Για τις δραματικές προεκτάσεις που έχει πάρει το μεταναστευτικό, την συνεχιζόμενη ένταση στα σύνορα στον Έβρο και τις παρούσες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας τοποθετήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει η διακοπή επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Συρίγος απάντησε ότι «είναι διάφορα πράγματα που προβληματίζουν και δεν είναι μόνο αυτό».

«Για πρώτη φορά η Τουρκία απευθύνει σε εμάς κατηγορίες περί Ναζί κλπ, ήταν κάτι που συνήθως κράταγε για την Ολλανδία, για τη Γερμανία αυτούς τους χαρακτηρισμούς και επίσης για πρώτη φορά έχουμε μια στάση από τον Ερντογάν να λέει ότι δεν θέλω να συζητήσω με την ελληνική πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτό όπως τόνισε ο ίδιος «είναι ένα εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο που ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες τούρκος ηγέτης δεν είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο».

Ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι «αυτό που είπε ο Ερντογάν στον κ. Μπορίσοφ ήταν περισσότερο ο εκνευρισμός του για το ότι δεν του βγήκαν τα σχέδιά του».

«Το σχέδιο του Ερντογάν ήταν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να βάλει στη χώρα κάποιες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, αυτό θα οδηγούσε σε πολιτική κρίση σοβαρή στο εσωτερικό της χώρας, σε αποσταθεροποίηση και αυτός θα πέρναγε ένα εξαιρετικό μήνυμα στην ΕΕ ‘’κοιτάξτε τι μπορώ να κάνω με το υπερόπλο των προσφύγων που έχω’’», εκτίμησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Έπαψε αυτή η απειλή που ακούγαμε τα 3-4 τελευταία χρόνια διαρκώς», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι «ο Ερντογάν εννέα φορές τα τελευταία χρόνια είχε απειλήσει ότι θα ανοίξει τις πύλες, τις άνοιξε τις πύλες και δεν έγινε τίποτα οπότε έπαψε να υπάρχει ως απειλή αυτό». Αυτό είναι που συντέλεσε και συμφώνα με τον κ. Συρίγο «στο να ενοχληθεί ο Ερντογάν τόσο από αυτή την ιστορία και να φτάσει στο σημείο να πει ότι ‘’δεν συζητάω’’».

Ακόμη ο καθηγητής εκτίμησε ότι «επειδή ο Ερντογάν είναι εμμονικός τύπος και έχει αποφασίσει να περάσει σώνει και καλά μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσω Έβρου, η ένταση στον Έβρο θα παραμείνει».

Δεύτερο στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι «διαπιστώνουμε ότι επιστρέφει σε παλιές και δοκιμασμένες πρακτικές, δηλαδή τις υπερπτήσεις, τις παραβιάσεις χωρικών υδάτων, και τις παρενοχλήσεις του Λιμενικού».

«Σε οποιαδήποτε περίπτωση ο Ερντογάν δείχνει να αποδέχεται τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου πλέον, δεν ξέρω αν το επιδιώκει αλλά σίγουρα όταν παίζει έτσι δείχνει ότι αποδέχεται ότι μπορεί και να γίνει», ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, διευκρίνισε ότι «η συμφωνία είναι πρακτικώς ημιθανής» και εξήγησε πως «την κράτησε ο Ερντογάν τις τελευταίες μέρες στη ζωή διότι αντελήφθη τη σημασία την οποία δίνουνε για τη συμφωνία αυτή οι ευρωπαίοι ηγέτες και την κράτησε στη ζωή για αυτό και έκοψε τις ροές προς τα νησιά από εκεί πέρα όμως η συμφωνία αυτή έχει αποτύχει σε πολλά πεδία».

Την ίδια στιγμή ο κ. Συρίγος τόνισε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ύστερα από πολύ-πολύ καιρό που πήγε στην Ευρώπη και δεν του χτυπήσανε την πλάτη από οίκτο αλλά από επιδοκιμασία».

«Θεωρώ ότι η κατάσταση αυτή θα τραβήξει σε βάθος χρόνου, δεν θα υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση», εκτίμησε συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά συνδέονται με την επόμενη μέρα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». «Δηλαδή τώρα που έκλεισε το Brexit μπαίνουμε στη φάση να συζητήσουμε και με την Τουρκία που είναι η άλλη πληγή που έχει η Ευρώπη», εξήγησε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Τσίπρα για τα εθνικά ζητήματα εξέφρασε τη γνώμη ότι «είναι πολύ θετικό ότι ο κ. Τσίπρας έκανε αυτές τις δηλώσεις και ακολουθεί αυτή την εθνική γραμμή και είναι επίσης θετικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε αυτή τη λογική».