Τον προγραµµατισµό των ταξιδιών του -εντός κι εκτός συνόρων- για το προσεχές τρίµηνο πραγµατοποιεί αυτό το διάστηµα ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίµου.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, πέραν της παρουσίας του στη Σύνοδο Ευρώπης - Αφρικής στα µέσα Φεβρουαρίου (που για την Ελλάδα αποκτά µεγάλη σηµασία λόγω της εµπλοκής στο κοµµάτι της ηλεκτρικής διασύνδεσης), ο πρωθυπουργός δίνει έµφαση σε αυτήν τη συγκυρία στις επαφές του µε τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο βουλγαρικό έδαφος.

Πρόκειται για ακόµα µία πρωτοβουλία που κινείται στην κατεύθυνση της υπογράµµισης του κυρίαρχου ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ως παράγοντα ισορροπίας και σταθερότητας, µε φόντο, βεβαίως, τη διαρκή ρευστότητα που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη συνεχιζόµενη τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, µέσα στις επόµενες σαράντα ηµέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραµµατίζει να επισκεφθεί τόσο τη Σερβία όσο και την Κροατία.

Οι συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο Βούτσιτς, η παρουσία στο Ζάγκρεμπ και η Σύνοδος Ευρώπης - Αφρικής στα μέσα Φεβρουαρίου
Μάλιστα, στο Βελιγράδι θα υπενθυµίσει εκ νέου κατά τις συνοµιλίες του µε τον πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς ότι η Ελλάδα είναι «φύσει και θέσει» ο ισχυρότερος σύµµαχος και η εγγυήτρια δύναµη των κρατών της Βαλκανικής που επιδιώκουν να επενδύσουν στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. Ιδιαιτέρως, δε, στην περίπτωση της Σερβίας οι παραδοσιακές σχέσεις των δύο λαών δηµιουργούν µια ισχυρή σηµειολογία, η οποία κάθε άλλο παρά αµελητέα παράµετρο συνιστά στη σηµερινή γεωστρατηγική πραγµατικότητα.

Οσο για την παρουσία του στο Ζάγκρεµπ, είναι ξεκάθαρο ότι, εκτός των άλλων, θα δοθεί µεγάλο βάρος στην κοινή γραµµή των δύο πλευρών σε µια σειρά από κρίσιµα ζητήµατα, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο οµόλογός του, Αντρέι Πλένκοβιτς, έχουν καταφέρει να αναπτύξουν άκρως αποτελεσµατικούς κώδικες επικοινωνίας λόγω και της συµπόρευσής τους στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος. ∆εν αποκλείεται, µάλιστα, αν δεν προκύψει κάποια διαφορετική προτεραιότητα, οι εν λόγω εξορµήσεις να είναι οι πρώτες του πρωθυπουργού για το νέο έτος εκτός της ελληνικής επικράτειας, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχετικές στοχεύσεις της ελληνικής διπλωµατίας.

Επίσκεψη – σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ωστόσο, το κορυφαίο ορόσηµο στο συγκεκριµένο µέτωπο δεν είναι άλλο από τον σχεδιασµό για µια επίσκεψη-σταθµό στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδιαίτερα εν µέσω της κρίσιµης περιόδου που διανύει η χώρα στα ζητήµατα εξωτερικής πολιτικής, το οποίο, βεβαίως, αφορά την εξεύρεση των κατάλληλων ηµεροµηνιών για την πραγµατοποίηση µιας επίσηµης επίσκεψης στην Ουάσινγκτον και κατ’ ιδίαν συνοµιλιών µε τον Αµερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Οπως πληροφορούν τα «Π» οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίµου, είναι κοινή η επιθυµία των δύο πλευρών για την οργάνωση ενός τετ-α-τετ των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο εντός των επόµενων εννέα µηνών, µε τους αρµόδιους διπλωµατικούς φορείς να αναζητούν ήδη την πλέον ενδεδειγµένη ηµεροµηνία. «Το timing εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από την πανδηµία µέχρι τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις διεθνείς συνθήκες», λένε χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες τα σχετικά παρασκήνια. Οι πιο αισιόδοξοι µιλούν για... «λευκό καπνό» σε επίπεδο επιβεβαίωσης ηµεροµηνιών µέσα στο πρώτο εξάµηνο του νέου έτους.

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις πρωθυπουργικές περιοδείες στην ελληνική περιφέρεια, ο στόχος για µία ή δύο εξορµήσεις ανά σαράντα ηµέρες, ανάλογα µε τις γενικότερες συνθήκες, παρα µένει ενεργός, πολλώ δε µάλλον από τη στιγµή που η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κατά πολύ το πρώτο µισό της συνταγµατικής θητείας της, ως εκ τούτου οι σκέψεις και οι πολιτικές αναλύσεις του Μεγάρου Μαξίµου έχουν ως σταθερή αναφορά τις επόµενες εθνικές εκλογές.

Ενας πρώτος προγραµµατισµός για τους επόµενους προρρισµούς (αφού οι συνθήκες αναδιαµορφώνουν συνεχώς τα δεδοµένα και τις προτεραιότητες) επρόκειτο να γίνει µέσα στην εβδοµάδα, µε τις εντός συνόρων εξορµήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξακολουθούν να συνδυάζονται µε την ολοκλήρωση σηµαντικών έργων ή παρεµβάσεων για τις συγκεκριµένες περιφέρειες..

Παρ’ όλα αυτά, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», περίοπτη θέση στη στρατηγική του πρωθυπουργού και των συνεργατών του για το αµέσως επόµενο διάστηµα έχουν η Θεσσαλονίκη (µε φόντο τις εργασίες στο Στρατόπεδο Μελά), η Κρήτη (µε τα εργοτάξια του ΒΟΑΚ) και η ∆υτική Ελλάδα (µε τον οδικό άξονα Πάτρας - Πύργου). Η ειδοποιός διαφορά των επικείµενων περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση µε αυτές του πρόσφατου και του απώτερου παρελθόντος είναι ότι µοιραία θα διαθέτουν πλέον προεκλογικό άρωµα, µε το... πατροπαράδοτο µασάζ στους κατά τόπους «γαλάζιους» πυρήνες, καθώς και εξαγγελίες που θα καλλιεργούν περαιτέρω προσδοκίες στους πολίτες.