Εάν δούμε ότι χρειάζεται, θα λάβουμε μέτρα εναντίον όλων όσοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για τον νέο κοροναϊό και τρομοκρατούν την ελληνική κοινωνία, τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια έχουν ως εξής:

Για τα αποτελέσματα του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. και την πρόταση της Ελλάδας

Είναι προφανές ότι το θέμα του νέου ιού είναι ένα θέμα Δημόσιας Υγείας που απασχολεί όλο τον πλανήτη. Βεβαίως, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Κίνα, που θέλω να ομολογήσω ότι λαμβάνει πολύ σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, αλλά όπως γνωρίζετε ο ιός δεν έχει σύνορα. Υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψει κανείς από χώρα σε χώρα. Όλες οι χώρες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό κάνουν και οι Ευρωπαίο εταίροι μας, αυτό κάνουμε και εμείς.

Συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC. Παράλληλα όμως, σε ό,τι έχει να κάνει με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αλληλεγγύη των κρατών και το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, συμφωνήσαμε αν και εφόσον παραστεί ανάγκη – και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που το προσυπέγραψε αυτό – να υπάρχει ένας μηχανισμός προμήθειας φαρμάκων ή προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων ή μασκών για παράδειγμα.

Αν βρεθεί κάποια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έλλειψη, να στηριχθεί. Να στηριχθούν και τρίτες χώρες που έχουν πιο ανίσχυρα υγειονομικά συστήματα από αυτά των ευρωπαϊκών χωρών και βέβαια η Κίνα στην πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνει.

Και επειδή η πληροφορία είναι το όπλο για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων στις ημέρες μας, η εισήγηση που κάναμε εμείς ως Ελλάδα, αφορά στη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας on time, μιας πλατφόρμας δεδομένων για τον ιό στην Ευρώπη. Ποια είναι αυτά τα περιστατικά τα οποία είναι επικίνδυνα, ποια έρχονται, ποια ελέγχονται, ποια είναι θετικά, ποια αρνητικά, ποια η επιδημιολογική αλληλουχία, πώς αντιδρούν στη φαρμακευτική αγωγή, ποια οδηγούνται σε ίαση. Είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και στις Βρυξέλλες αλλά είδα και τον Γερμανό ομόλογό μου να διάκειται θετικά προς αυτό.

Αυτό αν δημιουργηθεί στη μονάδα του χρόνου, θα προσφέρει στους επιστήμονές μας σημαντικά εργαλεία. Και βέβαια για λόγους προσωπικών δεδομένων, που είναι ευαίσθητα και σημαντικά, πρόσβαση σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα έχουν μόνο οι ιατρικές task forces των χωρών, σε ό,τι έχει να κάνει με την άμεση επέμβαση σε σχέση με τον ιό.

Για το ενδεχόμενο κρούσματος κορονοϊού

Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ως Υπουργός Υγείας, ότι συνιστώ να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εμπεριστατωμένη επιστημονική ενημέρωση από τους ειδικούς. Χωρίς ραθυμία και υπολογίζοντας τις σημαντικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτός ο ιός για τη Δημόσια Υγεία. Αλλά δεν θα σπείρουμε τον πανικό. Θα ενημερώνουμε σωστά και υπεύθυνα τους πολίτες, με έμφαση στην πρόληψη.

Συνιστώ σε όλους πολύ μεγάλη προσοχή για τα θέματα Δημόσιας Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση θα λάβει, αν χρειαστεί, συγκεκριμένα μέτρα για αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και αυτό είναι ενάντια στο δημόσιο καλό. Τα θέματα υγείας είναι στο Σύνταγμά μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πανικοβάλλει τον κόσμο.

Από τα δείγματα που ελέγχονται κάποια έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάποια άλλα πολλά δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και αυτό είναι το σωστό. Γιατί υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα και υπάρχει και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες.

Εξήγησαν οι ειδικοί επιστήμονες ότι υπάρχει μία πιθανότητα να υπάρξει ένα περιστατικό. Αμέσως εμείς θα φροντίσουμε, έτσι ώστε να διακόψουμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Να βρούμε από πού έχει προέλθει. Να ερευνήσουμε με τα εργαστήριά μας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, να έχουμε τα ακριβή αποτελέσματα και να θωρακίσουμε τον πληθυσμό.

