Στον γαλλογερμανικό άξονα στρέφει ξανά το ενδιαφέρον του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έναν μήνα μετά το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό (στις χώρες του Κόλπου) ξεκινάει ένα σπριντ επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον Μάρτιο.

Η αρχή θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου, όταν ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βερολίνο για να συμμετάσχει στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ. Ακολουθεί την επόμενη ημέρα η Βιέννη και η συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτζ, και κατόπιν δύο επισκέψεις στις Βρυξέλλες. Μία για τη νέα σύνοδο κορυφής για τον επόμενο ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό (2021-2027) και η δεύτερη για την τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με «καυτά» θέματα στην ατζέντα, όπως η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το «μενού» στο τραπέζι των συζητήσεων με τη Γαλλία είναι κυρίως αμυντικό. Την περασμένη Δευτέρα την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου διέβη η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, που συζήτησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας. «Η γαλλική ναυτική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ καταδεικνύει την αποτρεπτική μας παρουσία, η οποία θα επιβάλει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παρλί. συμφωνιεσ Στη γερμανική πρωτεύουσα, το «μενού» είναι κατά βάση επενδυτικό. Πέραν των υπουργών (Α. Γεωργιάδης, Ν. Παπαθανάσης, Χ. Δήμας, Γ. Τσακίρης, Κ. Φραγκογιάννης, Γ. Θωμάς) και των Γερμανών ομολόγων τους, το «παρών» θα δώσουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Sunlight, ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Lamda Development, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς κ.ά.), αλλά και πολύ σημαντικές γερμανικές και πολυεθνικές: Airbus, Nomura, RWE, HSBC, Lazard, Daimler κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», μάλιστα, μια σπουδαία συμφωνία στο πεδίο της ενέργειας αναμένεται να «κλειδώσει» στο Βερολίνο μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλης γερμανικής εταιρείας. Η διοργάνωση του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Forum «Οραμα και ευκαιρίες επενδύσεων» υλοποιείται σε συνέχεια της κοινής πρωτοβουλίας της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για μια απόφαση που έλαβαν πέρυσι τον Αύγουστο στο Βερολίνο.

Το διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Κεντρική Ενωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, ενώ διεξάγεται υπό την εποπτεία του Ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Πίτερ Αλτμάιερ, και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη.

Πρασινη ενεργεια.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από την επίσκεψη στο Βερολίνο και τη διοργάνωση του Φόρουμ είναι υψηλές. Οι τομείς στους οποίους υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και το οποίο φιλοδοξεί το Μαξίμου και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να πάρει σάρκα και οστά είναι: Της πράσινης ενέργειας, ιδίως μάλιστα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο φυσικό αέριο. Η αγορά φαρμάκου για την παραγωγή στην Ελλάδα νέων φαρμακευτικών προϊόντων. Η ανάπτυξη δομών έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Ο αγροδιατροφικός τομέας. Η αγορά των υπηρεσιών -τεχνολογικών και άλλων. Η διαχείριση απορριμμάτων, όπου η Ελλάδα έχει την υποχρέωση έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ολοκληρώσει μια σειρά επενδύσεων.

Στην ατζέντα με τους Γερμανούς και το μεταναστευτικό


Πέραν της παρουσίασης των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία και των προοπτικών και δυνατοτήτων για επενδύσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα ακόμα σημαντικό θέμα στην ατζέντα της παρουσίας του στο Βερολίνο και στη Βιέννη και στις συναντήσεις που θα έχει με την κ. Μέρκελ και τον κ. Κουρτς, αντίστοιχα: Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν η Γερμανία θα έχει την προεδρία της Ε.Ε., στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει να μπει στο τραπέζι και τελικά να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Η αλλαγή, δηλαδή, της πάγιας πρόβλεψης, βάσει της οποίας το κράτος-μέλος της Ε.Ε. που είναι αρμόδιο για την εξέταση της αίτησης για τους αιτούντες άσυλο είναι το κράτος μέσω του οποίου ο αιτών άσυλο εισήλθε για πρώτη φορά στην Ε.Ε., που κατά κανόνα είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Ο δρόμος για τη δικαιότερη κατανομή των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος θα είναι μακρύς για την κυβέρνηση, αλλά τα πρώτα σημαντικά βήματα αναμένεται να γίνουν τον Μάρτιο. σ