Η πλειοψηφία των ανθρώπων στα σύνορα δεν βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου στην Τουρκία και η γείτονα χώρα τους φιλοξενεί για μεγάλο διάστημα
δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφορικά με την κατάσταση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα δήλωσε:

«Τα γεγονότα είναι αυταπόδεικτα, βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση, βλέπουμε τις αυξημένες ροές, βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση εργαλειοποιεί χιλιαδες μετανάστες και πρόσφυγες. Πως τους μετακινεί οργανωμένα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα και πως τους διευκολύνει να περάσουν στην Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου στην Τουρκία, οι πιο πολλοί από αυτούς είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενούμενοι στην Τουρκία και οι οποίοι πάντοτε είχαν τη διάθεση να πάνε προς την Ευρώπη και σήμερα το τουρκικό κράτος τους λεει «έχουν ανοίξει τα σύνορα και περάστε στην Ελλάδα». Απέναντι σε αυτή την εργαλειοποιήση των χιλιάδων ανθρώπων η κυβέρνηση απάντησε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, έκλεισε τα σύνορα. Είπε ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτές παράνομες εισόδους, και βεβαίως αναστέλλει όλες τις διαδικασίες για την απονομή του ασύλου στο άμεσο προσεχές διάστημα»

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος από την κινητοποίηση της ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα είπε:

« Η σημερινή επίσκεψη όλης της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Έβρο είναι σαφέστατα μια πράξη υψηλότατου συμβολισμού. Γιατί οι τρεις πυλώνες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα βρίσκονται εκεί δια των προέδρων τους παράλληλα θα βρίσκεται και η ευρωπαϊκή προεδρία της Κροατίας. Δηλαδή όλοι αυτοί που εκφράζουν την ΕΕ θα βρίσκονται στον Έβρο μαζί με τον πρωθυπουργό, είναι σαφέστατα μια πράξη υψηλού συμβολισμού. Σαφέστατα δεν ειμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη στάση όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι ξεκάθαρο ότι θα ζητούσαμε πολύ περισσότερη πολιτική στήριξη σε αυτή τη φάση. Είναι κάτι πάνω στο οποίο δουλεύουμε στο να διαμορφωθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια κοινή θέση η οποία να εκφραστεί τουλάχιστον από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ»

Παραλληλα, ερωτηθεις τι περιμένουμε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είπε: 

« Θα θέσουμε την κοινή στήριξη απέναντι στην Ελλάδα, την υποστήριξη απέναντι στα μέτρα τα οποία λαμβάνει και βεβαίως θα ζητήσουμε την ενεργοποίηση όλων των ευρωπαϊκών μηχανισμών που έχουνε σχέση με την προστασία των συνόρων. Κάτι το οποίο το έχουμε ήδη ζητήσει από την Frontex» και συμπλήρωσε οτι 
« Η πίεση είναι συγκεκριμένη και είναι μόνο προς την ελληνική πλευρά, αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα σχέδιο για τη διμεροποιήση του προβλήματος και των πιέσεων».

« Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν αισθάνεται ότι αντιμετωπίζει μια προσφυγική κρίση αλλά ότι αντιμετωπίζει μια ασύμμετρη απειλή. Δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι φύγαν από το Ιντλιμπ τις προηγούμενες μέρες και διακτινιστήκανε ξαφνικά στα σύνορα του Έβρου. Είναι άνθρωποι οι οποίοι χρόνια φιλοξενούνται στην Τουρκία, για πολλούς από αυτούς υπάρχει η υπόνοια ότι ήταν και ποινικά ελεγχόμενοι και οι οποίοι σήμερα αποτελούνε έναν ανθρώπινο μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα στο να κάμψει την αντίστασή της και να κάμψει την πολιτική την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση να εφαρμόσει. Και αυτή είναι μια πολιτική έτσι όπως την είχαμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα, μια πολιτική που λεει ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της«» είπε ακόμα ο κ. Βαρβιτσιώτης.

« Σήμερα ο Ερντογάν εκβιάζει ξεκάθαρα την Ευρώπη, λεει ότι μου στείλατε λιγότερα λεφτά από αυτά που μου είχατε υποσχεθεί, δεν μου δώσατε αυτά που μου είχατε υποσχεθεί και για αυτό δεν μπορώ εγώ πλέον να σηκώνω το βάρος μόνος μου και σας τους στέλνω πακέτο. Από την άλλη στο διμερές επίπεδο και με τη χρήση των fake news προσπαθεί να δημιουργήσει μια πίεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι οποίες έχουν ανέβει σε ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο έντασης»

Τέλος, αναφορικά με τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευση ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε:

«Έχω πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το να παρακολουθήσω την αφωνία ή την πολυφωνία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κρίση τις τελευταίες μέρες και δεν υπάρχει τοποθέτηση από την πλευρά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού. Οι δηλώσεις όπως οι σημερινές ότι «η επίσκεψη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σύνορα είναι ανούσια» είναι μάλλον πράγματα τα οποία δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, την κρισιμότητα των καταστάσεων»