«Δεν χρειάζεται ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός» τόνισε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του πριν από λίγο στο νοσοκομείο "Σωτηρία", ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό .

Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει και ατομική ευθύνη των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ: Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού και άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ για να λάβει τις κατάλληλες συμβουλές, εφόσον κάποιος έχει ύποπτο ιστορικό είτε ταξιδιού στην Ιταλία είτε σε σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αναφερόμενος στα 7 κρούσματα είπε ότι μέχρι σήμερα όλοι είναι καλά καθώς έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα. Επικαλέστηκε το ιατρικό απόρρητο και δεν θέλησε να αποκαλύψει σε ποια νοσοκομεία νοσηλεύονται οι θετικοί στον κοροναϊό ασθενείς, ενώ ζήτησε να υπάρξει σεβασμός καθώς αυτοί οι άνθρωποι ήδη δέχονται μεγάλη ψυχολογική πίεση στην απομόνωση όπου παρακολουθούνται.

Τέλος εξήρε τις προσπάθειες του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία αναφοράς και έκανε λόγο για επαγγελματισμό και καλή δουλειά.

Αναλυτικά η δήλωση του Βασίλη Κικίλια:

«Ήρθα σήμερα στο νοσοκομείο αναφοράς «Η Σωτηρία», για να στηρίξω τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό εδώ και σε όλη τη χώρα και να τους ευχαριστήσω για τη μέχρι τώρα προσπάθειά τους.

Είναι αλήθεια ότι με βάση αυτό το σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας, έχουν προσέλθει στα νοσοκομεία μας - κυρίως στα νοσοκομεία αναφοράς - έχουν ελεγχθεί κλινικά και εργαστηριακά και έχουν βγει αρνητικά, πολλά δείγματα συμπολιτών μας.

Τα νοσοκομεία μας έχουν ήδη πάρει μεγάλη πίεση. Έχουμε φυσικά και κάποια πρώτα κρούσματα.

Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για τον επαγγελματισμό τους και την πολύ καλή δουλειά τους και να τους πω ότι η Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά, τους στηρίζουμε όλους και όλες.

Δεύτερον, θα ήθελα να ζητήσω να μην υπάρχει ούτε πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και ατομική ευθύνη. Με όλες αυτές τις οδηγίες που έχουν δώσει οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι, πρέπει ο καθένας από εμάς να προσέχει τον εαυτό του.

Έχουμε εξηγήσει τους κανόνες υγιεινής, πώς πλένουμε τα χέρια μας. Πως αν κάποιος ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα δεν πλησιάζει όσους είναι κρυωμένοι, έχουν πυρετό, βήχα. Πως αποφεύγονται οι χώροι που έχουν πολύ κόσμο και ενδεχομένως είναι χώροι που οι ευπαθείς ομάδες μπορεί να κινδυνεύουν. Πως αν κάποιος αδιαθετήσει, έχει πυρετό, ή αισθάνεται αδυναμία, πρέπει να μείνει σπίτι του, να ενημερώσει τον γιατρό του ή τον ΕΟΔΥ και να πάρει την κατάλληλη επιστημονική συμβουλή. Δεν πρέπει όλοι να τρέχουμε στα νοσοκομεία μας, πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες και τις εντολές των ειδικών.

Και ενημερώνοντας ειλικρινώς και καθημερινά, οι επιστήμονές μας κι εγώ την ελληνική κοινωνία, βήμα-βήμα θα κάνουμε την προσπάθειά μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε με τους δύο ασθενείς;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μίλησα με τους υπεύθυνους γιατρούς των ΤΕΠ και των εφημεριών, τους νοσηλευτές, τους διοικητικούς, το προσωπικό στα booth.Θα ήθελα επίσης να σας παρακαλέσω για το εξής: υπάρχουν και τα προσωπικά δεδομένα, υπάρχει και η ιδιωτικότητα κάθε ανθρώπου, ο οποίος ενδεχομένως έχει μπει σε μια περιπέτεια με την υγεία του. Θέλω να σας παρακαλέσω θερμά να σεβαστούμε αυτά τα προσωπικά δεδομένα, κάτι το οποίο δεν γίνεται πάντα και οδηγεί πολλές φορές σε υπερπολλαπλάσια πίεση, για έναν άνθρωπο ο οποίος παραμένει σε ένα χώρο περιορισμένων τετραγωνικών, αρνητικής πίεσης, έτσι ώστε να τον φροντίσουν οι ειδικοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το νοσοκομείο Σωτηρία έχει πάρει όλο το βάρος;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς παίρνουν το βάρος που τους αναλογεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ήπια τα συμπτώματα των κρουσμάτων;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μέχρι σήμερα, τα περιστατικά που υπάρχουν, έχουν όλα ήπια συμπτώματα.