Με στόχο να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν κατά πολύ οι διαδικασίες προσλήψεων, καθώς και όλες οι λοιπές διαδικασίες που χειρίζεται το ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση ετοιµάζει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Ανώτατου Συµβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Το πρώτο κύµα παρεµβάσεων θα έρθει αυτήν τη ∆ευτέρα, µε το νοµοσχέδιο που καταθέτει ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, το οποίο, όπως έχουν αποκαλύψει τα «Π», µεταξύ άλλων θεσµοθετεί νέο πλαίσιο για την κινητικότητα των δηµοσίων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταµένων σε όλο το ∆ηµόσιο. Το δεύτερο κύµα θα έρθει το καλοκαίρι, αφού πρώτα η επιτροπή εκσυγχρονισµού του σχετικού νοµοθετικού πλαισίου, που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό, µε επικεφαλής τη γενική γραµµατέα Ανθρώπινου ∆υναµικού του ∆ηµοσίου, Βιβή Χαραλαµπογιάννη, υποβάλει την τελική της εισήγηση.

Το Ανώτατο Συµβούλιο Επιλογής Προσωπικού συστάθηκε µε τον Νόµο 2190/1994 ως ανεξάρτητη Αρχή, επιφορτισµένη µε τον έλεγχο της ορθής εφαρµογής των διατάξεων που διέπουν τις προσλήψεις στον δηµόσιο τοµέα. Στην πορεία επιφορτίστηκε µε πολλά ακόµα καθήκοντα. Λαµβάνει µέρος στα συµβούλια κρίσης των διευθυντών και γενικά στην επιλογή προϊσταµένων, ενώ συµµετέχει στην κινητικότητα - γενικώς έχει διευρυνθεί το πλαίσιο των αρµοδιοτήτων του, χωρίς να έχει γίνει η αντίστοιχη µεταρρύθµιση στην οργανωτική του δοµή.

5456_2

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να γίνει το ΑΣΕΠ το κεντρικό και κοµβικό σηµείο για το σύνολο της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης για ζητήµατα ανθρώπινου δυναµικού (human resources management) και για τον σκοπό αυτόν πρέπει να αποκτήσει την απαραίτητη διοικητική επάρκεια. Επιπλέον, στα 25 χρόνια που έχουν µεσολαβήσει από τον ιδρυτικό του νόµο, όπως σχολιάζει στα «Π» έµπειρο στέλεχος της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, ο νόµος του ΑΣΕΠ είναι το τρίτο νοµοθέτηµα που έχει γνωρίσει τις περισσότερες αλλαγές µετά το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό!

Η υποβολή αιτήσεων θεραπείας θα γίνεται μέσα σε αποκλειστική προσθεσμία τριών μηνών


ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Στο υπουργείο Εσωτερικών είναι αισιόδοξοι ότι µε τις νέες ρυθµίσεις η διαδικασία για την πρόσληψη υπαλλήλων στο ∆ηµόσιο θα γίνει πολύ πιο γρήγορη, µε την απαιτούµενη πάντα και απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων απόλυτης διαφάνειας, δηµοσιότητας, αντικειµενικότητας και αξιοκρατίας. Μέχρι σήµερα, ο µέσος χρόνος από την έγκριση της διαγωνιστικής διαδικασίας µε πράξη του Υπουργικού Συµβουλίου µέχρι την ηµέρα που οι νεοπροσληφθέντες πιάνουν δουλειά είναι 18 µήνες. Στόχος είναι πλέον το διάστηµα αυτό να πέσει ακόµα και στους έξι µήνες.

Οι πίνακες κατάταξης του ΑΣΕΠ θα ισχύουν για μέγιστο διάστημα τριών ετών


Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο;
Με «έξυπνες» κινήσεις που συντοµεύουν τις διαδικασίες. Για παράδειγµα, µε σκοπό την επιτάχυνση του έργου του ΑΣΕΠ, από πέντε που είναι σήµερα τα τµήµατά του δίνεται µε το νοµοσχέδιο η δυνατότητα να γίνουν τρία. Επίσης, δεν θα χρειάζονται πλέον έγκριση του υπουργού τα πάγια µέρη του περιεχοµένου των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ για να δηµοσιευτούν στο ΦΕΚ - θα αρκεί η έγκριση του Συµβουλίου. Η υποβολή αιτήσεων θεραπείας θα γίνεται µέσα σε αποκλειστική προθεσµία τριών µηνών και όχι οποτεδήποτε, όπως συνέβαινε µέχρι σήµερα. Ως προς τα πιστοποιητικά των πέντε βασικών ξένων γλωσσών (αγγλικά, γερµανικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά), οι υποψήφιοι θα µπορούν να τα καταθέτουν χωρίς µετάφραση, στο πρωτότυπο δηλαδή κείµενο. Εχει υπολογιστεί, άλλωστε, ότι περίπου το 90% των υποβληθέντων διπλωµάτων ξένης γλώσσας στους διαγωνισµούς του ΑΣΕΠ αφορούν µία από τις πέντε παραπάνω γλώσσες.

Αλλη µία παρέµβαση που, σύµφωνα µε πληροφορίες, φέρνει το νοµοσχέδιο για το ΑΣΕΠ είναι η ρύθµιση ότι οι πίνακες κατάταξης του Συµβουλίου θα ισχύουν για µέγιστο διάστηµα τριών ετών. Επίσης, για θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε περίπτωση ισοβαθµίας θα επιλέγεται ο ηλικιακά µεγαλύτερος υποψήφιος, όπως ισχύει έως τώρα για τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές κατηγορίες, ώστε να µειωθούν οι περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει κλήρωση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 15/2