Επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επέδωσαν πριν από λίγη ώρα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με την οποία ενημερώνουν για την άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν, θέτουν θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος προστασίας ενώ αναφέρονται και στις προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων. 


Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Πλιώτα πήγαν μέλη της προανακριτικής προκειμένου να τον ενημερώσουν για θέματα που αφορούν την πορεία των εργασιών.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέβει στον Άρειο Πάγο, λέγοντας ότι «εμείς πήγαμε, ας πάνε οι άλλοι δεύτεροι και καταϊδρωμένοι»!

Η αντιπροσωπεία της επιτροπής ενημέρωσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για όλες τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα αλλά και για τη στάση που έχει τηρήσει η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αναφορικά με τα αιτήματα που έχει υποβάλει η ειδική επιτροπή, ιδίως για τη διαβίβαση κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας.

Η απόφαση να μεταβεί αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής ελήφθη λίγη ώρα αφότου δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο επιστολής του επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, προς την Υπηρεσία της Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ, με την οποία παραπέμπει στην ΚΥΑ αναφορικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.

«Δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής», αναφέρει μεν ο κ. Μπρακουμάτσος, καλεί, ωστόσο, την υπηρεσία προστασίας μαρτύρων για τις επιβαλλόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων, η οποία ορίζει:

1. Το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της εφαρμόζεται ιδίως:

α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας.

β. Κατά την εκδίκαση τυχόν άλλης υπόθεσης στην οποία κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

γ. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

2. Η ΥΠΜ υποστηρίζει τεχνικά την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον ενημερώνει εγγράφως τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές και αν ζητηθεί από αυτές, αστυνομικός της ΥΠΜ καταθέτει ενώπιόν τους, αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.

3. Σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του, όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασής του των πραγματικών στοιχείων του και αντ' αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, απαντώντας στο χθεσινό αίτημα μελών της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, παρέπεμψε την πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Στην ίδια επιστολή θα καταγράφονται και οι προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων.

Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Θάνος Πλεύρης (ΝΔ) κατά την εισήγησή του εξήγησε πως: «Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουνΜε υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα. Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο. Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε. Η πρότασή μας είναι να καταγραφούν τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις οι σημερινές και να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να κρίνει το καθεστώς των μαρτύρων. Επίσης να γνωστοποιηθεί στον Άρειο Πάγο η στάση και η καθυστέρηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής».


Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει οι μάρτυρες να εξεταστούν σε διπλανό δωμάτιο και με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης .

Σπ.Λάππας: Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.

Απο το ΚΙΝΑΛ ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ανέφερε: «Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ.Σοφουλάκη. Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερωτημά μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ αυτού».

Ν.Καραθανασόπουλος: Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του.