Τα χαμόγελα της αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας έχουν επιστρέψει για τα καλά στους διαδρόμους της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα συνηγορούν υπέρ του ότι όχι απλώς η χώρα μας αντιμετώπισε τις οικονομικές παρενέργειες του κορονοϊού, αλλά ανοίγονται μπροστά της σημαντικές προοπτικές. Oι προοπτικές, συνεπώς, βελτιώνονται, και μάλιστα, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, υπάρχει ήδη αναθεώρηση προς τα πάνω για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2022, από 4,8% σε 5,3%, ενδεικτικό του θετικού κλίματος που επικρατεί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει στα «Παραπολιτικά» κορυφαία πηγή της Τραπέζης της Ελλάδος, τα επόμενα έξι χρόνια θα πέσουν περίπου 75 δισ. ευρώ στην οικονομία, ποσό που δύσκολα μπορεί να ξαναϋπάρξει ως ευκαιρία στο ορατό μέλλον. To ζητούμενο, βεβαίως, για την ίδια πηγή, είναι η σωστή διάθεση και αξιοποίηση των πόρων αυτών. Πόρων που θα κατανεμηθούν σε ποσοστό περίπου 45% στη γενική οικονομία, 30% στην πράσινη ανάπτυξη και 25% στην ψηφιοποιημένη οικονομία. Το πλέον θετικό στοιχείο είναι η μεγάλη αποδοχή που συνάντησε η πρόταση της κυβέρνησης για το ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, με το πλάνο να αξιολογείται ως ένα από τα πέντε καλύτερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται από τους αναλυτές και ως ένα δείγμα πως η χώρα μας δεν θέλει απλώς να λάβει το τεράστιο αυτό πακέτο, αλλά να το αξιοποιήσει για την ανάπτυξή της, αλλά και για μια σειρά αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Χαμόγελα από τα θετικά στοιχεία


Μόνο μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να εισρεύσουν περίπου 7 δισ. ευρώ, τα οποία υπολογίζονται στο 3,7% του ελληνικού ΑΕΠ. Παραλλήλως, αξιολογείται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο η πορεία του τουρισμού, δεδομένου ότι υπολογίζεται πως φέτος θα ξεπεράσει το 40% του 2019. Προς επίρρωση αυτής της εκτίμησης, υπάρχει το μαζικό κύμα τουριστών που αναμένεται από τις ΗΠΑ, όπως σε πολύ μεγάλο βαθμό καταδεικνύουν οι προγραμματισμένες πτήσεις από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Στο παζλ των θετικών στοιχείων πρέπει να προστεθεί και η ειλημμένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συνεχιστούν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού για το 2022, με τις πληροφορίες από υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, που γνωρίζουν πώς κινείται η ΕΚΤ, να πιθανολογούν ότι η εξέλιξη αυτή θα αφορά και το 2023.

Ολα τα προαναφερθέντα γεγονότα, αν συνδυαστούν και με τη χαλαρότητα που υπάρχει στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής για το προσεχές διάστημα, εξηγούν απολύτως τη διάχυτη αισιοδοξία του ίδιου του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για την πορεία της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, συνομιλητές του κ. Στουρνάρα υποστηρίζουν ότι εκεί όπου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι στο πεδίο της στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ιδίως όταν θα σταματήσουν τα μέτρα ενίσχυσης λόγω της πανδημίας. Οπως επίσης θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα και προστασία για μια σειρά κοινωνικών ομάδων που θα σταματήσουν να απολαμβάνουν το προσεχές διάστημα τα ειδικά προγράμματα απασχόλησης.