Στη παραδοχή πως η κατάσταση στη Μόρια δεν είναι αυτή που προβλεπόταν και πως οι μετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό προχώρησε ο Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε πως υπήρχε μία περίοδος όπου «ακροβατούσαμε στα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αλλά και πως «η σημερινή κατάσταση απέχει από αυτό που θέλουμε», δικαιώνοντας ουσιαστικά τους πολίτες και τους δήμους των νησιών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο που φωνάζουν εδώ και καιρό πως η κατάσταση ξεφεύγει στην περιοχή τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μουζάλας, δεν μπορεί να εγγυηθεί η ομαλότητα στον καταυλισμό στη Μόρια.

«Η σημερινή κατάσταση απέχει βέβαια από αυτό που θέλουμε, πιστεύουμε όμως ότι θα τα καταφέρουμε και πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου η κατάσταση στη Μόρια θα είναι και πάλι μια κατάσταση η οποία θα τείνει προς το κανονικό. Και λέω ότι θα τείνει προς το κανονικό γιατί όλα εξαρτώνται από τις ροές», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το αίτημα των νησιών για αποσυμφόρηση των καταυλισμών, ο κ. Μουζάλας είπε πως θα πρέπει να μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα, βάσει της συμφωνίας της Ευρώπης με την Τουρκία, λέγοντας πως προς το παρόν γίνονται απλά προσπάθειες για να συμβεί αυτό.

«Στη Μόρια υπήρξε περίοδος που ακροβατούσαμε στα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα καταβάλουμε μια τεράστια προσπάθεια βελτίωσης», σχολίασε.

Την ίδια ώρα, είπε στους δημοσιογράφους πως τα Χριστούγεννα που πέρασε στη Μόρια ήταν μια καλή μέρα και πως από το πρωί είχαν αφιχθεί άλλα 175 άτομα στη Λέσβο.

Όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών, ο υπουργός τόνισε πως οι σκηνές έχουν φύγει και μπήκαν μικρά σπιτάκια και πως σύντομα θα υπάρξουν καινούργιες χημικές τουαλέτες.

«Το πρωί οι τουαλέτες είναι καθαρές. Αλλά με όλον αυτόν τον υπερπληθυσμό πόση ώρα μπορούν να διατηρηθούν καθαρές; Δημιουργούμε συνέχεια καινούργιες υποδομές ώστε να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες», είπε δείχνοντας πως εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό θέμα υγιεινής.

Τέλος, ο κ. Μουζάλας, παραδέχτηκε πως από πλευράς κυβέρνησης οι χειρισμοί τους στο θέμα έχουν οδηγήσει σε αποτυχίες.

«Το έχω πει, ταχυδακτυλουργοί δεν υπάρχουν, υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά, υπάρχει πολύς κόπος, πολύ μεγάλη προσπάθεια με αποτυχίες και επιτυχίες», ήταν η ατάκα του, αποφεύγοντας να πάρει ευθύνες για τις συνθήκες διαβίωσης, που οι ξένοι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν ως «κόλαση».

«Οι χαρακτηρισμοί υπερβαίνουν την πραγματικότητα. Στη Μόρια και στην οποιαδήποτε Μόρια υπάρχουν φάσεις που οι συνθήκες μπορεί να γίνουν πάρα πολύ σκληρές και πάρα πολύ δύσκολες. Αυτό δεν εξαρτάται από την πολιτεία. Εξαρτάται από τις ροές. Η πολιτεία δεν έχει μαγικά ραβδιά επειδή αυξήθηκαν οι ροές ξαφνικά», απάντησε, τονίζοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να «σταματήσει την υποκρισία της. Ζητάμε να πάρει η Ευρώπη μέρος από αυτά τα παιδιά. Δεν παίρνει».