Συνεχίζουν να βρίσκονται στα χαρακώματα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κωστής Χατζηδάκης για το κυβερνητικό σχέδιο που οδηγεί στο κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη. Βασική διαφωνία όπως εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα η κόντρα των δύο πλευρών για το μέλλον της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία είναι κατά βάση ο χρονικός ορίζοντας της μετάβασης από το λιγνίτη στην πράσινη ενέργεια.

Πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα στο θέμα της απολιγνιτοποίησης απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε εκ νέου για υποκρισία και θράσος.

Χατζηδάκης: Υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ για τον λιγνίτη - Πέντε ερωτήματα προς την αξιωματική αντιπολίτευση

Ειδικότερα στο πλαίσιο συνεντεύξεων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Παραπολιτικά 90,1 και Alpha, ο υπουργός στάθηκε στα εξής:

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες με το σκεπτικό ότι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον. Το ίδιο υποτιθέμενο οικολογικό κόμμα, μας λέει «Ζήτω ο λιγνίτης».

Δεύτερον, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε δυο φορές να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και τη δεύτερη φορά χωρίς κατώτατο όριο στο τίμημα. Αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένας αγοραστής γιατί οι λιγνιτικές μονάδες έχουν γίνει ζημιογόνες και βαρίδι για τη ΔΕΗ.

Τρίτον, σε 14 ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη σταματήσει τελείως η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, ενώ στη Γερμανία όπου επίσης οι ανθρακικές μονάδες θα αποσυρθούν, αλλά αργότερα, ο λιθάνθρακας έχει υψηλότερη ενεργειακή απόδοση από τον ελληνικό λιγνίτη και είναι οριακά κερδοφόρος.

Τέταρτον, η ΔΕΗ δεν αντέχει να επιβαρύνεται με 200 και 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Εάν δεν είχαμε πάρει έκτακτα μέτρα το καλοκαίρι -μετά την πλήρως αποτυχημένη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ- αυτή την ώρα η συζήτηση που κάνουμε δεν θα υπήρχε, διότι δεν θα υπήρχε ούτε ζήτημα απολιγνιτοποίησης ούτε ζήτημα ΔΕΗ συνολικά. Η ΔΕΗ θα είχε κλείσει, με όλες τις δραματικές συνέπειες στην οικονομία. Γι΄αυτό απορώ ακόμη πώς έχει αυτό το απόθεμα θράσους ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Πέμπτον, τόνισε ότι «πέραν της αποτυχημένης προσπάθειας να ιδιωτικοποιήσουν τις λιγνιτικές μονάδες, ξεχνάνε «οι εισαγγελείς», «οι υπερασπιστές του λιγνίτη» σήμερα, ότι την τελευταία δεκαετία η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων μειώθηκε από τις 30.000 στις 10.000 γιγαβατώρες και η μισή μείωση έγινε επί των δικών τους ημερών».

«Καταλαβαίνω την ανησυχία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης γιατί μετά από 50-60 χρόνια αλλάζει η ζωή τους. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του», είπε ο κ. Χατζηδάκης και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτικό θέατρο και κοντόφθαλμη αντιπολίτευση.

Ο υπουργός ΠΕΝ περιέγραψε τέλος τα μέτρα για τις λιγνιτικές περιοχές που ανακοίνωσε προχθές στην Πτολεμαΐδα στα οποία περιλαμβάνονται κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, ταχεία έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, ειδικά φορολογικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ.α.

Άρον-άρον ξεπούλημα

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων.

Να «εγκαταλείψει άμεσα την πολιτική ξεπουλήματος των δημόσιων εταιρειών και δικτύων ενέργειας της χώρας, που υπονομεύει την ενεργειακή μετάβαση ευνοώντας λίγους και εκλεκτούς» και να υλοποιήσει αξιόπιστο και μακροπρόσθεσμο σχέδιο σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα σχέδιο «με εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους και στη βάση ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων, το οποίο θα διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση στη μετα-λιγνιτική εποχή».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε ειδικότερα ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφαρμόζοντας το σχέδιο της για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών και δικτύων ενέργειας της χώρας, εξαγγέλλει άρον-άρον το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας, προκαλώντας εύλογα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας».

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει «κανένα σχέδιο για την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος και την αύξηση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά, καμία ειδική στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση και τις λιγνιτικές περιοχές, καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για τους εργαζόμενους και τις τοπικές οικονομίες».

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν διστάζει να καταστείλει βίαια τις αντιδράσεις των πολιτών με χρήση χημικών».

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι «η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της μεγάλης πρόκλησης της εποχής μας», όμως αντιμετωπίζεται «από την κυβέρνηση με επικοινωνιακούς όρους και ως πρόσχημα για να εφαρμόσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της».

Κυβερνητικοί κύκλοι για απολιγνιτοποίηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μαγκάλια, επενδύει στα κάρβουνα

Ηχηρή απάντηση δίνουν κυβερνητικοί κύκλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μαγκάλια, επενδύει στα κάρβουνα», αναφέρουν πηγές του Μαξίμου και σημειώνουν χαρακτηριστικά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας σημαίες ευκαιρίες, αυτή τη φορά βρήκε τον λιγνίτη. Μέχρι πρότινος επένδυε στα μαγκάλια, τώρα επενδύει στο κάρβουνο. Τη στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά στην απολιγνιτοποίηση θέτοντας την Ελλάδα στην "πράσινη" πρωτοπορία της Ευρώπης, ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει προς τα πίσω, κολλημένος στο χθές, επιμένοντας σε πολιτικές περασμένων δεκαετιών. Η περιβαλλοντική ευαισθησία για τον κ. Τσίπρα είναι άλλο ένα κενό σύνθημα. Και σταματά εκεί που αρχίζει η ψηφοθηρία.