Αποφασισμένος να… σπάσει αυγά και να μην υποκύψει στις εντεινόμενες πιέσεις εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέναντι στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού.

Και προεκλογικά η κυβέρνηση είχε επιμείνει στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και σε ένα στόχο επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου, παράλληλα με ταχύτερες διαδικασίες επιστροφών και αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων.

Ωστόσο η απότομη αύξηση των αφίξεων αιτούντων ασύλου επιδείνωσε την κατάσταση στα νησιά με επίκεντρο τη Μόρια αιφνιδιάζοντας τον βηματισμό του σχεδιασμού της. Δεν μένει όμως στην αντιπαράθεση και στις συζητήσεις. Σπεύδει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο με σχέδιο και στρατηγική και ταυτόχρονα να προλάβει τις αυξημένες προσφυγικές ροές των θερινών μηνών.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαχειριστεί, αλλά κυρίως καλείται να λάβει και να εφαρμόσει δύσκολες αποφάσεις σε ένα ζήτημα το οποίο έχει ήδη μετατραπεί σε κοινωνική «βόμβα». Η πολύμηνη καθυστέρηση και η ελλιπής, όπως αποδείχθηκε, προετοιμασία της επέτειναν το πρόβλημα. Γι' αυτό σπεύδει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο μεταναστευτικό που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Στη φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, στις αυξημένες επιστροφές και στις κλειστές δομές, επιτάσσοντας εκτάσεις, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Νότη Μηταράκη, σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Η επίταξη θα είναι ανταποδοτική. Επίσης προχωρά η άμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους, που επιβαρύνθηκαν με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους το 2019. Πρώτος από τους Δήμους στη λίστα είναι ο δήμος Μυτιλήνης που φιλοξενεί 19.975 μετανάστες και θα λάβει σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στο μεταναστευτικό έκανε επικοινωνιακή διαχείριση. Ήταν εκείνη ωστόσο που έβαλε τα θεμέλια για την σημερινή εκρηκτική κατάσταση και με πρωτοφανή υποκρισία καταγγέλλει την κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να την διαχειριστεί και διαφωνεί μεγαλοπρεπώς με τα κέντρα κράτησης.

Σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ευκολία προσπερνά το γεγονός ότι  η Μόρια είναι δικό του δημιούργημα, ότι αποδέχτηκε το πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και άρα τη λογική ότι η Ελλάδα είναι σύνορο και φραγμός και ότι το πρόβλημα του εγκλωβισμού ανθρώπων στα νησιά δεν ξεκίνησε τώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου, στο πλαίσιο της αυτοκριτικής και των ευθυνών που της αναλογούν δήλωσε ότι: «δεν έγινε κανένα λάθος την κρίσιμη περίοδο του μεταναστευτικού» και μάλιστα το δικαιολόγησε, λέγοντας «έφυγαν όλοι».