Προγραμματικές δηλώσεις διάρκειας 60 λεπτών έκανε το απόγευμα της Πέμπτης 6 Ιουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στόχο να ξεδιπλώσει το όραμά του για την Ελλάδα του 2023.

Κατά την έναρξη των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους της νέας κυβερνητικής τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του η νέα κυβέρνηση να «είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και Ελληνίδων».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά «στην αφετηρία της νέας νομοθετικής περιόδου θέλω να εκφράσω την ακλόνητη θέλησή μου η νέα διακυβέρνηση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προσδοκίες των πολιτών. Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου έκλεισε έναν πολυετή κύκλο καθυστέρησης. Οι πολίτες μας ζήτησαν να προχωρήσουμε γρήγορα και πιο τολμηρά στις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους. Η Ελλάδα του 2023 είναι μία χώρα πιο ανθεκτική, με μια κοινωνία πιο ενωμένη, με ένα κράτος πιο στέρεο. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας. Οι στρεβλώσεις για να διορθωθούν χρειάζονται τουλάχιστον δύο κυβερνητικές θητείες. Η ανεργία μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, τους πιο ταχείς στην Ευρώπη. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, αλλά η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει αυτές τις αυξήσεις».
vouli__2_
vouli__3_
vouli__4_
vouli__1_

«Η Ελλάδα του 2023 είναι μια χώρα πιο ανθεκτική και μια κοινωνία πιο ενωμένη και πιο αισιόδοξη»

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη τετραετία και τα αποτελέσματά τους. «Η Ελλάδα του 2023 είναι μια χώρα πιο ανθεκτική και μια κοινωνία πιο ενωμένη και πιο αισιόδοξη», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας».

Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να αντιμετωπίσει και να βελτιώσει στη χώρα την τετραετία 2019-2023. Αναφερόμενος στην ανεργία, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «στηρίξαμε το διαθέσιμο εισόδημα, ωστόσο οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλοί».

Για τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους και την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του μνημονίου, αλλά και πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση του δημόσιου χρέους, υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέχρι το τέλος της τετραετίας και μείωση των ανισοτήτων.

Παράλληλα ανακοίνωσε την επέκταση του market pass και τόνισε ότι πλέον θα είναι μόνιμο μέτρο το youth pass των 150 ευρώ για τους νέους, με πρώτη καταβολή τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, από 1η Ιανουαρίου του 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμα, ανακοίνωσε την πρόσθετη μείωση φόρου 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, νέα μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτι ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές, μόνιμη απαλλαγή δικαιούχων ΕΚΑΣ από συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ ως «κάτι που θα τους ευχαριστήσει». «Όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Παραγωγική Ελλάδα σημαίνει καλύτερες αμοιβές», σημείωσε και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα «απέραντο εργοτάξιο», κάνοντας λόγο για την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης, την εξάπλωση του μετρό Αθήνας, τους δρόμους που ολοκληρώνονται σε όλη τη χώρα, τη Διπλή Ανάπλαση του Βοτανικού και όχι μόνο.
vouli__7_
vouli__8_
vouli__5_
vouli__6_

«Σκοπός μας είναι το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται σε 7 με 10 λεπτά»

Μιλώντας για την Κοινωνική Ελλάδα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «σημαίνει στήριξη των πιο αδύναμων». Για τον συγκεκριμένο τομέα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη βάση στα έργα που αφορούν την Υγεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα γίνουν «10.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας και αυτό ισχύει στο ακέραιο». «Συγκροτούμε ομάδα από 250 διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων και θα δίνουν τις πρώτες βοήθειες», πρόσθεσε. Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της Υγείας τόνισε ότι αυτή την τετραετία αναμένεται να ολοκληρωθεί. «Σκοπός μας είναι το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται σε 7 με 10 λεπτά», σημείωσε και μίλησε για επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα, με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται στα Δημόσια Σχολεία

Για τη δημόσια Παιδεία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι σύντομα όλοι οι μαθητές από πέμπτη δημοτικού θα διδάσκονται με τους διαδραστικούς πίνακες. Για τα προβλήματα στα κτίρια που στεγάζονται τα σχολεία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μια μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων της χώρας». Αναφερόμενος στην Παιδεία, μίλησε ακόμα και για 180 πρότυπα και πειραματικά σχολεία μέχρι το τέλος της τετραετίας και τόνισε ότι οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται στα Δημόσια Σχολεία, μία δράση που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα και νέα σχολεία», ανακοινώνοντας ότι από το φθινόπωρο ξεκινά μελέτη για αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της χώρας. «Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να γίνουν εργαστήρια ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Το ίδιο να ισχύει σε όλες τις βαθμίδες», πρόσθεσε.

«Θα διπλασιάσουμε τους πόρους για το πρόγραμμα "Σπίτι μου"», σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας για το στεγαστικό ζήτημα. Για τη σημασία του περιβάλλοντος και τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είπε ότι «το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2030 θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Στις αρχές του 2025 θα εκκινήσει η συνταγματική μεταρρύθμιση»

«Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά μας και τα βουνά μας στον βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης», είπε και πρόσθεσε ότι η περίπτωση της Μυκόνου αποδεικνύει ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης είναι η μεγαλύτερη αδικία κατά τον κ. Μητσοτάκη, που τόνισε ότι είναι σημαντικό «να πάμε πιο γρήγορα» και να προσεγγίσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «στις αρχές του 2025 θα εκκινήσει η συνταγματική μεταρρύθμιση», κάνοντας άνοιγμα στα κόμματα της Βουλής, σημειώνοντας ότι «ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν την άρνηση και να προσέλθουν στη συζήτηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση».

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ υπό τον έλεγχο του κράτους «από το Υπερταμείο όπου τις είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε ότι συντονίζεται ειδική επιτροπή για τη μεγάλη πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ισχυρή Ελλάδα: «Θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας»

Η ισχυρή Ελλάδα αποτελεί την πέμπτη αλλά ταυτόχρονα και την πρώτη προτεραιότητα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας τις κινήσεις που έχουν γίνει για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της χώρας. Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «συνεχίζουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί. Σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και νέες θετικές ειδήσεις στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει. Αυτή η περήφανη γαλάζια ασπίδα προστατεύει τις εθνικές κόκκινες γραμμές μας. Θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην ΕΑΒ, όπου είμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025, θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Λιμενικό μας. Η Ελλάδα έμεινε Ευρώπη για να γίνει Ευρώπη παντού. Θα συμμετέχουμε ενεργά. Στα χρόνια των τελευταίων κρίσεων πρωτοστατήσαμε σε μία σειρά από κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Κερδίσαμε πολλές μάχες στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε πολλές ακόμα. Αυτές οι πέντε Ελλάδες συγκροτούν την Ελλάδα που θέλουμε. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις προκλήσεις που είναι ήδη παρούσες. Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αλλάζει δραματικά στις συνθήκες στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση. Τεράστιες προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την πατρίδα μας. Να συστήσω μια συμβουλευτική επιτροπή προσελκύοντας τα πιο λαμπρά μυαλά που έχουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «η θέση μας σταθερή για διευθέτηση στο δικαστήριο της Χάγης με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», ενώ πρόσθεσε πως «δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην ιστορία (…) στα εθνικά θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε με σιγουριά». Αναφερόμενος στα γλυπτά του Παρθενώνα σημείωσε ότι είναι ανάγκη να γίνει επανένωση «με τα αδέλφια τους στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Λίγο πριν από το τέλος των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μουσουλμανική μειονότητα, τονίζοντας ότι «οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με τους χριστιανούς και πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν χρειάζονται ξένους προστάτες που με τις παρεμβάσεις τους θέλουν να διχάσουν και όχι να ενώσουν».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε θριάμβους. Στην αρχή της νέας θητείας δεν θα υποσχεθώ θαύματα, αλλά υπομονή και σκληρή δουλειά», ενώ έκανε κάλεσμα σε όλους στη Βουλή για ειρηνική επίλυση των διαφορών, καθώς «η ακρότητα και η χυδαιότητα ανήκουν στο χθες».

Δείτε βίντεο