petsas
Πολιτική

Πέτσας: Σε πανικό ο Τσίπρας για τη Novartis - Επιλέγει να αναμειχθεί στο έργο της Προανακριτικής

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τον «τραγέλαφο» (όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος που έκανε την ερώτηση) της μη εμφάνισης χθες του προστατευόμενου μάρτυρα στην Προανακριτική για τη Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «το καθεστώς της προστασίας δεν αφορά τη φυσική παρουσία αλλά μόνο την ταυτότητα των μαρτύρων. Οπότε δεν μιλάμε για αδυναμία της αστυνομίας, δεν τον έχασε, περιμένουμε σήμερα να δούμε τι θα γίνει με την άλλη μάρτυρα αλλά δεν πρόκειται για τραγέλαφο». Και πρόσθεσε πως «υπάρχει διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιμένουμε το απόγευμα την Προανακριτική της Βουλής να πάρει τις αποφάσεις της».

Αναφορικά με τη συζήτηση περί σκευωρίας στην οποία για πρώτη φορά μπαίνει το όνομα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι καθένα από τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν και συκοφαντήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και πρόσθεσε: «Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε αποφύγει να ανακατευτούμε στα ζητήματα της Δικαιοσύνης αλλά και της Προανακριτικής γιατί αυτό ανήκει στο έργο της νομοθετικής εξουσίας. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναμιχθεί στο έργο της Προανακρικής της Βουλής, να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο αυτής της συζήτησης και μάλιστα να αναφερθεί σε ένα ζήτημα λέγοντας λίγο ως πολύ σημαντικά ψέματα τα οποία αποπροσανατολίζουν τον πολίτη. Παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία σε ισχύ στην οποία αναφέρθηκε ο πρώην πρωθυπουργός». Επίσης -δεύτερον - τόνισε ότι «όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Προανακριτική της Βουλής πλην του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να προχωρήσει η διαδικασία όπως προχώρησε. Τρίτον, δεν μπορεί να κατηγορεί κάποιος για παράτυπη διαδικασία την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής όταν ακολουθεί ακριβώς την ίδια διαδικασία «κατ' ανάλογο τρόπο» που ακολούθησαν οι εισαγγελείς της φυσικής Δικαιοσύνης».

Θέλω να πω ότι «ο κ. Τσίπρας προφανώς βρίσκεται σε πανικό γιατί αλλιώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η ρητή αναφορά του στη σελ 57 του απολογισμού της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι θα πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός σε τέτοιες περιπτώσεις, να συλλέγει τα όποια ευρήματα υπάρχουν και να αφήνει τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στο έργο της». Επανέλαβε ότι η μη συνάφεια δείχνει πρωτοφανή πανικό.

Με αφορμή άλλη ερώτηση επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία» και ό, τι άλλο «εντάσσεται στο μικρό ή μεγάλο ψέμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτός αν θεωρεί κανείς ότι παράτυπος ήταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου». Πρόσθεσε επίσης, αναφέροντας ότι περιμένουμε αν προσέλθει και η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας πως «υπάρχουν διάφορα εργαλεία από τα οποία θα επιλέξει η Προανακριτική Επιτροπή πώς θα κινηθεί περαιτέρω… Είναι βέβαιο ότι έχουν ήδη υπάρξει σημαντικές καταθέσεις θα ακολουθήσουν κι άλλες».

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση αν η τοπική αυτοδιοίκηση σκληρύνει τη στάση της ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η δήλωση του κ. Μουτζούρη δείχνει ότι δεν σκληραίνει τη στάση της» και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σχεδιασμό. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το μόνο που είχε μείνει ανοιχτό ήταν το αν η τοπική αυτοδιοίκηση θα υποδείξει κάποιους άλλους χώρους».

Διευκρίνισε πως «εξαντλήθηκε και τράβηξε και παραπάνω ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία γι αυτό προχωρήσαμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου» αλλά και πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Για τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόνισε πως θα προτάξει τα συμφέροντα της χώρας μας στις προκλήσεις που είναι η συνοχή, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Μετανάστευση και η Κλιματική Αλλαγή. «Δεν θέλουμε να έχουμε μειωμένους πόρους παρά το γεγονός ότι μικραίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός», τόνισε και πρόσθεσε πως «Θα διεκδικήσουμε κονδύλια που υπάρχουν για τη μετανάστευση. Θα διεκδικήσουμε σε καθεμία από τις προκλήσεις το μερίδιο που μας αναλογεί».

Για τις προκλητικές ενέργειες δημοσίευσης χαρτών από την Τουρκία ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «Σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Είναι επιτυχία ότι δεν έχουν αναρτηθεί παρά που κι αυτό είναι κάτι απλώς τυπικό» κι εμείς βλέπουμε την ουσία. «Όπως δεν παρήγαγε κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η παρόμοια συμφωνία που είχε κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2014»

Για το κατά πόσον αλλάζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις επαναπροωθήσεις στην Ισπανία επεσήμανε ότι «είναι ακόμη ένα στοιχείο το οποίο προσμετράται θετικά. Μας δίνει ένα βασικό ιδεολογικό και πολιτικό όπλο: το γεγονός ότι πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορά μας. Μέχρι χθες δεν ήταν αυτονόητο. Επίσης μιλάει για διαδικασίες εισόδου στις χώρες υποδοχής που αξίζουν να διερευνηθούν και θα συζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Κατέληξε μάλιστα με την ευχή «Να έχουμε ένα Δουβλίνο 4 μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων στο μεταναστευτικό».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις χθεσινές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και το τι θα αλλάξει, παρέπεμψε στις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή και τόνισε ότι «πρέπει να συνδυαστεί το νομικό σκέλος με το επιχειρησιακό σκέλος και απαιτείται λίγος χρόνος».

Για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί επιβάρυνσης των μη-μισθωτών με το νέο ασφαλιστικό ο κ. Πέτσας είπε: «Ουαί ημίν Φαρισαίοι υποκριτές» και αναφέρθηκε στην αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να είναι δικαιότερο το σύστημα.

Λίγο πριν κλείσει την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε και πάλι να απαντήσει για θέματα που αφορούν στη διαχείριση του Μεταναστευτικού και επεσήμανε πως «στόχος είναι 200 επιστροφές την εβδομάδα και όχι μεταφορές στην ενδοχώρα. Σημαντική η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου». Επίσης υπογράμμισε: «Στέλνουμε το μήνυμα όσοι δεν έχουν το προσφυγικό προφίλ να μην έρθουν στη χώρα μας. Δεν έχουμε περιθώριο για οικονομικούς μετανάστες. Αυτοί ας μη δίνουν τα λεφτά τους στους διακινητές γιατί θα τα χάσουν».