Για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και για την προκλητικότητα του Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Πιο αναλυτικά για την υπόθεση Novartis και την κατάθεση του μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», ο κ. Βορίδης δήλωσε πως «Ο μάρτυς έχει μια υποχρέωση στο δικαστήριο ή σε όποια αρχή καταθέτει, να καταθέτει περί πραγματικών περιστατικών που γνωρίζει. Ο μάρτυς δεν ζητείται να πει τη γνώμη του, ο μάρτυς καταθέτει πραγματικά περιστατικά τα οποία γνωρίζει ή τα οποία έχει ακούσει ή τα οποία του μετεφέρθησαν. Όταν δε μεταφέρει περιστατικά τα οποία του μετεφέρθησαν έχει την υποχρέωση να κατονομάζει την πηγή της γνώσεώς του αλλιώς η κατάθεσή του είναι άκυρη και δεν λαμβάνεται υπόψη. Δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη του μάρτυρα».

Ενώ τόνισε πως απορεί με την προκλητικότητα του Αλέξη Τσίπρα. «Τέσσερις εισαγγελείς λένε ότι πιέστηκαν, χειραγωγήθηκαν, δέχτηκαν πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο. ...Μέχρι τώρα η εξήγηση που λεει ο κ.Παπαγγελόπουλος είναι ότι όλοι ψεύδονται. Γιατί στα καλά καθούμενα σηκώθηκαν τέσσερις άνθρωποι να ορκιστούν και να πούνε ψέματα για έναν πρώην συνάδελφό τους και δη υπουργό;

Απορώ γιατί ο κ. Τσίπρας αντί να ανακρούσει πρύμναν μπροστά σε αυτή την κατάρρευση και να αποστασιοποιηθεί από αυτό, έρχεται και το παίρνει όλο πάνω του. ...Ο Τσίπρας λέει ότι επιμένει τώρα, μετά ταύτα, ότι όλοι οι χειρισμοί κατατείνουν στη συγκάλυψη του σκανδάλου. Μπορεί να μας πει τα στοιχεία του σκανδάλου από τα οποία προκύπτει η εμπλοκή των πολιτικών ή θα είμαστε σε μια φάση πια στην ελληνική δημοκρατία που επειδή κάποιος θα είναι στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας, και δεν συμπαθεί τους πολιτικούς τους αντιπάλους θα αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να τους κλείσει φυλακή» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα των κλειστών δομών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «Χωρίς τη συναίνεση είναι προφανές ότι μπορούν να γίνουν οι δομές και θα γίνουν αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο σκοπός είναι να επιτυγχάνεται η συναίνεση, εμείς πολύ θέλουμε, ειδικά απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που καταλαβαίνουμε και τον προβληματισμό τους και τα θέματα τους να οικοδομείται αυτή η συναίνεση αλλά ο διάλογος έχει ένα όριο γιατί μετά πρέπει να γίνεται πράξη η πολιτική και δεύτερον δεν καταλαβαίνω ακριβώς ποιο είναι το αντικείμενο των αντιδράσεων. Το αντικείμενο των αντιδράσεων είναι να μείνει η κατάσταση ως έχει άρα να μην γίνουν τα κλειστά κέντρα; Τα κλειστά κέντρα τα οποία επιθυμούσαν οι νησιώτες στο σύνολο τους; Δεν μπορώ να πω ότι γίνονται παιχνίδια αλλά δεν καταλαβαίνω».

