Οι πιθανές ημερομηνίες για τον επερχόμενο ανασχηματισμό βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τα ενδεχόμενα να κάνουν λόγο για μικρό ανασχηματισμό τον Μάρτιο ή για εκτεταμένο μετά το Πάσχα.

Εκείνο στο οποίο εστιάζουν οι περισσότεροι είναι στα πρόσωπα που θα αποχωρήσουν από τις θέσεις τους ή θα τοποθετηθούν σε νέες.

Σύμφωνα με όσα συζητιούνται, πολύ ψηλά στη λίστα του Κυριάκου Μητσοτάκη και όσων παρακολουθούν την εξέλιξη της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου βρίσκονται οι υφυπουργοί.

Πρόκειται για υφυπουργούς που έχουν αναλάβει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και παρουσιάζουν υστέρηση στα καθήκοντά τους. Για ορισμένους από αυτούς δε, έχει ειπωθεί και ο χαρακτηρισμός «ανύπαρκτοι» αφού δεν έχουν καταφέρει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε κανένα απολύτως επίπεδο. Οι ίδιοι μάλιστα εκτιμάται ότι λειτουργούν και εις βάρος υπουργών οι οποίοι αποδίδουν.

«Οδηγός» για το «σάρωμα» υφυπουργών αποτελεί το παράδειγμα του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη, ο οποίος θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει την άγουσα, αποχωρώντας από το υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς πέραν της αναποτελεσματικότητάς του, έχει ενοχλήσει με τη συμπεριφορά του τον πρωθυπουργό.

Στην ίδια λογική, υπάρχουν και άλλοι υφυπουργοί που έχουν θέσει δυνατή υποψηφιότητα για να ανασχηματιστούν και τις θέσεις τους να αναλάβουν πρόσωπα με πιο σαφή πολιτικό προσανατολισμό.