«Έχουν ανασταλεί όλες οι διαδικασίες που αφορούν στα δικαστήρια, πλην του αυτοφώρου και των προσωρινών  διαταγών. Δεν υπάρχουν πλειστηριασμοί, για αυτό το λόγο και ο κ. Γεωργιάδης εξήγγειλε και την αναστολή λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων, αναφορικά με τους πλειστηριασμούς  ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

«Υπάρχει ουσιαστικά μια στιγμή που η οικονομία παγώνει, αντιλαμβάνεστε ότι όταν δεν μπορεί να κινηθεί προφανώς και οι πολίτες δεν είναι σε θέση ούτε να εκπληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία ή σε οποιοδήποτε άλλο φορέα, ούτε πολύ περισσότερο να αναζητούμε θέματα ή ζητήματα τα οποία ξέρουμε, ότι ειδικά αυτή την περίοδο, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «το υπουργείο και η κυβέρνηση έλαβαν όλες τις πρόνοιες που έπρεπε για να δικαστήρια και το έκαναν μέσα από μια κλιμακούμενη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». «Αυτή τη στιγμή έχουν ανασταλεί όλες οι διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων πλην κάποιων εξαιρέσεων», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αντιλαμβάνεστε ότι και η πολιτεία δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Λειτουργούμε με μια βασική δυνατότητα η οποία πρέπει να υπάρχει από εκεί και πέρα για μας εμάς είναι μείζον να στηρίξουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η επιστημονική κοινότητα και η ελληνική πολιτεία να προστατεύσουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Είμαστε μπροστά σε μια δύσκολη, πρωτόγνωρη πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Για τους δικαστικούς υπαλλήλους, σημείωσε ότι «οι δικαστικοί υπάλληλοι ακολουθούν τον κανόνα που ισχύει για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα». «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πλέον έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες τόσο με το πώς οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας όσο βεβαίως και με τα εξειδικευμένα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Ανάπτυξης και τον υπουργό Απασχόλησης που δείχνουν ότι αυτή την πολύ δύσκολή περίοδο για τη χώρα μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία με σοβαρότητα, με ευθύνη προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρωτόγνωρο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Παράλληλα ο υπουργός επισήμανε ότι «πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση που αφορά στη δημόσια υγεία δείχνει αποκλειστικά και μόνο την ατομική ευθύνη του καθενός μας, και αν όντως καταφέρουμε και να περιοριστούμε στα μέτρα τα οποία έχει επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση και να ακολουθήσουμε την ειδική έκτακτη νομοθεσία θα μπορέσουμε να περιορίσουμε αυτό τον φονικό ιό με τέτοιο τρόπο που να μη ζήσουμε τις πολύ κακές στιγμές που ζούνε γειτονικές μας χώρες».

Ακόμη σημείωσε πως «πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουμε τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων πολιτών». «Ξέρω ότι με όλα αυτά τα μέτρα αφενός θα υπάρξει μια μεγάλη συνέπεια στην οικονομία, όλοι ξέρουμε ότι με την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων θα απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια την επόμενη μέρα, θα απαιτηθούν ακόμη βαθύτερες και ακόμη πιο γρήγορες τομές στη Δικαιοσύνη είμαστε εδώ όμως για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις ποινές που θα επιβάλλονται στους παραβάτες, ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι «όσοι εν γνώσει τους μεταδίδουν μια νόσο η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, αν ευθύνονται για το θάνατο ενός ανθρώπου, μπορεί να τους επιβληθεί ποινή έως 10 χρόνια και αν είναι υπεύθυνοι για το θάνατο περισσοτέρων ατόμων θα επιβληθεί μέχρι και ισόβια κάθειρξη». «Όπως επίσης υπάρχει και η ποινή για αυτούς που κράτησαν τα μαγαζιά τους ανοιχτά πέρα από την προβλεπόμενη πιθανότητα φυλάκισης υπάρχει και ένα πολύ αυξημένο επικαιροποιημένο διοικητικό πρόστιμο που αγγίζει τα 5χιλ.€», ανέφερε χαρακτηριστικά.