Και τώρα και στον Sars παλιότερα και γενικά στις κρίσεις της Δημόσιας Υγείας χρειάζεται ψυχραιμία και σωστή εκτίμηση των γεγονότων. Το κάνουμε καθημερινά με ένα πρωτόκολλο το οποίο υπάρχει σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπλεκόμενους φορείς, που είναι ο ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, οι ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που μας συμβουλεύουν καθημερινά και η on line επικοινωνία που έχουμε με το ECDC και τον ΠΟΥ, από τους οποίους παίρνουμε οδηγίες.

Για τα αντιϊκά φάρμακα

Απαγορεύσαμε τις παράλληλες εξαγωγές για συγκεκριμένο αντιϊκό φάρμακο και επίσης υπάρχουν πολλαπλοί έλεγχοι αυτή τη στιγμή σε φαρμακαποθήκες, αλλά και σε φαρμακεία. Και μερίδιο ευθύνης στην κερδοσκοπία έναντι του Έλληνα πολίτη μπορεί να έχουν όλοι σε πιο μεγάλο ή σε πιο μικρό βαθμό.

Ως προς τα αντιϊκά φάρμακα, τα φάρμακα, τις μάσκες, προφανώς και υπάρχει πρόβλεψη από τον ΕΟΦ, προφανώς και γίνονται προσπάθειες να υπάρχουν και σε επάρκεια.

Βεβαίως, κάποια από αυτά παράγονται στην Κίνα. Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται σε όλη την Ευρώπη. Αλλά λελογισμένα, όπως βλέπετε, με κινήσεις σωστές και ο ΕΟΦ και ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, με ένα οργανωμένο σχέδιο υπό το Υπουργείο Υγείας, φροντίζουν για όλα αυτά. Και καλό θα είναι να αφήνουμε να μιλάνε αυτοί οι ειδικοί, οι καθηγητές, οι επιστήμονες, αυτοί που το γνωρίζουν.

Για τη γρίπη

Φέτος στη χώρα μας εμβολιάστηκαν 1 εκ. συμπολίτες μας παραπάνω από πέρυσι. Πέρυσι 2.050.000, φέτος 3.100.000. Έγινε καμπάνια για την ανάγκη εμβολιασμού κυρίως των ευπαθών ομάδων και πετύχαμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό, κάτι που αναγνωρίζει η επιστημονική κοινότητα επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων.

Δεύτερον, είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ότι εμείς φέτος από τον ιδιωτικό τομέα και το Ε.Σ.Υ. έχουμε βάλει μέσα στο σύστημα 96 κρεβάτια εντατικής θεραπείας παραπάνω από πέρυσι. Είναι ένας τεράστιος αριθμός. Θυμίζω ότι πέρυσι υπήρχε αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας 100 ανθρώπων την ημέρα.

Άρα, λοιπόν, αυτά που έπρεπε να κάνει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενημερώσει τον πληθυσμό, να τον προασπίσει και να δώσει οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες, να φροντίσει ώστε στο σύστημα των ΜΕΘ να υπάρχουν πολύ παραπάνω κρεβάτια για να μπορέσουν να σωθούν ζωές και να παρακολουθεί με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ κάθε εβδομάδα τη γρίπη, το έχει κάνει και το κάνει. Η γρίπη έχει να κάνει κυρίως με τις ευπαθείς ομάδες, τους ανοσοκατασταλμένους, αυτούς που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δημιουργεί ακόμα σοβαρότερα.

Αυτό που έχω να συστήσω για μια ακόμα φορά είναι βασικά οργάνωση σε ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητά μας και τον τρόπο ζωής μας. Ξέρουν αυτοί οι οποίοι πρέπει να προσέχουν, τις ειδικές οδηγίες που έχουν πάρει από τον γιατρό τους και αυτές πρέπει να ακολουθούν. Ξέρουμε όλοι ότι Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος, είναι οι 4 μήνες που είναι επιβαρυμένοι σε όλο τον κόσμο, και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα από τη γρίπη. Όχι πανικός, όχι παραπληροφόρηση. Εμείς με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

κάθε εβδομάδα παρακολουθούμε το φαινόμενο, το οποίο συζητήσαμε και στην Ευρώπη με τους εταίρους μας.