Νομοθετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει την fast track πρόσληψη ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να ενισχυθούν τάχιστα οι μονάδες Υγείας των νησιών του Αιγαίου, τα οποία δοκιμάζονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα, προανήγγειλε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Συγκεκριμένα, τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια έχουν ως εξής:

Νομοθετική πρωτοβουλία για την άμεση πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, στα νοσοκομεία των νησιών που επιβαρύνονται από το μεταναστευτικό

Είμαστε σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, είναι όλοι ενημερωμένοι για το τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση για το κάθε θέμα Δημόσιας Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, και είμαι πολύ περήφανος για αυτό, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα και εμβολίασε όλα τα παιδιά και εφήβους σε όλα τα ΚΥΤ και στη Μόρια. Έκανε μία πάρα πολύ καλή δουλειά με τα βασικά εμβόλια τα οποία πρέπει να είναι εμβολιασμένα. Και στέλνει συνέχεια κόσμο, ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, έτσι ώστε να μπορέσει να στηρίξει μια προσπάθεια που κάνει η χώρα, που δεν είναι καθόλου εύκολη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τα καινούργια κέντρα, θα υπάρχουν πρωτοβάθμιες μονάδες Υγείας εντός των κέντρων, για να μπορούν να εξυπηρετούν αυτόν τον κόσμο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στα πέντε νησιά μας, αναλαμβάνουμε εντός των νομοσχεδίων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, νομοθετική πρωτοβουλία τέτοια, που θα διευκολύνει την άμεση πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, ώστε να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία αυτών των νησιών.

Χρειάζονται ενίσχυση και στήριξη, γιατί είναι φτιαγμένα για να υπηρετούν τους κατοίκους των νησιών. Η πρώτη προτεραιότητα, λοιπόν, είναι αυτοί οι άνθρωποι, οι νησιώτες. Πρέπει να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία μας και αυτό θα κάνουμε νομοθετικά, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Και βεβαίως είμαστε ανθρωπιστές, είμαστε Έλληνες, είμαστε φιλόξενοι και θα στηρίξουμε και τα ΚΥΤ.

Για το νέο κορονοϊό

Τα θέματα Δημόσιας Υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά. Φέρνουμε νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, αφού ολοκληρώθηκε η διαβούλευση, για θέματα Δημόσιας Υγείας. Νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία έχει να έρθει από το 2006. Προφανώς τα θέματα των κορονοϊών είναι σημαντικά. Βλέπετε ότι μια τεράστια χώρα όπως είναι η Κίνα έχει βάλει σε καραντίνα εκατομμύρια κόσμο, προκειμένου να μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση αυτού του ιού.

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, το ΕΚΕΠΥ, το ΕΚΑΒ, το Υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες της χώρας, λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι – τους ευχαριστώ πάρα πολύ – έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο με

ασκήσεις, με 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα, με ειδικές εξετάσεις και τρία κέντρα αναφοράς, με ειδικά πρωτόκολλα επαναπατρισμού των Ελλήνων, των συμπατριωτών μας που είναι στο εξωτερικό, αν χρειάζεται.

Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι μαγικός τρόπος για να μην περάσει ένας ιός τα σύνορα μιας χώρας δεν υπάρχει. Όμως εμείς είμαστε οργανωμένοι και αν και εφόσον υπάρξει περιστατικό στο μέλλον, θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις να αποκόψουμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Θα ενημερώνουμε σοβαρά τον κόσμο, επαγγελματικά και με συναίσθηση της ευθύνης και δεν θα τον πανικοβάλουμε.

Για το δελτίο τιμών φαρμάκων

Παραλάβαμε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων μέχρι 10% και με νόμο απαγορεύσαμε τις αυξήσεις των τιμών φαρμάκων και πήγαμε σε μειώσεις μέχρι 7%. Κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση 180 εκατομμύρια για το κράτος και 50 εκατομμύρια απευθείας στη συμμετοχή στα φάρμακα του χαμηλοσυνταξιούχου, αυτού που δεν μπορεί και δεν έχει.