Στο στρατηγικό management πολύ συχνά συναντάμε τον όρο best practice. Ελληνιστί, βέλτιστη ή ορθή πρακτική είναι μια μέθοδος ή μια τεχνική αποδεκτή ως ανώτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική λύση διότι παράγει αποτελέσματα ανώτερα από εκείνα που επιτυγχάνονται με άλλα μέσα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτούς τους 9 μήνες διακυβέρνησης έχει δείξει ότι εφαρμόζει σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους στην πράξη.

Κυρίως όμως έχει αποδείξει ότι δεν έχει αφήσει στιγμή χαμένη και δουλεύει επί της ουσίας και με συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό φάνηκε από την πρώτη μέρα όταν εν μέσω θέρους και μόλις ένα μήνα από την εκλογή της, ψηφίστηκε το πρώτο νομοσχέδιο. Κάτι που μπορεί σε πολλούς να φάνηκε καθαρά συμβολικό αλλά ήταν ένα δείγμα γραφής ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν έτοιμη από καιρό να κάνει τα αυτονόητα. Να παράξει έργο.

Έτοιμη ήταν επίσης να διαχειριστεί αλλεπάλληλες κρίσεις, άλλες με μικρότερη επιτυχία και άλλες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε επίπεδο τέτοιο που αποτελούν best practice και έχουν γίνει αφορμή θετικών σχολίων διεθνώς, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αναφορά του Bill Gates στην καινοτόμο πλατφόρμα για τον Ελληνικό Τουρισμό “Greece from home”.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή η χώρα μας έχει επιτέλους μια σοβαρή κυβέρνηση και τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έναν άνθρωπο ρεαλιστή που κατάφερε σε αυτές τις δύσκολες ώρες να ενώσει όλους τους Έλληνες και όχι να διχάσει και να τους χωρίσει σε στρατόπεδα. Ακόμη και στο τελευταίο του διάγγελμα ο πρωθυπουργός δεν “πούλησε” ελπίδα, ούτε χάιδεψε αυτιά, αντιθέτως έθεσε τους πάντες προ των ευθυνών τους, τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για τις επιπτώσεις της αναπόφευκτης οικονομικής ύφεσης που βρίσκεται προ των πυλών.

Με την καθολική εμπιστοσύνη των Ελλήνων ως προς την κυβέρνηση και ως προς το κράτος θα μπορέσουμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση και να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του αύριο. Το παγκόσμιο best practice που θα λέγεται Ελλάδα.

*O Δημήτρης Φώτης είναι Οικονομολόγος Msc και μέλος ΚΕ ΟΝΝΕΔ