«Δε θα κατασκευάσουμε φυλακές. Πρόκειται για κλειστά κέντρα όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και σε εκείνους που πρέπει να κατευθυνθούν συνοδεία στα σύνορα», δήλωσε για τα ελεγχόμενα κέντρα ο αν. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί και τις επόμενες δράσεις στο προσφυγικό ζήτημα, σημείωσε ότι «οι μέρες με καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν πάντα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και προετοιμαζόμαστε» και συμπλήρωσε πως το πλωτό φράγμα: «Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα δοκιμάσουμε κοντά στην Αθήνα, για να αξιολογήσουμε εάν αυτός ο τύπος θαλασσίου συνόρου θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές».

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό σημείωσε τα εξής: «Είμαστε ευγνώμονες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πόρους που μας στέλνει για την κατασκευή των κέντρων, αλλά δεν είναι αυτό που επιθυμούμε. Θέλουμε περισσότερη αλληλεγγύη επί τόπου. Πρέπει αυτό το βάρος που πλήττει τις χώρες της πρώτης γραμμής να κατανέμεται με ισότιμο τρόπο σε όλα τα μέλη της Ένωσης. Ελπίζω το αίτημα αυτό να εισακουσθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σύντομα»