«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένας αριθμός συμπολιτών μας οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν σε αυτές τις οδηγίες. Εκτιμώ ότι σωστά γίνεται μια συζήτηση ‘’αυστηροποίησης’’ των μέτρων», σημείωσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα κατάφερε μέσα από τους χειρισμούς της κυβέρνησης να αποτρέψει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την ευρεία διάδοση μιας πανδημίας και αφετέρου να δώσει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα προς πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με το αν λαμβάνονται έγκαιρα κάποιες αποφάσεις και αν υπάρχει αποφασιστικότητα από πλευράς κυβέρνησης ενδεχομένως να μπορείς ένα τέτοιο φαινόμενο να μπορείς να το περιορίσεις».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η εβδομάδα που διανύουμε και η επόμενη είναι οι πλέον κρίσιμες για να δούμε που θα οδηγηθεί η πανδημία του κοροναϊού στην πατρίδα μας και για αυτό το λόγο πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι με σοβαρότητα και ευθύνη πρέπει να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα».

«Όντως υπάρχει μια συζήτηση για το κατά πόσο και πως μπορούν να περιοριστούν οι μετακινήσεις και κατά πόσο και πως μπορεί να γίνεται η χρήση όλων των ειδικών εντύπων προκειμένου κάποιος να βγει μια ή περισσότερες φορές από το σπίτι του και για πόσο χρόνο», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη θετική ανταπόκριση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για την ενίσχυση του ταμείου για τον κοροναϊό, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε πως «όλοι οι πρόεδροι των Ανωτάτων δικαστηρίων, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αμέσως μόλις υπήρξε η προτροπή του πρωθυπουργού να δοθεί ένα μέρος του μισθού όλων των δημοσίων λειτουργών για να βοηθήσουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξαν ευήκοα ώτα από την πλευρά των λειτουργών της Δικαιοσύνης και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του πρωθυπουργού συμβάλλουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της χώρας».

«Η Δικαιοσύνη είναι παρούσα στη βασική της λειτουργία παρά το ότι δεν γίνονται τα ακροατήρια. Η Δικαιοσύνη επιτελεί το βασικό της θεσμικό και όχι μόνο κοινωνικό ουσιαστικό ρόλο που επιβάλλεται σε μια δημοκρατική πολιτεία και για αυτό το λόγο θέλω και να συγχαρώ και να στηρίξω την προσπάθεια όλων των ελλήνων δικαστών», επισήμανε ο κ. Τσιάρας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστερήσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο υπουργός ανέφερε πως «αν κάποιος ισχυριζόταν ότι οι συνέπειες ή όσα μέτρα αναγκαζόμαστε να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε τη διάδοση της πανδημίας δεν θέτουν και συνέπεια στην επιμήκυνση του χρόνου της απονομής της δικαιοσύνης δεν θα ήταν ειλικρινής».

«Από τη στιγμή που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα δεν λειτουργούν οι βασικές λειτουργίες της δικαιοσύνης αυτό από μόνο του δημιουργεί μια επιμήκυνση, μια επέκταση στο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης για αυτό από την αρχή όταν αναγκαστήκαμε και έγκαιρα πήραμε τα μέτρα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτό το ερωτηματικό και με αυτή την ανησυχία», ανέφερε ο ίδιος.

«Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και μάλιστα τη στιγμή που ήμασταν έτοιμοι να νομοθετήσουμε μια γενικότερη φιλοσοφία για την επίσπευση της Δικαιοσύνης , που θεωρώ ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουμε τη δυνατότητα να τη νομοθετήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα σας έλεγα ότι πρέπει οπωσδήποτε να επισπεύσουμε όλες τις διαδικασίες αφορούν στην σμίκρυνση, την ελάττωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο κ. Τσιάρας.

Ήδη, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «αυτό το πετυχαίνουμε με κάποιες διαδικασίες οι οποίες «εντάσσονται» εσπευσμένα πλέον στην όλη λειτουργία της δικαιοσύνης και αφορούν στη δυνατότητα πολλών πολιτών να παίρνουν πολλά δικαιολογητικά και πιστοποιητικά που χρειάζονταν χρόνο να εκδοθούν και βεβαίως ταυτοπρόσωπη παρουσία στους συγκεκριμένους χώρους της δικαιοσύνης αλλά και από την άλλη πλευρά εξελίσσουμε και προχωρούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, θέλω να πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα βγει στον αέρα η προκήρυξη για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των ποινικών υποθέσεων προκειμένου να προχωρήσουμε στην ψηφιακή εποχή στο χώρο της δικαιοσύνης».

Εν κατακλείδι ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «η κρίση ενδεχομένως μας αναγκάζει ή μας δημιουργεί μια ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ γρήγορη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή».