Πολύ κοντά στο ενδεχόμενο να αρθεί το καθεστώς προστασίας από τον προστατευόμενο μάρτυρα της Novartis, «Μάξιμο Σαράφη», είναι ο συγκεκριμένος μάρτυρας, καθώς σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η άρνησή του να καταθέσει, έχει και συνέπειες.

Ο «Μάξιμος Σαράφης», όπως αναφέρουν στα parapolitika.gr νομικές πηγές, ως προστατευόμενος μάρτυρας, είναι υποχρεωμένος να καταθέτει κάθε φορά που τον καλούν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα οι εισαγγελικές αρχές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, με τον ρόλο της εισαγγελικής αρχής, η Επιτροπή της Βουλής, κάλεσε τον μάρτυρα να καταθέσει και όφειλε να προσέλθει. Η άρνησή του αυτόματα δημιουργεί και θέμα άρσης του καθεστότως προστασίας στο οποίο συμφώνησε να ενταχθεί.

 Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, την ενδεχόμενη άρση του καθεστώτος προστασίας του μάρτυρα μπορεί να ζητήσει ο Εισαγγελέας εφόσον πιστοποιηθεί η άρνησή του να καταθέσει, κάτι που πιστοποιείται στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη».

 Να σημειωθεί, ότι την άρση του καθεστώτος προστασίας του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» ζήτησε και το ΚΚΕ μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και την άρνησή του να προσέλθει στην ΓΑΔΑ.

 Για τις εξελίξεις μίλησε στα parapolitika.gr και ο κ. Θάνος Πλεύρης, βουλευτής της ΝΔ, και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την σκευωρία Novartis, αλλά και μέλος της Επιτροπής της Βουλής που θα εξέταζε σήμερα στη ΓΑΔΑ τον «Μάξιμο Σαράφη».

 «Εμείς το μόνο που ζητήσαμε είναι να εξετάσουμε τον μάρτυρα όπως και ο κ. Σοφούλης. Ο ίδιος αρνήθηκε κι αυτό σημαίνει διάπραξη αδικήματος και μη συμμόρφωση με τις αρχές προστασίας που του έχουν τεθεί, ως προστατευόμενος μάρτυρας».

 Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο τα μέλη της επιτροπής της Βουλής που θα εξέταζαν σήμερα τον «Μάξιμο Σαράφη» θα επιστρέψουν στη ΓΑΔΑ, στις 4 το απόγευμα και θα περιμένουν την βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα προκειμένου να τον εξετάσουν. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθεί και στην περίπτωση της «Αικατερίνης Κελέση» σε περίπτωση που και η ίδια αρνηθεί να καταθέσει στην ΓΑΔΑ και ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής.