών και Μετφορών, Κώστας Καραμανλής, καθώς και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, και ο γ.γ. Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, δεσμεύτηκε πως το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι το καλύτερο στη χώρα. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: 

«Αισθάνομαι πάντα καλύτερο όταν πάρω τη γη της πατρίδας μου όμως σήμερα αισθάνομαι ξεχωριστά γιατί είμαι εδώ για να θεμελιώσουμε το Αεροδρόμιο. Ένα έργο που βαλτώνει επί χρόνια και σε πέντε χρόνια θα είναι έτοιμο. Αν θέλουμε να χτίσουμε τις υποδομές του 21ου αιώνα η Κρήτη χρειάζεται ένα νέο αεροδρόμιο. Αυτή ήταν η άποψη μου εδώ και χρόνια. Το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο στο Καστέλι θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και θα είναι το καλύτερο στη χώρα. Βρίσκεται στην καρδιά της ανατολικής Μεσογείου και θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την Κρήτη σε έναν κόμβο για όλο το χρόνο. Το ελληνικό δημόσιο μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία και ένας μεγάλος παγκόσμιος γίγαντας που είναι η ινδική εταιρία εγγυάται ένα σύγχρονο και σύντομο αποτέλεσμα. Σύντομα θα πάνε σε αξιοποίηση για τα 23 αεροδρόμια. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο θα εξασφαλίζεται από οδικούς άξονες 24 χιλιομέτρων και θα δημιουργηθούν 7 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα απελευθερώσει για αξιοποίηση τα 3 χιλιάδες στρέμματα του υφιστάμενου αεροδρομίου».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «η μελέτη για την αξιοποίηση ξεκινά και θα έχουν λόγο όλοι οι τοπικοί φορείς. Δεν θα γίνει το υφιστάμενο αεροδρόμια ένα νέο Ελληνικό. Τι δημόσιο κρατά το 46 τοις εκατό. Στη νέα εταιρία του αεροδρομίου και το δημόσιο θα πάρει πίσω τα όσα συνεισφέρει. Υπολογίζεται πως το ελληνικό δημόσιο θα πάρει πίσω 1.2 δισ από τα μερίσματα. Στα 35 χρόνια της παραχώρησης. Στο τέλος των 35 ετών η αξία του αεροδρομίου θα ξεπερνά τα 2 δις. Σήμερα ξεκινά ένα έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Ηρακλείου. Η Κρήτη έχει μείνει πίσω στα έργα υποδομής. Η Κρήτη δεν διαθέτει σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Είχα αναλάβει προεκλογικά τη δέσμευση πώς θα υλοποιήσουμε τα δύο μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Κρήτη. Σήμερα θεμελιώνουμε το πρώτο. Σύντομα θα γίνει κάτι ανάλογο και για τον ΒΟΑΚ με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα παρουσιάσουμε».

Νωρίτερα, στην έναρξη της τελετής τον λόγο είχε πάρει ο κ. Καραμανλής, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Το νέο αεροδρόμιο έχει καθοριστικό ρόλο και στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Κρήτης. Λειτουργεί προς το στόχο να γίνει η χώρα κόμβος αερομεταφορών. Τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση σε κανένα κόμμα. Στα μεγάλα έργα; Άλλη κυβέρνηση μπορεί να τα σχεδιάσει άλλη να τα δημοπρατήσει και άλλη να τα ξεκινήσει και να τα εγκαινιάσει. Αυτό έγινε και με το συγκεκριμένο έργο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τη σύμβαση όμως εξαιτίας λανθασμένων επιλογών δεν μπορούσε να ξεκινήσει επί ένα χρόνο. Καταφέραμε να λύσουμε το θέμα της χρηματοδότησης».

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης σχολίασε πως «η Κρήτη γίνεται σήμερα προτεραιότητα, υλοποιούμε τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Δείτε τις φωτογραφίες του Flashnews.gr: