«Δεν πρόκειται να ζήσουμε καταστάσεις τύπου lockdown και περιορισμού δραστηριοτήτων και κίνησης και η πρόθεση που υπάρχει είναι να μην επιβληθούν μέτρα περιορισμού το φθινόπωρο και τον χειμώνα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μέτρα και σε περίπτωση που χρειαστεί ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός μέτρων αυτός θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό», τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με τη μάσκα είπε ότι αν χρειαστεί σε συγκεκριμένους χώρους να επεκταθεί η χρήση τους χειμερινούς μήνες θα εξεταστεί, αλλά «πάμε σε τελείως ήπιες δραστηριότητες». Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο στόχος είναι η υποχρεωτικότητα της μάσκας να είναι περιορισμένη, ενώ παράλληλα να υπάρχουν χώροι που θα συστήνεται η χρήση της.

«Τα συστήνουμε»

«Πάμε σε μια νέα κουλτούρα που λέμε αυτά είναι τα μέτρα προστασίας, τα συστήνουμε και λέμε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και που», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Για τα σχολεία είπε ότι η λογική θα είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς. Οι συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας και τους ειδικούς για τις αποφάσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Εμβόλια

Σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι θα αναπτυχθούν σε δύο φάσεις με την πρώτη να περιλαμβάνει την προστασία από μετάλλαξη Όμικρον ως προς την μόλυνση, μαζί με τις παραλλαγές Όμικρον 4-5 και όπως εκτίμησε θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους.