«Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να επιδιώκει ακραία πράγματα όπως αυτά που έκανε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας...», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Για την επόμενη μέρα από την πανδημία, ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι «πολύ κόσμος, τώρα που μας πήρε ξώφαλτσα το κακό σε σχέση με άλλες χώρες, θέτει το ερώτημα ‘’ήταν ανάγκη να ληφθούν τόσο σοβαρά μέτρα που διαλύσαμε όλη την οικονομία, συνταγματικές ελευθερίες’’»; Όπως επισήμανε ο ίδιος δεν πρόκειται για μία «απλή επιδημία γρίπης».

«Το γεγονός ότι δεν έχει ξαναυπάρξει τα τελευταία 40-50 χρόνια περίπτωση όπου όλα τα νοσοκομεία και όλες οι ΜΕΘ να είναι με ασθενείς που πάσχουν από την ίδια ασθένεια είναι κάτι που είναι συντριπτικό ως προς την έκταση του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

Παράλληλα τόνισε ότι «είναι σαφές ότι η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια φάση πολύ μεγάλης υφέσεως». «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα την έκταση που θα έχει διότι δεν ξέρουμε ποιο είναι το τέλος αυτής της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα επαναχρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Συρίγος δήλωσε: «Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένος με το θέμα του κοροναϊού αλλά είναι ενδιαφέρον ότι σε ένα κράτος που πλήττεται άγρια εξακολουθεί ένα τμήμα του να ακολουθεί παλιές τακτικές. Δηλαδή είναι ενδιαφέρον ότι μέσα σε αυτό το χάος συνεχίζουν τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αυτό σημαίνει ότι την επόμενη μέρα όλα όσα είχαν γίνει ως τώρα θα επανέλθουν κανονικότατα, η Τουρκία δηλαδή δεν έχει υποχωρήσει σε σχέση με αυτά τα οποία διεκδικεί. Το μεταναστευτικό είναι ένα από αυτά τα πράγματα όπου κατά πάσα πιθανότητα ο Ερντογάν θα ξαναπροσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει ως όπλο. Θέλει αυτό να το κάνει εργαλείο για να πάρει περισσότερα χρήματα οπότε αυτό θα το ξαναδούμε σίγουρα στο δρόμο μας. Τι επιχειρεί ακριβώς να κάνει απέναντι από τα ελληνικά νησιά δεν είναι σαφές. Έχει μεταφέρει κόσμο στα παράλια, η κατάσταση δεν είναι ίδια όπως στον Έβρο. Στον Έβρο μπορούσες να περπατήσεις στις Καστανιές και να περάσεις στο ελληνικό έδαφος, στα παράλια πρέπει να βρεις λαθροδιακινητή, να έχεις λεφτά να σε περάσει απέναντι και επιπλέον ξέρουν ότι το Λιμενικό ακολουθεί τακτικές αποτροπής δεν αφήνει κάποιον να περάσει μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα».

«Ο Ερντογάν γύρευε την αποσταθεροποίηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να το προβάλει ως απειλή προς την υπόλοιπη Ευρώπη άρα από την ώρα που ακολουθεί αυτή τη λογική και κάνει τέτοιες ακραίες κινήσεις θα παραμείνει σε αυτή τη λογική», επισήμανε επιπρόσθετα. «Θα συνεχίσει δηλαδή να επιδιώκει ακραία πράγματα όπως αυτά που έκανε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την οικονομία της Τουρκίας, ο κ. Συρίγος σημείωσε πως εκείνο που τον ανησυχεί περισσότερο είναι τι θα γίνει με την Αμερική και τη σχέση της με την Τουρκία.

«Η Τουρκία μες τον επόμενο χρόνο πρέπει να μαζέψει 170 δις ευρώ ή να προσφύγει στο ΔΝΤ, ο Ερντογάν δεν θέλει να πάει στο ΔΝΤ και ενδεχομένως να ζητήσει από τους αμερικανούς να βρεθεί μια λύση χωρίς ΔΝΤ», εξήγησε. Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το θέμα για μας είναι ποιος θα είναι το θύμα σε αυτή την ιστορία, «ποιος θα είναι ο ‘’μόσχος ο σιτευτός’’».