Τα σχολεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους προσωρινά για να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Ερωτηθείσα ποιο ήταν το σκεπτικό της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών βαθμίδων

« Από την πρώτη μέρα αυτής της μεγάλης πρόκλησης είχαμε πει ότι ακούμε τους ειδικούς και στη βάση των εισηγήσεων τους λαμβάνουμε τις όποιες αποφάσεις Κρίθηκε λοιπόν ότι η πλέον κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή αυτού του μέτρου της αναστολής της προσωρινής λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών είναι τώρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Το μέτρο είναι καθαρά προληπτικό. Θέλουμε να πετύχουμε τη μέγιστη πρόληψη, να προλάβουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού»

«Πέρα όμως από ότι κάνει η πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας το οποίο είναι καθ’ όλα έτοιμο για όλα τα σενάρια, έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε το γεγονός ότι ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει με καίριο τρόπο στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Αποφεύγοντας συναθροίσεις, συναντήσεις, με ατομικά μέτρα προστασίας»

Για τη σχολική χρονιά

«Δεν συντρέχει καμία ανησυχία ούτε για το σχολικό έτος ούτε για το ακαδημαϊκό έτος. Είναι μια δυναμική διαδικασία γιατί θα εξαρτηθεί από το πόσο χρόνο συνολικά θα ανασταλεί η λειτουργία. Έχουμε δύο βασικά σενάρια, αν τα σχολεία κλείσουν έως 2 με 3 εβδομάδες τότε μπορούμε από όσο φαίνεται να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος με ήπιους τρόπους. Εννοώ για παράδειγμα με μείωση της διδακτικής ώρα σε 35 λεπτά για να κερδίσουμε σημαντικό χρόνο μέσα από τη μέρα κάθε ημέρα και μια μικρή αναπροσαρμογή του ωραρίου, με την περικοπή των περιπάτων κοκ. Άρα εάν μιλάμε για αναστολή της λειτουργίας των σχολείων για 2 έως 3 εβδομάδες κατά πάσα πιθανότητα αυτό μπορεί να καλυφθεί με τον πιο ευέλικτο τρόπο. Εάν μιλάμε για παραπάνω από 3 εβδομάδες τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για το ενδεχόμενο μικρής επέκτασης του διδακτικού έτους, ενδεχομένως μετακύληση των πανελλαδικών. Ένα άλλο εργαλείο στη φαρέτρα μας είναι και η μείωση της ύλης άρα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Να τονίσω το εξής ότι όπως και να έχει και για όσο και να μείνουν κλειστά τα σχολεία εμείς θα εφαρμόσουμε εξ αποστάσεως εκπαίδευση άμεσα για να διατηρήσουμε την στενή επαφή των μαθητών και των φοιτητών με την εκπαιδευτική διαδικασία.

« Προτεραιότητά μας είναι οι μαθητές της Γ Λυκείου και τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα χρησιμοποιώντας δομές του υπουργείου που ήδη υπάρχουν για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα τις αξιοποιήσουμε. Τώρα ήρθε η ώρα να εξεταστούνε όλα, τώρα ήρθε η ώρα να βρούμε και άλλους τρόπους για να ενισχύσουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είμαστε σε επαφή και με εταιρείες που αφιλοκερδώς προσφέρουν υποδομές για να σηκώσουν το φορτίο με τη σύνδεση ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού. Τα πανεπιστήμια είναι πιο εξειδικευμένα με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχουν σε ένα βαθμό υποδομές και είμαστε και εκεί σε στενή συνεργασία μαζί τους για να βοηθήσουμε άρα όλα είναι δρομολογημένα προκειμένου να αρχίσει άμεσα το γρηγορότερο δυνατό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση»

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις η υπουργός Παιδείας ανέφερε:

«Όλα τα έχουμε υπολογίσει, οποτεδήποτε και να γίνουν οι πανελλαδικές θα είμαστε εντάξει για την επόμενη σχολική χρονιά και ακαδημαϊκή χρονιά κυρίως για να μπούνε τα παιδιά κανονικά στο πανεπιστήμιο. Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, θα τις ξεπεράσουμε.

Πήραμε θαρραλέα, δραστικά μέτρα για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση του ιού»

Ερωτηθείσα γιατί εξαιρέθηκαν από την αναστολή λειτουργίας οι διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων

« Θα σας πω ένα παράδειγμα, το πανεπιστήμιο Πάτρας έχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Άμα δεν εξαιρούσαμε διοικητικές υπηρεσίες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σωστά το νοσοκομείο. Τα πανεπιστήμια είναι ένας ζωντανός οργανισμός, έχουν διαρκώς να υποβάλλουν έγγραφα στην κεντρική κυβέρνηση, στους ΕΛΚΕ όλα αυτά πρέπει να τρέξουν. Αυτό που δεν θέλουμε είναι οι συναθροίσεις και για αυτό αναστέλλεται η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία όπως επίσης και οι συναθροίσεις σε βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, λέσχες φαγητού κοκ.

Για τις μαθητικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου

« Υπάρχει ενδεχόμενο να ματαιωθεί η μαθητική παρέλαση για φέτος. Θα το δούμε και αυτό στο αμέσως επόμενο διάστημα»

«Αύριο, κατόπιν πρωτοβουλίας της χώρας μας, έχουμε έκτακτη σύγκληση υπουργών Παιδείας της ΕΕ. Μέσα στα υπό συζήτηση θέματα είναι πρακτικά ζητηματα που προκύπτουν στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης από τον κορονοιό. Θέματα που έχουν να κάνουν και με ρυθμίσεις για εργαζόμενους γονείς, θέματα που έχουν να κάνουν με κλείσιμο σχολείων, με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κοκ»

Αναφορικά με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας η κ. Κεραμέως είπε:

«Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία προτρέπει τους πιστούς να μην προσέρχονται στις θρησκευτικές τελετές εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό συνάδει πλήρως με τις οδηγίες. Ότι έχει να κάνει με τη συμμετοχή πιστών στη θρησκευτική λατρεία, έχει να κάνει με τη θρησκευτική συνείδηση του καθενός από εκεί και πέρα η πολιτεία και οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τους τρόπους μετάδοσης του ιού και οι τρόποι αυτοί περιλαμβάνουν και το σάλιο. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης»