Οι πρόγονοί μας, οι περισσότεροι το ξέρουμε έστω σε γενικές γραμμές, είπαν πολύ σοφά πράγματα. Αυτό που είπε λοιπόν ο Βίας ο Πριηνεύς πάνω από 2.500 χρόνια πριν, σήμερα παίρνει ένα απτό περιεχόμενο. Συνδέεται με το φαινόμενο «Κυριάκος Μητσοτάκης». Μας δείχνει ότι η εξουσία αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα του «άνδρα» και κάποιες φορές αυτή η αποκάλυψη μπορεί να εκπλήξει θετικά. Γιατί είχαμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες μόνο στις αρνητικές εκπλήξεις. Όσοι αγαπούν την ιστορία, ξέρουν πως αυτό έχει γίνει πολλές φορές, έστω και αν γίνεται σχετικά σπάνια. Αλλά οι περισσότεροι στις μέρες μας δεν αγαπούν την ιστορία. Γιαυτό έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Δεν το περίμεναν.

Όσοι είναι πιο προσεκτικοί, κάτι είχαν «ψυλλιαστεί» από νωρίτερα. Έτσι «κέρδισε» πρώτα το κόμμα του και μετά τις εκλογές. Στη μεγάλη πλειοψηφία όμως τον ψήφισαν επειδή δεν ήθελαν τους «άλλους». Στο κόμμα του και στις εκλογές. Περίμεναν κάτι καλύτερο, αλλά όχι ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ. Άλλωστε ο πήχης ήταν τόσο χαμηλά, που δεν ήταν δύσκολο κάποιος στοιχειωδώς λογικός να τον ξεπεράσει. Η μέχρι τώρα πορεία του «δείχνει» πολλά. Αλλά ας δούμε μόνο τον μέχρι σήμερα χειρισμό για τον κοροναϊό.

Του είχαν κολλήσει την ετικέτα του «νεοφιλελεύθερου», όσοι δουλεύουν με «τσιτάτα» και αδυνατούν να αναλύσουν ρεαλιστικά τις καταστάσεις. Υποτίθεται ότι επειδή είχε σπουδάσει στο Harvard και προέρχονταν από οικογένεια της πολιτικής ελίτ ήταν ανάλγητος. Θα «έπινε το αίμα» του «φτωχού λαού» για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «μονοπωλίων». Ήταν από την αρχή μία ανόητη προσέγγιση, αν παρακολουθούσες τις θέσεις και την πολιτική του άνδρα. Αλλά σε κάποιους «έπιανε». Με την επιλογή του για τον κορονοϊό, «τελείωσε» ακαριαία αυτό το μύθο. Έβαλε πρώτα την «ανθρώπινη ζωή» σε σχέση με τις απώλειες δισεκατομμυρίων. Φάνηκε να ενταφιάζει το βασικό του στόχο, για τον οποίο είχε ήδη σημαντικές επιτυχίες. Την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οι άναυδοι αντίπαλοί του, φανερά ή λιγότερο φανερά, ανατρέχουν στον Τσώρτσιλ και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Περιμένουν να περάσει η κρίση του κορονοϊού, να ακολουθήσει η οικονομική κρίση και τον «γ*******ν». Το εξέφρασε κάποιος. Είναι αυτό που πολλοί σκέφτονται αλλά δεν τολμούν να πουν φανερά. Νομίζω ότι κάνουν, για άλλη μία φορά, μεγάλο λάθος.

Αν τη λήψη αυστηρών μέτρων για τον κοροναϊό, την κάναμε μόνο εμείς, τότε η αξιολόγηση θα ήταν πως ο Κυριάκος είναι «καλός άνθρωπος» αλλά «κακός πολιτικός». Η έγκαιρη λήψη μέτρων όμως, ήταν πρωταρχικά υψηλού επιπέδου πολιτική επιλογή. Στην «ανατολή» είχαν ήδη μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα. Ανάλογη πολιτική ακολούθησαν η «αυταρχική» Κίνα και οι «δυτικού τύπου» παρόμοια «αυταρχικές» Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη. Και πέτυχαν. Στην καθαρή «δύση» με την υπεροψία της, τις αδύνατες δομές για διαχείριση κρίσεων και τις κοντόφθαλμες ηγεσίες, καθυστέρησαν πολύ. Άλλοι από εσωτερικές αδυναμίες, άλλοι επειδή πίστεψαν στη «ανοσία της αγέλης». Όταν θα τελειώσει το έργο, θα ψάχνουν να βρουν «υποδείγματα» για να υποστηρίξουν ότι και αυτοί «μπορούν». Αν αντέξουμε στην πολιτική που εφαρμόζουμε, θα είμαστε ένα από τα καλύτερα «υποδείγματα». Το κύρος της χώρας θα εκτοξευτεί. Αλλά θα πει κάποιος πως κανείς δεν τρώει «κύρος». Όποιος το πει όμως δεν ξέρει από οικονομία. Δεν κατανοεί τι σημαίνει «άϋλο ενεργητικό» και πως μετατρέπεται σε ζεστό χρήμα. Στο Harvard, να είστε σίγουροι, το διδάσκουν.

Η δική μου εκτίμηση είναι πως αυτοί που περιμένουν να «γ******ν» τον Κυριάκο, για άλλη μία φορά θα αρκεστούν στον αυνανισμό.