Ανοιχτό παραµένει το µεταναστευτικό ζήτηµα, µε την πίεση και τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις να προβληµατίζουν και την κυβέρνηση να επιδιώκει να εξοµαλύνει τη διαµορφωµένη κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου.

Εναν από τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασµού για τη διαχείριση της µεταναστευτικής κρίσης αποτελεί ο αποτελεσµατικός έλεγχος της δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε θέµατα διεθνούς προστασίας, µετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, µε το ηλεκτρονικό µητρώο εγγραφής
µελών και εργαζοµένων στις ελληνικές και ξένες οργανώσεις να βρίσκεται σε επιχειρησιακό στάδιο µέσα στην επόµενη εβδοµάδα.

Η σύσταση του ειδικού µητρώου καταχώρισης µελών και συνεργατών των ΜΚΟ µε «ονοµατεπώνυµα και διευθύνσεις» εξαγγέλθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο, µε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, µε στόχο να υπάρξει λογοδοσία και απόλυτος έλεγχος των εµπλεκόµενων φορέων.

Για πρώτη φορά µετά την έξαρση του Μεταναστευτικού η κυβέρνηση προχωρά στην καταγραφή των µελών και εργαζοµένων ελληνικών και ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στις δοµές φιλοξενίας προσφύγων και µεταναστών ανά την επικράτεια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι προγενέστερες νοµοθετικές ρυθµίσεις δεν προέβλεπαν κανόνες πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα.

«Προχωρήσαµε στην κατάρτιση µητρώου, όπου οι ΜΚΟ υποχρεούνται να δηλώνουν τα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε αυτές, υπαλλήλους, συνεργάτες, µέλη και εθελοντές. Στη συνέχεια, µε βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη διαδικασία καταγραφής, η Γραµµατεία θα προχωρήσει στην έκδοση κάρτας, η οποία θα δίδεται σε κάθε πιστοποιηµένο µέλος. Με αυτή την κάρτα τα µέλη των ΜΚΟ εξασφαλίζουν την είσοδό τους σε κέντρα και δοµές φιλοξενίας προσφύγων. Χωρίς την πιστοποίηση θα απαγορεύεται η είσοδος», αναφέρει, µιλώντας στα «Π», ο ειδικός γραµµατέας Συντονισµού Εµπλεκόµενων Φορέων, ΕυάγγελοςΑπόστολος Κωνσταντίνου.

Σηµειώνεται πως στο υπάρχον µητρώο ελληνικών και ξένων ΜΚΟ συνολικά 86 οργανώσεις είναι εγγεγραµµένες, ενώ πάνω από 460 έχουν εµφανιστεί κατά καιρούς στην επικράτεια. «Εφόσον το µητρώο δεν δέχεται ακόµη αιτήσεις, δεν µπορούµε να έχουµε αριθµητικό δείγµα. Ωστόσο, όσο το νοµικό πλαίσιο αυστηροποιείται, τόσο περισσότερες οργανώσεις θα αποχωρούν», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου.

ΤΕΛΟΣ ΤΟ «ΦΑΓΟΠΟΤΙ»

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στα «Π» ότι ο εξορθολογισµός των ΜΚΟ δεν έχει στόχο τη δαιµονοποίηση ή την εξαφάνισή τους. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, ωστόσο, µπαίνουν οι «σκοτεινές» ΜΚΟ, που έκαναν «πάρτι» τα προηγούµενα χρόνια µε τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οπως εξηγεί στα «Π» ο ειδικός γραµµατέας, µε βάση την υπουργική απόφαση, η πιστοποίηση θα είναι απαραίτητη για την είσοδο των εµπλεκόµενων φορέων όχι µόνο στα ΚΥΤ, αλλά σε όλες τις δοµές. Επιπροσθέτως, η πιστοποίηση, πέρα από ελευθέρας, θα εξασφαλίζει στις ΜΚΟ συµµετοχή στα ευρωπαϊκά και τα εθνικά κονδύλια για το Μεταναστευτικό. «Χωρίς την κάρτα, τα µέλη των ΜΚΟ θα απορρίπτονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όπου εµπλέκεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου», επισηµαίνει στα «Π» ο κ. Κωνσταντίνου.

Βάσει της υπουργικής απόφασης που ρυθµίζει το µητρώο, η ειδική Γραµµατεία επιφορτίζεται µε τη διενέργεια συχνών ελέγχων στις δοµές φιλοξενίας. «Σκοπεύουµε να πραγµατοποιούµε επιτόπιους ελέγχους ανά πάσα στιγµή στα κέντρα και στους χώρους φιλοξενίας µε µεικτά κλιµάκια του υπουργείου και των Αρχών», αναφέρει στα «Π» ο ειδικός γραµµατέας, τονίζοντας ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον εξορθολογισµό της λειτουργίας των ΜΚΟ που σχετίζονται µε τη µεταναστευτική κρίση θα είναι ανυποχώρητη.

Το ειδικό µητρώο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρµογή ταυτόχρονα µε την έκδοση της υπουργικής απόφασης, θα αλλάξει ∆ιεύθυνση, καθώς από το υπουργείο Εσωτερικών θα περάσει στην αρµοδιότητα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο της συντονισµένης δράσης του υπουργείου για τη διαχείριση της κρίσης.

Αναφορικά µε τη διαδικασία εγγραφής φυσικών προσώπων, ο γραµµατέας εξηγεί στα «Π» ότι η διαδικασία πιστοποίησης περιλαµβάνει τρία στάδια. «Το πρώτο στάδιο είναι η εγγραφή, η υποβολή των δικαιολογητικών που ορίζει η υπουργική απόφαση, και σε αυτό έχουν δικαίωµα όλες οι οργανώσεις. Το δεύτερο στάδιο είναι η απάντηση από τη Γραµµατεία, δηλαδή η έγκριση πιστοποίησης ή µη της ΜΚΟ, κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου των στοιχείων. Τέλος, το τρίτο στάδιο αφορά αποκλειστικά τις ΜΚΟ που εξασφάλισαν την πιστοποίηση του υπουργείου», καταλήγει ο κ. Κωνσταντίνου.

*Δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 28/3