Για το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα για την κατάσταση στα σύνορα του Έβρου, τις τουρκικές προκλητικότητες, για το ρόλο της ΕΕ αλλά και την αναστολή ασύλου τοποθετήθηκε μιλώντας στο Ινστιτούτο Hans Seidel (Think Tank Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος Βαυαρίας-CSU), ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Για την κατάσταση στον Έβρο, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «επί ένα μήνα η Ευρώπη αντιμετώπισε στον Έβρο μια ενορχηστρωμένη εκβιαστική πολιτική με πολιορκητικό κριό απελπισμένους ανθρώπους». «Η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να προστατεύσει τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα», τόνισε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «η υποστήριξη που είχαμε από την πρώτη στιγμή τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και από κράτη-μέλη, ενίσχυσε την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητά μας».

«Αντιμετωπίσαμε ταυτόχρονα σε επίπεδο δημόσιας διπλωματίας μια καλοσχεδιασμένη εκστρατεία fake news και προπαγάνδας, που μόνον μια κρατική μηχανή που έχει φυλακίσει χιλιάδες δημοσιογράφους, μπορεί να οργανώσει. Η απόπειρα εκβιασμού της Ευρώπης μέσω Ελλάδας απέτυχε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι πιστεύει «στην ανάγκη ενός ειλικρινούς διαλόγου Ευρώπης-Τουρκίας, βασισμένου στο διεθνές δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό». «Όμως, ακόμα και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Σοϊλού δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Αντιθέτως, επιβάλλουν συνεχή εγρήγορση, υπογράμμισε παράλληλα.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι ο κ. Σοϊλού είχε αναφέρει ότι «μόλις περάσει η κρίση της πανδημίας του κοροναϊού, οι χιλιάδες μετανάστες θα επιστρέψουν στα σύνορα για να αποπειραθούν και πάλι να περάσουν στην Ευρώπη».

«Μην υποβαθμίζετε τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Όταν εδώ και μήνες έλεγα και σε Ευρωπαίους και σε Γερμανούς συνομιλητές μου ότι οι δηλώσεις περί ‘’ανοίγματος των μεταναστευτικών πυλών’’ θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, μερικές φορές είχα την αίσθηση ότι δεν θεωρούσαν αυτές τις απειλές της Τουρκίας σοβαρές και αξιόπιστες. Λυπάμαι που επιβεβαιώθηκα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις εκβιαζόμενη από υποψήφιο κράτος. Ουδεμία αμφισβήτηση συνόρων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την ανάγκη αναθεώρησης της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι «η Δήλωση του 2016 δέχθηκε θανάσιμο πλήγμα από την πολιτική της Τουρκίας που την παραβίασε ευθέως και με κυνισμό». Όμως, η διάσωση της, όπως είπε ο ίδιος «ακόμα και η ενίσχυση της είναι απολύτως αναγκαία, καθώς πρόκειται για το μοναδικό ισχύον εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

Παράλληλα τόνισε ότι «η οριστική εκτόνωση της πρόσφατης κατάστασης στον Έβρο, είναι αναγκαία συνθήκη για να συνάψουμε με την Τουρκία μία νέα συμφωνία». «Οι όροι μας για μια νέα συμφωνία είναι ξεκάθαροι: κάθε νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Τουρκία θα πρέπει να συνδεθεί με την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της συμφωνίας εκ μέρους της. Η Frontex θα πρέπει να μπορεί να διεξάγει κοινές περιπολίες με τις τουρκικές αρχές και να επιτηρεί την κατάσταση σε ξηρά και θάλασσα. Οι επιστροφές μεταναστών θα πρέπει να γίνονται όχι μόνον από τα νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα. Ο σημερινός γεωγραφικός περιορισμός, δεν προβλέπεται στο κείμενο της Κοινής Δήλωσης, αλλά πρόκειται για πολιτική ερμηνεία, την οποία είχε κακώς δεχτεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Για την αναστολή ασύλου, δήλωσε ότι «η χρονικά περιορισμένη, για maximum ένα μήνα, αναστολή των αιτημάτων ασύλου ήταν μια δύσκολη, ασυνήθιστη και έκτακτη απόφαση». «Κατέστη επιβεβλημένη λόγω της ασυνήθιστης, έκτακτης και μεγάλης πρόκλησης εθνικής ασφαλείας που αντιμετωπίσαμε», διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «το υπέρτατο καθήκον υπεράσπισης των συνόρων είναι θεμελιώδες δικαίωμα των κρατών σύμφωνα τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με το Σύνταγμα μας».

Για τις θέσεις της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση του νέου Κοινού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Αναμένεται ότι η Επιτροπή θα καταθέσει τις προτάσεις της γύρω στο Πάσχα. Η διαπραγμάτευση θα είναι πολύπλοκη και δύσκολη. Η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη, συμμετέχει και θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε αυτήν τη διαδικασία, καταθέτοντας καλά επεξεργασμένες, εποικοδομητικές θέσεις και προτάσεις, στηριγμένες πάντα στη βάση δύο θεμελιωδών αρχών, του δίκαιου επιμερισμού της ευθύνης και της αποτελεσματικής και ουσιαστικής αλληλεγγύης. Μαζί με τις άλλες χώρες πρώτης γραμμής, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρο, υποστηρίζουμε την ανάγκη κατανομής σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιδιώκουμε, και χαιρόμαστε που αυτή η πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται θετικά, την μετεγκατάσταση ενός σημαντικού αριθμού της πιο ευαίσθητης ομάδας, αυτής των ασυνόδευτων παιδιών. Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού μηχανισμού για επιστροφές σε τρίτες χώρες, καθώς και μια επεξεργασμένη αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική για την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών. Πρόκειται για μια συμφωνία που η Ευρώπη έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Η πρόκληση είναι κοινή και η απάντηση σε αυτήν θα πρέπει να είναι κοινή».