Μπορεί η Μεγάλη Βρετανία να µην είναι πια κοµµάτι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όµως οι πρακτικές και οι δοµές της έχουν υιοθετηθεί µε θέρµη από ένα από τα κράτη-µέλη της, που δεν είναι άλλο από την Ελλάδα. Πολλές πτυχές του βρετανικού µοντέλου δηµόσιας διοίκησης, από τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Ντάουνινγκ Στριτ µέχρι το σύστηµα υγείας, µελετώνται από την κυβέρνηση και εφαρµόζονται σταδιακά, µε τις απαραίτητες προσαρµογές, στη χώρα µας.

Οι καλές πρακτικές της Μεγάλης Βρετανίας είναι εµφανές ότι γοητεύουν το Μέγαρο Μαξίµου, αρκετοί ένοικοι του οποίου έχουν ζήσει και σπουδάσει στη Μεγάλη Βρετανία. Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης ∆ηµητριάδης (πτυχίο από το Queen Mary, µεταπτυχιακό από το City Cass Business School), ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (µεταπτυχιακό στο Εδιµβούργο, διδακτορικό στην Οξφόρδη), ο σύµβουλος επί ευρωπαϊκών θεµάτων, ∆ηµήτρης Μητρόπουλος (King’s College) και άλλοι έχουν έντονες παραστάσεις από το πώς διοικείται και λειτουργεί το Ηνωµένο Βασίλειο.


Έτσι, πολλούς µήνες πριν από τις εκλογές του περασµένου Ιουλίου είχε µελετηθεί από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη το µοντέλο του Cabinet Office, που υποστηρίζει τον πρωθυπουργό του Ηνωµένου Βασιλείου στον σχεδιασµό και την υλοποίηση πολιτικών, καθώς και στην εποπτεία του κυβερνητικού έργου, έτσι ώστε να υιοθετηθούν στοιχεία στη µελλοντική κυβέρνησή του. Πάνω σε αυτά (καθώς και στο αντίστοιχο γερµανικό µοντέλο) «χτίστηκε» η Προεδρία της Κυβέρνησης, το κεντρικό όργανο που συντονίζει, ελέγχει και παρακολουθεί τις πολιτικές που υλοποιούνται µέσα από το Μέγαρο Μαξίµου.

Στο υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης εργάζονται εντατικά για τη δηµιουργία της ενιαίας πύλης gov.gr, µέσω της οποίας θα παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες υπηρεσίες του ∆ηµοσίου και κρατικών φορέων, κατά το πρότυπο της βρετανικής πύλης gov.uk. Οπως έχουν αποκαλύψει τα «Π», όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται ηλεκτρονικά µέσω των φορέων του ελληνικού ∆ηµοσίου θα καταγράφονται, θα κατηγοριοποιούνται και θα αναρτώνται σε αυτήν την ιστοσελίδα, µέσω της οποίας οι πολίτες θα µπορούν να τις αναζητούν µε διάφορα κριτήρια. Περαιτέρω, κάθε νέα ηλεκτρονική υπηρεσία που θα αναπτύσσεται στον ευρύτερο ελληνικό δηµόσιο τοµέα θα είναι διαθέσιµη και στο gov.gr, προκειµένου οι πολίτες να έχουν άµεση πρόσβαση σε αυτήν. Το gov.uk αποτελεί, όπως εκτιµούν στο Μαξίµου, µία από τις σηµαντικότερες και πιο προβεβληµένες µεταρρυθµίσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης των τελευταίων ετών διεθνώς.

Στη δηµόσια Υγεία έχει µελετηθεί προσεκτικά το σύστηµα ποιότητας και ελέγχου που εφαρµόζεται στο βρετανικό NHS, για να υιοθετηθούν τα σηµαντικότερα στοιχεία του και στο ελληνικό ΕΣΥ. Το νέο σύστηµα θα στηρίζεται στην αξιολόγηση και τον εσωτερικό έλεγχο, που θα διεξάγεται από ειδικούς επιστήµονες, Ελληνες και ξένους. Βρετανικό µοντέλο υιοθετείται και στις προµήθειες, µε στόχο τη µείωση της δαπάνης και τον τερµατισµό της κακοδιαχείρισης. Στόχος είναι η αναµόρφωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προµηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), στο πρότυπο του NHS Supply Chain. Η ΕΚΑΠΥ θα γίνει ανώνυµη εταιρεία και θα διεξάγει κεντρικούς διαγωνισµούς για την προµήθεια υλικών και υπηρεσιών.

Στα ΕΛ.ΤΑ., σύµφωνα µε πρόσφατα δηµοσιεύµατα, κοιτάζουν επίσης προς τη Μεγάλη Βρετανία. Εδώ και δεκαετίες, ως γνωστόν, υπάρχει το σύστηµα ταξινόµησης της αλληλογραφίας ανά ταχυδροµικές περιοχές µε βάση έναν πενταψήφιο κωδικό, ο οποίος προσδιορίζει επιπλέον τις ζώνες διανοµής και τα ταχυδροµικά γραφεία που τελικά θα παραλάβουν την αλληλογραφία. Βρετανικό µοντέλο ενδέχεται να δούµε και στο ποδόσφαιρο. Ο κ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε τις προάλλες στη Ζυρίχη µε τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα πρόεδρος της Αγγλικής Οµοσπονδίας Ποδοσφαίρου (Football Association). «Ο κ. Κλαρκ έχει αναµφισβήτητα πολύ µεγάλο κύρος. Είναι πρόεδρος εδώ και αρκετά χρόνια της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Οµοσπονδίας», τόνισε προ ηµερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Εχει συµβάλει καθοριστικά τόσο στην αντιµετώπιση της βίας όσο και στην αύξηση των εσόδων, σε όλο αυτό το ποδοσφαιρικό θαύµα που βλέπουµε στο Ηνωµένο Βασίλειο. Εποµένως, µε το κύρος και τις γνώσεις του θα συµβάλει αποφασιστικά στη διαµόρφωση του πλαισίου, το οποίο αναµένεται να υπογραφεί στις 25 Φεβρουαρίου».