Ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες», με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα.

*Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Τουσκ στην Πολωνία - Επί τάπητος το ευρωπαϊκό "παζλ" μετά τις ευρωεκλογές - Τι συζητήθηκε χθες μεταξύ 7 πρωθυπουργών

«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τους στρατηγικούς της στόχους, παραμένουν όλες οι θέσεις της πάνω στο τραπέζι, απλώς είχε αλλάξει τη ρητορική της μέχρι τώρα. Επανέρχεται με θέμα της δημιουργίας ενός θαλασσίου πάρκου», είπε αρχικά.

«Η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε οτιδήποτε αφορά ακατοίκητα νησιά στο Αιγαίο, διότι θεωρεί ότι μπορεί να τα αμφισβητεί με μια δική της θεωρία και θεωρεί ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα μέσω περιβαλλοντικών προγραμμάτων να δείξει ότι ασκεί κυριαρχία σε αυτά τα νησιά και αντιδρά για αυτό το λόγο. Η δεύτερη πιθανότητα είναι να σχετίζεται με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας και τη γενικότερη επανατοποθέτηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής διότι ο Ερντογάν είδε ότι δεν του βγαίνουν εκλογικά οι χαμηλοί τόνοι», πρόσθεσε.

«Θεωρώ ότι η Τουρκία, με την ακροτελεύτια παράγραφο της ανακοινώσεως στην οποία λέει «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα», σε αυτή τη φάση δεν θα θέλει να το συνεχίσει αλλά απομένει να φανεί», επισήμανε.


Για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ερωτηθείς αν θα μπουν δύσκολα θέματα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, απάντησε: «Δεν νομίζω. Πάντοτε οι συναντήσεις αυτές δεν είναι εύκολες αλλά υπάρχουν θέματα στα οποία αυτομάτως πέφτεις σε τοίχος. Εκτιμώ ότι και η Τουρκία το ξέρει αυτό και η Ελλάδα το ξέρει αυτό επομένως δεν θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο».

Στην ερώτηση τι σημαίνουν τα κοιτάσματα της Κύπρου για τις γεωπολιτικές ισορροπίες, απάντησε: «Εάν βρεθεί κοίτασμα ή κοιτάσματα μεγάλα, τότε η Κύπρος φεύγει από τη λογική των μεγάλων δυνάμεων ως παράρτημα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής όπως το έχει εφαρμόσει μετά το ’74 και θα τη δούνε αυτόνομα. Δεν θα έχουν όρεξη να διαπραγματεύονται με τους Τούρκους για τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου της Κύπρου. Αν βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα τότε οι δυτικές δυνάμεις θα σκεφτούνε δεν έχουμε λόγο να διαπραγματευόμαστε με τον περίεργο Ερντογάν καλύτερα να συνεννοούμαστε με την Κύπρο που είναι ευρωπαϊκό κράτος και λειτουργεί με φυσιολογικούς κανόνες».

O Άγγελος Συρίγος στον Γιάννη Αργυρό "Πρωινές Ιστορίες"  12-04-24