Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού στα Βαλκάνια, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του αρμόδιου υπουργείου, Λεωνίδας Χριστόπουλος, μιλώντας στο 2ο Thessaloniki Regional Forum, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

«Στόχος της Ελλάδας είναι η προώθηση της συνεργασίας και της ανάπτυξης σε όλη την περιοχή, διασφαλίζοντας το γεγονός ότι οι πολίτες μας θα μπορούν σύντομα να απολαμβάνουν τα οφέλη του πλήρους ψηφιακού μετασχηματισμού και της απλοποίησης και ψηφιοποίησης των συστημάτων δημόσιας διοίκησης, της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους και της προσαρμογής της οικονομίας στις σύγχρονες απαιτήσεις και σ' ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που θα διασφαλίζει την καινοτομία και τις δυναμικές επενδύσεις», υπογράμμισε ο κ. Χριστόπουλος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως με τη συνεργασία θα ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες.

Ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να παραμείνει η περιφερειακή συνεργασία βιώσιμη και αποτελεσματική και να μετεξελιχθούν τα Βαλκάνια σε έναν ψηφιακό κόμβο που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους (πολίτες και εταιρείες) όχι απλώς να επιβιώσουν αλλά και να ευδοκιμήσουν στις αγορές.

«Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι από κοινού, σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα φιλικό τοπίο σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς, τον ανταγωνισμό και το επιχειρηματικό περιβάλλον, προωθώντας την καινοτομία, τις επενδύσεις και την υιοθέτηση (νέων) τεχνολογιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γ.γ. του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαρίθμησε μια σειρά από τομείς που, όπως είπε θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες της περιοχής. «Είναι -κατά τη γνώμη μου- πρωτοβουλίες που μπορούν να ωφελήσουν τους κοινούς μας στόχους για την ενίσχυση της δημοκρατικής συνοχής και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στη συνεργασία και στο πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στον σχεδιασμό, από το 2010, ενός οριζόντιου μηχανισμού δημοσιοποίησης όλων των αποφάσεων πράξεων των κυβερνητικών και διοικητικών οργάνων, τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στόχος της οποίας, όπως υπογράμμισε, είναι η επίτευξη της μέγιστης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής και της διοικητικής δραστηριότητας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και την καθιέρωση σαφών γραμμών λογοδοσίας μεταξύ των θεσμικών της και των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας. «Θεωρούμε πως είναι η καλύτερη πρακτική, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τον ανοιχτό χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης και αλλού», σημείωσε.

Παράλληλα, μίλησε για συνεργασία στη στήριξη της οικονομίας των δεδομένων (data economy) με την ταυτόχρονη προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού υφιστάμενου πλαισίου. Στην Ελλάδα -ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος- από το 2014 έχουμε καθιερώσει το νομικό πλαίσιο για την ανοιχτή διάθεση και την περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου τομέα κι έχουμε ενσωματώσει το νομικό πλαίσιο GDPR. Η συνεργασία σε αυτούς τους δύο τομείς είναι προς όφελος των χωρών της Βαλκανικής ευρύτερα, όπως είπε, στην προσπάθεια μεγιστοποίησης των ωφελειών της νέας οικονομίας με την παράλληλη ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις νέες τεχνολογίες και εν τελεί στην ικανότητα των χωρών να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα τους.

Επίσης έκανε λόγο και για συνεργασία στη βελτίωση των διαδικασιών που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και να έρθουν εγγύτερα οι κρατικοί μηχανισμοί και τα οικοσυστήματα των start-ups που είναι τα ζωτικά συστατικά της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. «Η βελτιστοποίηση τέτοιων διαδικασιών θα μπορούσε δυνητικά να βελτιώσει την ικανότητα μας στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών προκειμένου να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», σημείωσε.

Ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης εστίασε και στη συνεργασία στη μεταφορά καλών πρακτικών σε ό,τι αφορά ζωτικής σημασίας διοικητικές διαδικασίες που έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα σε περιφερειακό επίπεδο, βελτιστοποιώντας τες ή χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες για την καλυτέρευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος των χωρών μας και καθιστώντας τες πιο φιλικές σε επενδύσεις από άλλες βαλκανικές χώρες.

Τέλος, υποστήριξε τη συνεργασία στην αναβάθμιση ή την επανειδίκευση σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, των γυναικών και του γενικού πληθυσμού. «Αυτός πιστεύω ότι είναι ένας τομέας από τον οποίο μπορούμε πραγματικά να ωφεληθούμε μέσω κοινών πρότζεκτ», επισήμανε ο κ. Χριστόπουλος, επισημαίνοντας πως η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους, καθώς θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών ευρύτερα. «Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για όλους εμάς, τους φορείς λήψης αποφάσεων και τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας έχει δοθεί για την οικοδόμηση της αυριανής κοινωνίας των πολιτών», υπογράμμισε ο γ.γ. του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο κ. Χριστόπουλος είχε σύντομη συνάντηση με την υφυπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας Τατιάνα Μάτιτς (Tatjana Matic) και τον γενικό πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ (Gregory Pfleger).