Δραστικά είναι τα μέτρα ενίσχυσης της ελληνικής κυβέρνησης σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά με φόντο την πανδημία του κοροναϊού.

Υπενθυμίζεται πως οι αρμόδιους υπουργο, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Βρούτσης, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσαν το πακέτο μέτρων αξίας 2 δισ. ευρώ, το οποίο ενεργοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

          Δείτε εδώ τα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Κοροναϊού


Στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πακέτο μέτρων, λέγοντας ότι αναστέλλονται οι φόροι και οι εισφορές επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Είτε αυτές μένουν, είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε με δική τους πρωτοβουλία.

Αναστέλλονται για 4 μήνες:

  • Καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ
  • Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών
  • Καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας η 2η δέσμη μέτρων, που στηρίζεται και στις αποφάσεις του Eurogroup, και η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον Μάρτιο και αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση.

Να σημειωθεί πως και ο κ Σταϊκούρας και ο κ Γεωργιάδης ξεκαθάρισαν ότι προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής των φορολογικών και των ασφαλιστών εισφορών είναι οι επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας επειδή οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν λόγω του κορονοϊού, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ και θα καλυφθούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Ανακοίνωσε τη μείωση στο 6% από 24% του ΦΠΑ στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό, π.χ. σε μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνι. Ο μειωμένος ΦΠΑ στα προϊόντα αυτά θα ισχύει έως τέλη του έτους.

Επιπλέον το δεύτερο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

Αποζημίωση 800 ευρώ για όσους σταμάτησαν να εργάζονται

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλονται οι συμβάσεις εργασίας λόγω αναγκαστικού κλεισίματος, θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ, τον Απρίλιο. Το μέτρο αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους

Στα σημερινά, το 1 δισ. θα αφορά ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και το άλλο 1 τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από το κλείσιμο των επιχειρήσεων.Πρόκειται για υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται σήμερα.

Από την πλευρά του και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες & επιχειρήσεις που πλήττονται ενίσχυση 800 ευρώ επίσης.

Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά

Ο κ, Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσης ότι μειώνεται στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κοροναϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων.

Παρεμβάσεις για ακίνητα -Τι θα ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε και παρεμβάσεις και στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτω,ν τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο, Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την άμεση πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες.

Παρεμβάσεις και από τις τράπεζες

Ως προς τις τράπεζες δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, σημείωσε. Τέλος, τόνισε ότι τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων.


Ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στο δεύτερο πακέτο μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας: «Ερχόμαστε να στηρίξουμε έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Θέλω να τονίσω ότι, δυστυχώς η εικόνα της αγοράς εργασίας για τον μήνα Μάρτιο είναι απογοητευτική, έως τραγική. Οι επιχειρηματίες να μην προχωρούν αναίτια σε απολύσεις, ούτε υπό το πλαίσιο του πανικού. Τη μάχη αυτής της πρωτοφανούς κρίσης πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι».

Μεταξύ των όσων ανέφερε ο υπουργός, είναι πως αυτό το διάστημα μπαίνει «πάγος» στις απολύσεις και όσες γίνουν, τότε με νόμο θα θεωρηθούν άκυρες. Επίσης, αναφέρθηκε και στην αποζημίωση των 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που κλείνει η επιχείρησή του με κρατική εντολή.

Συγκεκριμένα:

  • Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους.
  • Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ανεστάλη η λειτουργία τους.
  • Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις.


Όπως ξεκαθάρισε σε αυστηρούς τόνους ο Άδωνις Γωργιάδης, όποιες επιχειρήσεις προχωρήσουν σε απολύσεις αυτήν την περίοδο, μένουν εκτός μέτρων.

«Τα μέτρα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχετίζονται με την διατήρηση θέσεων εργασίας» επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας επειδή οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν λόγω του κορονοϊού, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης κάτι που ξεκαθάρισε νωρίτερα και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ακόμα ανακοίνωσε την επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για κλάδους οικονομίας που πλήττονται από τον κορονοϊό ενώ τόνισε ότι σε συνεννόηση με την ευρωπαϊκή επιτροπή θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός δανείων και κεφαλαίου κίνησης έως 3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης έστειλε το μήνυμα ότι αν όλοι πράξουμε το καθήκον μας και δείξουμε την αναγκαία ατομική υπευθυνότητα η ελληνική οικονομία θα βγει νικητής, θα προχωρήσουμε σε ένα λαμπρότερο μέλλον αρκεί ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει κι αυτό που του αναλογεί, ενώ σημείωσε πως είναι κρίσιμη η παρουσία της Ε.Ε.