Η ώρα που για πρώτη φορά γυναίκα θα διαβεί το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να αναλάβει τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας έφτασε. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο στις 14 Μαρτίου 2020, μία ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εξελέγη σε μια πανηγυρική ψηφοφορία στη Βουλή, με 261 ψήφους.

Για να περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ήταν και η πρώτη γυναίκα που ανήλθε στη θέση της προέδρου του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας. Στο πλευρό της στην πενταετή της θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τη χώρα, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα έχει ανθρώπους που γνωρίζει χρόνια, τους εμπιστεύεται απόλυτα και εκτιμά πως θα τη βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να εκπληρώσει το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

ΤΟ «ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ»

Για τη θέση του γενικού γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας η κυρία Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέληξε στον πρέσβη Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος και θα είναι το «δεξί της χέρι». Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα καταρτισμένο διπλωμάτη, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Έχει υπηρετήσει ως πρέσβης στο Κίεβο και το Βουκουρέστι, ενώ έχει διδάξει και στη διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών θέματα πρακτικής διπλωματίας και πολιτισμού, με βάση διαδραστικές μεθόδους και προσομοιώσεις. Ο κ. Παπαδόπουλος, ωστόσο, έχει και μια άλλη πτυχή, αυτήν που αφορά τη λογοτεχνική του φλέβα, αφού έχει εκδώσει νουβέλες και διηγήματα.

Δίπλα στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης, ως διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σημειώνεται πως ο κ. Κουσούλης είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, για να πληρώσει μία εκ των κενών θέσεων των αντιπροέδρων του ΣτΕ, ωστόσο η επιλογή του δεν προχώρησε, καθώς, ως γνωστόν, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Από τις πιο γνωστές υποθέσεις που είχε χειριστεί ως εισηγητής είναι αυτή που αφορά τον συμβιβασμό ανάμεσα στη Siemens και το ελληνικό Δημόσιο, ο οποίος είχε κριθεί συνταγματικός από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Στο πλευρό της Αικ. Σακελλαροπούλου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρίσκεται και ο επίσης σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης, ο οποίος θα είναι και το alter ego του κ. Κουσούλη στη Νομική Υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή του νομικού γραφείου της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως, και επί Προκόπη Παυλόπουλου τις θέσεις αυτές κατείχαν πρόσωπα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Διευθυντής διετέλεσε ο Σωτήριος Ρίζος, επίτιμος πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, και αναπληρωτής διευθυντής ο πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Μαρκόπουλος.

Όσον αφορά το γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να στελεχωθεί από γυναίκα δημοσιογράφο με τηλεοπτική παρουσία, ωστόσο άλλες πηγές κάνουν λόγο για άνδρα με μακρά θητεία στον έντυπο Τύπο, και μάλιστα σε διευθυντικές θέσεις. Μένει τις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με επικρατέστερη, πάντως, τη δεύτερη περίπτωση. Δεν αποκλείεται, τέλος, η κυρία Σακελλαροπούλου να κρατήσει και πρόσωπα που βρέθηκαν δίπλα και στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ»

Ρόλο «φύλακα αγγέλου» της κυρίας Σακελλαροπούλου αναμένεται να παίξει και ο σύντροφός της, Παύλος Κοτσώνης, ο οποίος πλέον έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, όπου δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δυο τους, μάλιστα, βρέθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε θεατρικές παραστάσεις, κάνοντας τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις τους μετά την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει «κλειδώσει» και το πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής της ασφάλειας της κυρίας Σακελλαροπούλου, ενώ ήδη έχει αρχίσει να καταρτίζεται η λίστα των πρώτων συναντήσεων της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιθανότατα, μάλιστα, στη γραμματεία της να βρεθεί τουλάχιστον ένας υπάλληλος από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 7/3