Βαρβιτσιώτης στα Παραπολιτικα: Το ζήτημα δεν είναι ποιος πλέει αλλά ποιος ασκεί κυριαρχία στα χωρικά ύδατα
Στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή του Θανάση Φουσκίδη «Είναι δίκαιο, Έγινε Πράξη» μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για μια σειρά από ζητήματα. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε τα εξής:
Για συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ
Οι διμερείς επαφές πρέπει να γίνονται, περιορίζουν τα περιθώρια παρεξηγήσεων, μεταφέρουν τα μηνύματα της άλλης πλευράς και επίσης μέσω των μηνυμάτων μπορείς να αναγνωρίσεις τις προθέσεις της άλλης πλευράς. Ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έχω ένα ρόλο που σε κάθε περίπτωση ευνοεί τον διάλογο. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητάμε με όλους ακόμα και με όσους διαφωνούμε όπως οι χώρες του Βίσεγκραντ.
Για την τουρκική προκλητικότητα
Καταρχάς για να διευκρινίσουμε ένα πράγμα: ο περίπλους στα διεθνή χωρικά ύδατα είναι ελεύθερος. Το θέμα είναι το ποιος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στα ύδατα αυτά. Από κει και πέρα, ο κ Παναγιωτόπουλος έχει ξεκινήσει μια διαδικασία με την Τουρκία για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που αφορά μέτρα του περιορισμού των στρατιωτικών κινήσεων οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κάποιο επεισόδιο χωρίς την βούληση της πολιτικής ηγεσίας. Καλώς πράττει το υπουργείο Άμυνας και καλώς υπήρξε η συνάντηση Παναγιωτόπουλου Ακάρ.
Για το μεταναστευτικό – και την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου
Σέβομαι προσωπικά απόλυτα τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει μια βαθιά κόπωση από υποσχέσεις οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί. Από κει και πέρα ελπίζω ο νέος νόμος για το άσυλο να παράξει αποτελέσματα, ο μόνος τρόπος να επιτύχει το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η λειτουργία των κλειστών κέντρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Δεν φιλοδοξούμε να κάνουμε καινούριες Μόριες, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο οργανωμένο και που θα λειτουργεί σε μεγαλύτερες συνθήκες ασφάλειας.
Για τις επενδύσεις
Να ξέρετε ότι υπάρχει πάντα μια χρονοκαθυστέρηση από την στιγμή που λέμε ότι θα γίνει μια επένδυση, μέχρι πραγματικά να γίνει. Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεμπλοκάρει πολλές επενδύσεις που είχαν κολλήσει σε θέματα γραφειοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το επενδυτικό σχέδιο του ΟΛΠ, ύψους 600 εκατ. ευρώ και που είχε κολλήσει στις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο για να επιτευχθεί η «επενδυτική άνοιξη» προσδοκούμε περισσότερο στις εγχώριες και όχι στις ξένες επενδύσεις.