Αναφορικά με την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Μάκης Βορίδης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης δήλωσε «αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πια ως ένα ισότιμο μέλος, κάτι το οποίο το χάσαμε το 2015 και δεν ανακτηθεί ποτέ, ανακτάται σήμερα και αφού έχουμε περάσει την επώδυνη εμπειρία της προηγούμενης διακυβέρνησης».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός τόνισε ότι «η δυνατότητα του να συμμετάσχει η Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα αγοράς των ομολόγων της από την ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια». «Ο δανεισμός της Ελλάδας με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μειώνει το κόστος δανεισμού και αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο», διευκρίνισε ο ίδιος εξηγώντας ταυτόχρονα ότι «έτσι μένουν περισσότερα διαθέσιμα χρήματα προκειμένου να ακολουθήσει κανείς αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές».

«Η κίνηση αυτή έχει την φυσική του αξία και αντικειμενική του αξία αλλά θα έχει και ευεργετικές επιπτώσεις στον τρόπο που θα διαρθρωθούνε οι δημόσιες πολιτικές, οι δημόσιες οικονομικές πολιτικές. Είναι μια εξαιρετικά θετική και σημαντική απόφαση. Είναι κάτι στο οποίο στόχευε η προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν ένας στόχος ο οποίος ουδέποτε επετεύχθη και είναι ένας στόχος ο οποίος επιτυγχάνεται τώρα», συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

Αναφορικά με τη συμβολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού, ο υπουργός δήλωσε ότι «το πρώτο που κάναμε για να συμβάλλουμε στην αποφυγή της διάδοσης της νόσου είναι ότι ενώ είχαμε ξεκινήσει πάρα πολύ νωρίς φέτος και είχαμε ανοίξει τα σημεία όπου οι παραγωγοί μας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση, επειδή εμφανίστηκε συνωστισμός στα σημεία αυτά και δεχόμενοι τις σχετικές εισηγήσεις, στην πραγματικότητα αναστείλαμε την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για 15 μέρες προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός».

Ταυτόχρονα όπως είπε και ο ίδιος «έχει ήδη δοθεί παράταση από την ΕΕ ως προς την προθεσμία υποβολής των συγκεκριμένων δηλώσεων και επομένως οι παραγωγοί δεν πρέπει να ανησυχούν ως προς το εμπρόθεσμο και το έγκαιρο της υποβολής των αιτήσεών τους».

«Το δεύτερο το οποίο κάναμε είναι ότι δώσαμε από πλευράς ΕΛΓΑ, δύο μήνες παράταση στη δυνατότητα εξοφλήσεως των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των παραγωγών μας που πρέπει να πληρώσουν το ασφάλιστρο για να είναι καλυμμένοι για ζημίες οι οποίες τυχόν προκληθούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον συμπλήρωσε ότι το τρίτο στη λίστα «είναι ότι εξαιρέσαμε από το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων τα καταστήματα αγροτοεφοδίων». «Εξαιρέθηκαν επειδή είναι τώρα είναι καλλιεργητική περίοδος να μπορούν απρόσκοπτα οι παραγωγοί μας να προμηθευτούν αυτά που πρέπει να προμηθεύονται και μπορούν να συνεχίσουν την καλλιέργεια τους», διευκρίνισε.

Για την κάρτα του αγρότη, ο κ,. Βορίδης ανέφερε ότι «εξαιτίας του κλεισίματος του ΟΣΔΕ μπορεί ορισμένοι παραγωγοί μας να μην μπορούν να προσκομίσουν στην τράπεζα τη δήλωση ΟΣΔΕ τη φετινή προκειμένου να πάρουν την πιστωτική κάρτα για αυτό έχουμε επικοινωνήσει με τις τράπεζες και περιμένουμε να δούμε τη θέση τους προκειμένου να τους χορηγηθεί η κάρτα του αγρότη δεχόμενες οι τράπεζες την περσινή δήλωση».

Για την αλιεία, δήλωσε πως «το μεγάλο πλήγμα που στην παρούσα φάση υφίσταται είναι ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες μας καθώς και οι αλιείς μεγάλων ψαριών η βασική τους εμπορική δραστηριότητα είναι εξαγωγική, ο βασικός τους πελάτης είναι η Ιταλία όπου λόγω της καταστάσεως που επικρατεί εκεί οι εξαγωγές έχουν καταρρεύσει επομένως χρειάζεται να στηριχθεί ο κλάδος».

«Πέρα από τα μέτρα που ούτως ή άλλως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και τα οποία θα εξειδικευτούν και περαιτέρω έχουμε ζητήσει να μας δοθεί η δυνατότητα να χαλαρώσουν οι αυστηροί κανόνες οι οποίοι υπάρχουν για τη χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα ΕΠΑΛΘ και επομένως να αλλάξουν οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε ποσά τα οποία υφίστανται και είναι αδιάθετα για να στηριχθεί ο κλάδος ιχθυοκαλλιέργειας και οι αλιείς», σημείωσε παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εν κατακλείδι, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «εμφανίζεται μια μειωμένη ζήτηση, σε εξαγωγικό επίπεδο, κυρίως για αμνοερίφια». «Φέτος είναι η στιγμή που απαιτείται να στηρίξουμε τα ελληνικό κρέας ειδικά στο κομμάτι των αμνοεριφίων και κάνω μια γενικότερη έκκληση στην αγορά να σκεφτεί υπεύθυνα και σοβαρά στο συγκεκριμένο θέμα», υπογράμμισε.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για τους κτηνοτρόφους μας κυρίως γιατί μας λείπει η αγορά της Ιταλίας άρα πρέπει να δούμε πως αυτήν την ανωμαλία θα την αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε η εμπορική αλυσίδα, και τα super market, και οι λιανοπωλητές αλλά και οι χονδρέμποροι να υποστηρίξουν την ελληνική παραγωγή», κατέληξε ο ίδιος.