Όλο το πλαίσιο των επιδομάτων και των νέων συνθηκών που δημιουργεί η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης αναλύει στα «Π» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας για το επίδομα γέννας ότι «θα αρκεί η μητέρα να δίνει τα στοιχεία της, δηλαδή ΑΜΚΑ, ΑΦΜ καθώς και το IBAN του τραπεζικού της λογαριασμού από το μαιευτήριο, για να πάρει την πρώτη δόση. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αυτόματη χορήγηση, το επίδομα γέννησης θα δίνεται στους δικαιούχους μέσω αίτησης στον ΟΠΕΚΑ, όπως και όλα τα άλλα επιδόματα».

Πώς μπορεί να συμβάλει το επίδομα γέννησης στην αντιστροφή της αρνητικής τάσης του δημογραφικού; Πιστεύετε ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για ένα νέο ζευγάρι να αποκτήσει παιδί;

Κοιτάξτε, τα πράγματα είναι απλά. Αν δεν αναλάβουμε δράση σήμερα, το δημογραφικό θα εξελιχθεί σε ένα υπαρξιακό ζήτημα για τη χώρα. Και με το επίδομα γέννησης, το οποίο πλαισιώνεται και από άλλα μέτρα στήριξης της οικογένειας, όπως είναι η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη στο 13% και η διασφάλιση θέσεων για όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, θεμελιώνουμε σήμερα μια σύγχρονη δημογραφική πολιτική για τη Ελλάδα. Η απόφαση για την απόκτηση ενός παιδιού είναι προφανώς πολυπαραγοντική, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούμε τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει κάθε στοχευμένο μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, καθώς και την επίδρασή του στη συλλογική ψυχολογία.

Ποια είναι η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους;

Αυτήν τη στιγμή, ολοκληρώνουμε την επεξεργασία των νομικών εργαλείων, δηλαδή των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων, ώστε να δοθεί το επίδομα στους δικαιούχους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και θα χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης και τη δεύτερη δόση έξι μήνες μετά. Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Φεβρουαρίου, το οποίο σημαίνει ότι η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ για τους πρώτους δικαιούχους θα καταβληθεί στο τέλος Μαρτίου.

78678


Έχετε πει ότι το επίδομα γέννησης θα είναι το πρώτο αυτοματοποιημένο επίδομα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να επιτύχουμε την αυτόματη χορήγηση. Αυτό σημαίνει ότι θα αρκεί η μητέρα να δίνει τα στοιχεία της, δηλαδή ΑΜΚΑ, ΑΦΜ καθώς και το IBAN του τραπεζικού της λογαριασμού από το μαιευτήριο, για να πάρει την πρώτη δόση. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αυτόματη χορήγηση, το επίδομα γέννησης θα δίνεται στους δικαιούχους μέσω αίτησης στον ΟΠΕΚΑ, όπως και όλα τα άλλα επιδόματα.

Ποιοι είναι τελικά οι δικαιούχοι του επιδόματος;

Δικαιούχοι είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα νόμιμα και μόνιμα για δώδεκα χρόνια. Θεωρούμε τα 12 χρόνια ικανό διάστημα για την ανάπτυξη ισχυρού βιοτικού δεσμού με τη χώρα, καθώς συμβολίζουν και έναν πλήρη σχολικό / εκπαιδευτικό κύκλο.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες επικαιροποιούνται και οι όροι χορήγησης άλλων βασικών επιδομάτων. Ποια είναι αυτά και τι ακριβώς αλλάζει;

Πρόκειται για το επίδομα στέγασης, το επίδομα παιδιού και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ). Και για τα τρία ως προϋπόθεση για τη χορήγηση ορίζεται η δωδεκαετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα για τους πολίτες τρίτων χωρών, που δεν υπάγονται σε καθεστώς ειδικής προστασίας, όπως θα ισχύει και για το επίδομα γέννας. Η κυριότερη, όμως, αλλαγή αφορά τη διασύνδεση των επιδομάτων αυτών με την επαρκή φοίτηση των παιδιών στο σχολείο.

79679


Μπορείτε να μας αναπτύξετε το σκεπτικό σας πίσω από τη νέα αυτή προϋπόθεση στη χορήγηση των επιδομάτων;

Πίσω από την εισαγωγή αυτής της προϋπόθεσης δεν υπάρχει καμία τιμωρητική διάθεση και, φυσικά, καμία πρόθεση να περιοριστούν οι δικαιούχοι των επιδομάτων. Είναι ευτελής και παραπλανητική αυτή η ανάγνωση και λυπάμαι για όσους την υιοθετούν. Το επίδομα δεν κόβεται από καμία οικογένεια το παιδί της οποίας αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα υγείας. Το σκεπτικό πίσω από την εισαγωγή του κριτηρίου είναι ξεκάθαρα η βελτίωση των μελλοντικών προοπτικών και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου για τα σημερινά παιδιά, ώστε αυτά να μη γίνουν οι κοινωνικά αποκλεισμένοι του αύριο. Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο μέλλον δεν αξίζει σε κανένα παιδί. Αυτό που θέλουμε είναι να ενθαρρύνουμε τους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να τους παρέχουν τη δυνατότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς ως ενήλικες. Η κοινωνική κινητικότητα και η άμβλυνση των ανισοτήτων δεν επιτυγχάνεται με επιδόματα, αλλά με την παροχή της κατάλληλης εκπαίδευσης.

Τι αλλάζει για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών;

Με τη σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα θεσπίζουμε το ακατάσχετο και το αφορολόγητο του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, που αφορά πάνω από 5.000 δικαιούχους. Μπαίνει, έτσι, ένα τέλος στον παραλογισμό που ίσχυε μέχρι τώρα, δηλαδή, από τη μια, το κράτος να αναγνωρίζει ότι οι κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τις δυσμενείς συνθήκες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης λόγω πρόσθετων εξόδων διαβίωσης και, από την άλλη, να το φορολογεί ή να το κατάσχει. Με το νομοσχέδιο ορίζετε, επίσης, ενιαία ημέρα πληρωμής όλων των επιδομάτων. Είναι αυτό κάτι που αφορά τους δικαιούχους, δεδομένου ότι το ύψος των επιδομάτων μένει το ίδιο; Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου στο υπουργείο, έχω διαπιστώσει ότι τους αφορά, και μάλιστα πολύ.

Και πώς θα μπορούσε να μην τους αφορά;

Με τη διάταξη αυτή πάνω από όλα σεβόμαστε και θωρακίζουμε την αξιοπρέπεια των δικαιούχων, που θα μπορούν πλέον να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά ο εκάστοτε υπουργός μια υποχρέωση της Πολιτείας και να ανακοινώνει κάθε μήνα την καταβολή των επιδομάτων στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας σαν να τα πληρώνει από την τσέπη του.

Υπάρχει κάποια διάταξη για τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία στενάζουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό;

Εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα στο υπουργείο για τη στελέχωση των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας, καθώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια εκκρεμότητα που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και η οποία απειλούσε τη λειτουργία των κέντρων. Έχει ήδη εκδοθεί η προκήρυξη για τις 341 θέσεις μόνιμου προσωπικού. Με ταυτόχρονη παράταση των συμβάσεων του επικουρικού μέχρι την ανάρτηση των οριστικών πινάκων, αναμένεται η προκήρυξη για το νέο επικουρικό, ενώ τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας εντάσσονται και στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, καθώς και στο πρόγραμμα για τους νέους επιστήμονες, δύο προγράμματα που έχουν αποδειχτεί ιδιαιτέρως χρήσιμα για την αποτελεσματική τους λειτουργία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 8/2