«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι σαν την προηγούμενη πριν τον κοροναϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

Για την επόμενη μέρα μετά τον κοροναϊό, η κα. Γκάγκα σημείωσε ότι «όταν αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιό και ότι ένα κρούσμα να προκύψει πάλι μπορεί να ξεκινήσει η ίδια διαδικασία άρα θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί με τις επαφές μας, με την υγιεινή των χεριών μας με το πόσο κοντά μιλάμε».

«Όλο αυτό θα πρέπει να αλλάξει τις συνήθειές μας για πολλούς μήνες», τόνισε η ίδια. Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι «όσοι δεν έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιό, είμαστε πολύ ευάλωτοι». «Μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτοι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα αλλά στην πραγματικότητα είμαστε όλοι ευάλωτοι. Χάθηκαν και άνθρωποι που δεν είχαν προβλήματα, που ήταν νέοι», ανέφερε.

Η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» διευκρίνισε ότι «σε όλες τις ιώσεις το 96% μπορεί να είναι άνθρωποι πιο μεγάλης ηλικίας και με προβλήματα που συνυπάρχουν αλλά θα υπάρχει και ένα 3-5% νεότεροι». «Κάποιοι νέοι θα νοσήσουν παγκοσμίως, μπορεί να είναι το 1% αλλά στο 1 δισεκατομμύριο το 1% είναι ένα πολύ σημαντικό νούμερο», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στα συμπτώματα που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και θα πρέπει να απευθυνθούμε στο νοσοκομείο, η κα. Γκάγκα ανέφερε ότι «ακατέβατος πυρετός για πάρα πολλές μέρες που κάνει αδυναμία, να μην μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι φυσικά είναι ένα κακό σύμπτωμα». «Η δύσπνοια είναι ένα ακόμα σύμπτωμα που πρέπει να φέρει τον άρρωστο στο γιατρό», συμπλήρωσε.

«Γενικά συμπτώματα που δεν είναι σαν αυτά που περνάει ο καθένας μας σε ένα απλό κρυολόγημα πρέπει να μας κάνουν να επικοινωνήσουμε με το γιατρό καταρχήν και αφού μιλήσουμε με το γιατρό να κάνουμε την επίσκεψη με το νοσοκομείο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το εμβόλιο και τα φάρμακα, η κα. Γκάγκα επισήμανε πως «δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο, ο κόσμος που είναι στο σπίτι του πρέπει να πάρει μόνο παρακεταμόλη για τον πυρετό τίποτα άλλο». «Οποιοδήποτε άλλο φάρμακο πρέπει να δίνεται με συνταγή γιατρού», τόνισε επιπρόσθετα.

«Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, όλα τα φάρμακα είναι δυνητικά επικίνδυνα, μπορεί να σώζουν ζωές άλλα μπορεί και να καταστρέφουν ζωές άρα είναι λάθος να παίρνουμε φάρμακα από το φαρμακείο μόνοι μας», διευκρίνισε η ίδια.

Για το σύστημα υγείας, σημείωσε ότι «το σύστημα είναι ταλαιπωρημένο από πολλά χρόνια αλλά τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά και ήταν εξαιρετικά και για συστήματα πολύ καλά».

«Γονάτισαν χώρες με εξαιρετικά συστήματα δηλαδή εγώ θεωρώ το γαλλικό σύστημα ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν, έχει γονατίσει, στέλνει αρρώστους σε άλλες χώρες. Δηλαδή αυτού του είδους οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται από κανένα σύστημα», δήλωσε η κα. Γκάγκα.

Για την μείωση της καμπύλης, τόνισε ότι «παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν να μειώνονται και σε εμάς τα κρούσματα». «Αυτό που είναι ευχάριστο είναι ότι είναι σταθεροί οι αριθμοί που είναι μέσα στα νοσοκομεία και τις μονάδες την τελευταία εβδομάδα δηλαδή έχουμε τον ίδιο αριθμό και διασωληνομένων και τον ίδιο αριθμό νοσηλευομένων σταθερά όλη την εβδομάδα», ανέφερε προσθέτοντας ότι «ωστόσο εξακολουθούν τα νούμερα να είναι σταθερά και να μην έχουν μειωθεί».

Για τα μέτρα που θα πρέπει να τηρούμε, η κα. Γκάγκα δήλωσε πως «η απόσταση από τους συνανθρώπους μας είναι σημαντική, και μετά την άρση των μέτρων θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις επαφές μας γιατί μπορεί να ξαναρχίσει ανά πάσα στιγμή αν υπάρξει ένα κρούσμα. Και η καθαριότητα των χεριών με ευλάβεια».