Για την κρίσιμη συνεδρίαση την προσεχή Τρίτη του Eurogroup και τις ελληνικές θέσεις ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας από τα «Π» κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Βασική πυξίδα είναι αυτή την οποία έχουμε ξεδιπλώσει και στα προηγούμενα Eurogroup και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των ηγετών, σε επίπεδο Κορυφής. Είναι η συνέχιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως τόνισε στη συνέχεια, «έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε επίπεδο Ε.Ε., όπως η ρήτρα γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η δημιουργία του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ε.Κ.Τ., η χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων και η ουσιαστική αποδέσμευση από οποιονδήποτε δημοσιονομικό στόχο των δαπανών που γίνονται για την Υγεία. Επομένως, υπάρχει ένα πλαίσιο, το οποίο χρειάζεται να ενισχυθεί σε κάποιες πτυχές».

Μία από αυτές τις πτυχές στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση όπως είπε επιμένει είναι «η έγκριση ενός κοινού χρεογράφου, ενός ομολόγου, ενδεχομένως, για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει πάρα πολλές από αυτές τις δράσεις, ώστε οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. να μην έχουν μπροστά τους οποιοδήποτε κίνδυνο ρευστότητας. Στα δημοσιονομικά, λοιπόν, μέτρα, υπάρχει μια γενική σύμπνοια. Το σύστημα, όμως, θα χρειαστεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περισσότερη χρηματοδότηση. Και σε αυτό θα επιμείνουμε. Όπως επιμένουμε και στην κοινή προμήθεια υλικών για να αντιμετωπιστούν οι αγκυλώσεις και οι δυσκολίες που υπάρχουν όταν όλος ο πλανήτης κυνηγά συγκεκριμένες προμήθειες από πολύ συγκεκριμένες και περιορισμένες πηγές προμηθειών».