5040653
Πολιτική

Την πολιτική Κικίλια στην Υγεία εξήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ.

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το έργο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στον τομέα της Υγείας.

Χαρακτηριστική είναι η εξής εκτενής σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη:

“Ήδη, μειώθηκαν κατά 7% οι τιμές σε 3.000 φάρμακα και πάγωσαν σε άλλα 5.000. Μειώθηκε η συμμετοχή των πολιτών. Αντί για τις παλιές ουρές του ΕΟΠΥΥ, οι ογκολογικοί ασθενείς προμηθεύονται, πλέον, φάρμακα από τα φαρμακεία των κλινικών. Και θα συμβεί το ίδιο και για τους περιπατητικούς ασθενείς από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Τα νοσοκομεία αναβαθμίζονται. Έρχονται προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών.

Και προωθείται -πολύ σημαντικό- επιτέλους, κοινό ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, ώστε να εξοικονομηθούν σοβαροί πόροι, οι οποίοι θα επιστρέψουν στους πολίτες, στην Υγεία, σε καλύτερες υπηρεσίες. Σε τρία, μάλιστα, Δημόσια Νοσοκομεία, θα δοκιμαστούν πιλοτικά προγράμματα με ιδιωτικούς φορείς. Αυτή η κοινή δράση μπορεί να επεκταθεί και στον τομέα των εξετάσεων και του τεχνολογικού εξοπλισμού.

Όταν μιλάμε, άλλωστε, για Δημόσια Υγεία δεν μας επιτρέπεται να έχουμε κανένα σύμπλεγμα. Δημόσια Υγεία δε σημαίνει κατ’ ανάγκη αποκλειστικά Κρατική Υγεία. Τρία υπερσύγχρονα νοσοκομεία δρομολογεί -σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη- το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Ενώ Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων ιδρύει το «Ίδρυμα Ωνάσης». Δηλώνω περήφανος, λοιπόν, που όλα αυτά δρομολογούνται με μεγάλη ταχύτητα με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μία τέταρτη εικόνα συμπληρώνει αυτή τη νέα πραγματικότητα. Όσο και αν κάποιοι έλεγαν ότι «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα», ο νέος αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται παντού και από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Βοηθούμε και κάποιους από τους καπνιστές ανάμεσά μας να κόψουν το τσιγάρο. Γιατί οι συνειδήσεις -προσέξτε- οι συνειδήσεις αλλάζουν, όταν επικρατούν μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν αλλά ταυτόχρονα εξευγενίζουν την καθημερινότητά μας. Όταν επικρατεί ο «πολιτισμός του σωστού» και η «πειθαρχία του δικαίου»”.