Τη βεβαιότητα τους ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού εκφράζουν στα «Π» υψηλόβαθμες πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος. Η εκτίμησή τους είναι ότι στο τέλος της ημέρας τόσο η Γερμανία όσο και οι χώρες (σ.σ.: Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία) που συμφωνούν με τις θέσεις της θα υποχωρήσουν και θα δεχτούν τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Είναι, ωστόσο, εξίσου βέβαιοι ότι η βοήθεια δεν θα δοθεί μέσω του λεγόμενου κορονο-ομολόγου, στο οποίο η Γερμανία, όπως λένε, δεν θα ενδώσει, αλλά μέσα από μια «κοινή δράση», στην οποία θα μετέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕSM), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι θα ήταν αδύνατον να προκύψει οποιαδήποτε απόφαση και, πολύ περισσότερο, να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των κρατών-μελών της Ε.Ε. χωρίς τη συμφωνία της Γερμανίας. «Δεν υπάρχει ευρωζώνη χωρίς τη Γερμανία», λένε χαρακτηριστικά στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεδομένου ότι «οι Γερμανοί είναι που βάζουν τα λεφτά, όπως συνέβη και με την κρίση στη χώρα μας πριν από μερικά χρόνια».

Το μεγάλο ερώτημα για τους συνεργάτες του κ. Στουρνάρα είναι η διάρκεια της υγειονομικής κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη. Όπως τονίζουν, «δεν αρκεί το πώς θα τα πάει η χώρα μας, αλλά και το τι θα γίνει στην Ιταλία, την Ισπανία κ.α.». Στο πλαίσιο αυτό, παραδέχονται ότι για τις δυτικές οικονομίες η κατάσταση είναι αρκούντως δύσκολη, καθώς δεν μπορούν να πάρουν τα μέτρα που πήραν οι Κινέζοι. Ιδίως για την Ελλάδα, η ανησυχία των επιτελών της Τραπέζης της Ελλάδος έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι η χώρα μας, όπως και η Ιταλία, έχει υψηλό χρέος αλλά και έναν τεράστιο αριθμό «κόκκινων» δανείων, που σημαίνει ότι είναι άγνωστο στην παρούσα φάση πόσο θα εκτεθεί το τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό και ευελπιστούν ότι θα έχει τελειώσει η ιστορία με τον κοροναϊό έως το τέλος Μαΐου, που είναι και ο ορίζοντας βάσει του οποίου γίνεται σήμερα ο βασικός σχεδιασμός. Άλλωστε, όπως τονίζουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, «έως τότε έχουμε χρήματα».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η συνεννόηση και η επικοινωνία του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με την Τράπεζα της Ελλάδος γίνονται σε καθημερινή βάση.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 04 Απριλίου