Ερωτηθείς γιατί πρέπει η υλοποίηση των κλειστών κέντρων να γίνει με την παρέμβαση των ΜΑΤ, ο υπουργός απάντησε ότι «Γιατί όπως πας να κάνεις το κλειστό κέντρο το οποίο έχεις εξαγγείλει ότι θα κάνεις και για το οποίο 7 μήνες τώρα σε κατηγορούν ότι δεν κάνεις τίποτα και πας να το κάνεις, άρα να υλοποιήσεις αυτό για το οποίο σε κατηγορούν ότι δεν κάνεις τίποτε, και εμφανίζονται κάποιοι και λένε «όχι δεν θέλουμε». Αν δεν θέλουμε το κλειστό κέντρο τι θέλουμε; Θέλουμε να κλείσει και η Μόρια. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι ακρίτες μας , οι νησιώτες μας οι οποίοι φυλάνε Θερμοπύλες και που ο ιστορικός γεωπολιτικός τους ρόλος ανέκαθεν ήταν αυτός, δεν πιστεύω ότι τώρα μπαίνουν σε μια λογική ότι ξαφνικά απεμπολούν αυτόν τον ιστορικό –γεωπολιτικό ρόλο και εκείνο το οποίο λένε είναι ότι θα είναι χώρος διελεύσεως. Δηλαδή αυτό το οποίο γινότανε επί ΣΥΡΙΖΑ».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλες τις πλευρές αλλά ο εξαντλητικός αυτός διάλογος κάποια στιγμή εξαντλείται και αυτός. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να συνομιλεί αλλά ενόσω συνομιλεί πρέπει και κάτι να κάνει. Θα προχωρήσει συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης. Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ότι όσοι θέλουν θα έρχονται και θα προωθούνται στο εσωτερικό και θα μένουν για πάντα στη χώρα. Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το δικό μας σχέδιο. Δεν πρόκειται να κάνουμε αυτό, ούτε πρόκειται να εγκαταλείψουμε τα νησιά. Γιατί το να εγκαταλείψουμε τα νησιά είναι το να καταλήξουμε σε μια πολιτική στην οποία δεν θα υπάρχουν κλειστές δομές αλλά θα υπάρχουν Μόριες. Θα εφαρμοστεί το σχέδιο και θα γίνονται και επαναπροωθήσεις. Το σχέδιο αυτό θα κριθεί στην ολοκλήρωσή του, τώρα ξεκινάει. Η αλήθεια είναι ότι έχει δημιουργηθεί μια δυσπιστία λόγω της καθυστέρησης και σωστά τώρα όμως είναι η ώρα του έργου. Τώρα δεν είναι η ώρα της δυσπιστίας, τώρα είναι η ώρα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης».

« Η ευθύνη όλων των αρχόντων, οποιασδήποτε μορφής εξουσίας, είτε τοπικής είτε κεντρικής, είναι πέρα από το να εφαρμόζουν την πολιτική για την οποία εξελέγησαν να εφαρμόσουν, είναι και να εξηγούν» τόνισε ο κ. Βορίδης. «Υπάρχει ένας κόσμος θυμωμένος, υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος ο καθένας νιώθει με έναν ορισμένο τρόπο τα πράγματα, λογικό είναι αυτό, υπάρχει μια υποχρέωση να τα εξηγούμε όμως αυτά, να εμπλεκόμαστε σε διάλογο όχι απλώς να είμαστε ιμάντας μεταβίβασης. Εμείς πιστεύουμε στο σχέδιο μας αυτό, πιστεύουμε ότι είναι αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης, ότι αν εφαρμοστεί στην πληρότητά του και στην ολότητά του θα αποτελέσει ένα μοντέλο διαχείρισης του μεταναστευτικού στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε πως «Είναι μια πολυπαραμετρική και πολυπαραγοντική διαπραγμάτευση. Η ελληνική θέση είναι ότι δεν πρέπει να μειωθεί η κοινή αγροτική πολιτική, ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι πολιτικές της συνοχής, κυρίως το ΕΣΠΑ και ότι από την άλλη μεριά χρειάζονται πρόσθετα χρήματα στον προϋπολογισμό για τις νέες πολιτικές. Είναι πολιτικές για τη μετανάστευση, για την εξωτερική φύλαξη των συνόρων της ΕΕ. Για να λυθεί αυτή η εξίσωση δημοσιονομικά μια λύση υπάρχει και αυτή είναι η αύξηση της συνεισφοράς όλων των κρατών μελών αλλά προφανώς την Ένωση υπάρχουν αυτοί που παίρνουν ενισχύσεις από τη συνοχή και αυτοί οι οποίοι βάζουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που παίρνουν. Οι συνεισφέρουσες χώρες είναι αρνητικές, δεν θέλουν να βάλουν παραπάνω χρήματα».