Ψηφιακά θα εκδίδεται από τον Ιούνιο το 40% των συντάξεων, τονίζει στα «Π» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτσης, που αποκαλύπτει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, με ορίζοντα το τέλος του 2021 όπως σχεδιάζεται, το 80% του συνόλου των αιτήσεων συνταξιοδότησης να βγαίνουν αυθημερόν.

Έχετε δηλώσει ότι, αν συνεχιστεί η κρίση, «η περίμετρος των μέτρων θα αυξηθεί». Υπάρχουν τα κονδύλια γι’ αυτό και πώς σχεδιάζετε να αυξήσετε τους δικαιούχους;

Η κυβέρνηση συνολικά έχει δεσμευτεί ότι σε αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση δεν θα αφήσει κανέναν πολίτη ανυπεράσπιστο. Ηδη από την αρχή της κρίσης κινηθήκαμε ταχύτατα και στα θέματα πρόληψης της υγείας αλλά και στα ζητήματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Με τις πρώτες δέσμες μέτρων που πήραμε ανακουφίσαμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις που είχε η κρίση της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Σταδιακά, ωστόσο, συμπεριλάβαμε στο πλέγμα της προστασίας μας και άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως ήταν οι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, το επιστημονικό μας δυναμικό, καθώς και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των ανέργων και των μακροχρόνια άνεργων συμπολιτών μας. Πάντοτε με σχέδιο, μελετημένα, κοστολογημένα και αρνούμενοι να μπούμε σε έναν ανταγωνισμό άσκοπης και ανέξοδης πλειοδοσίας. Ετσι, λοιπόν, έγινε και με την πρόσφατη περίπτωση της οικονομικής ενίσχυσης με 400 ευρώ των 155.000 μακροχρόνια ανέργων, αλλά και την εξασφάλιση νέου προγράμματος 8.500 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας για την κατηγορία αυτή. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι, ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης, να επεκτείνουμε χρονικά την περίμετρο των μέτρων, με σκοπό να μη μείνει κανένας πολίτης απροστάτευτος.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο απότομης ανόδου της ανεργίας μετά τη λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα;

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. μηνός Ιανουαρίου 2020 έδειξαν ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας συνεχίζεται μειούμενη κατά 2,1% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2019. Μια πορεία αποκλιμάκωσης που, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, θα έφτανε στο 15% στο τέλος του 2020. ∆υστυχώς, η απρόβλεπτη και άνευ προηγουμένου κρίση της πανδημίας μοιραία θα ανακόψει αυτή την πορεία και τις προβλέψεις μας. Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα αποτυπωθούν και στην αγορά εργασίας και στους δείκτες της ανεργίας ως αποτέλεσμα της ύφεσης που θα δοκιμάσει την ελληνική οικονομία. Οι επιπτώσεις αυτές, όμως, θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, διότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αποδίδουν και λειτουργούν προστατευτικά στην αγορά εργασίας, καθώς κοινός παρονομαστής αυτών είναι η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Για την επόμενη μέρα, καθώς η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε φάση επανεκκίνησης, προετοιμαζόμαστε με μια νέα δέσμη στοχευμένων μέτρων (χρηματοδοτικά εργαλεία, πολιτικές απασχόλησης, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κ.ά.), ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις και να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Ξεκίνησε η πιλοτική ψηφιακή έκδοση συντάξεων. Πόσους αφορά και πότε θα επεκταθεί η μεταρρύθμιση αυτή;

Ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον eΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης διαδικασίας. Στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης, οι αποφάσεις μεταβίβασης συντάξεων λόγω θανάτου και οι αποφάσεις συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019, και ειδικότερα η πρώτη 34.268 αποφάσεις και η δεύτερη περίπου 12.000 αποφάσεις. Συνολικά, οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019. Παράλληλα, θα εισάγονται στο σύστημα τα ηλεκτρονικά αρχεία των αιτήσεων συνταξιοδότησης των δύο κατηγοριών αυτών που ήδη έχουν υποβληθεί. Η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας θα υλοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020, παρουσία και του πρωθυπουργού, και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και οι υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων, ώστε το 80% του συνόλου των αιτήσεων συνταξιοδότησης να βγαίνουν αυθημερόν. Μέσα στο 2020 στόχος μας είναι να εκδοθεί ο μεγαλύτερος όγκος των εκκρεμών αιτήσεων προς συνταξιοδότηση και με την ολοκλήρωση της λειτουργίας του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» να εξαλειφθεί το χρόνιο φαινόμενο της καθυστέρησης έκδοσης των συντάξεων.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε έξι επιστημονικούς κλάδους προς το παρόν λαμβάνουν τηλεκατάρτιση ως ενίσχυση. Σχεδιάζετε ευρύτερη στήριξή τους;

Για πρώτη φορά σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης συνδυαστικά με εκπαιδευτικό επίδομα. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως τηλεκατάρτισης, στο οποίο μπορεί να ενταχθεί όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να αποκομίσει, εκτός της εισοδηματικής ενίσχυσης, και σημαντικές εξειδικευμένες γνώσεις. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής δυσκολίας αξιοποιούμε για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινοτικούς πόρους. Εάν και εφόσον η κρίση συνεχιστεί από τον Μάιο και μετά, προ φανώς και θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας αυτής.

Θα υπάρξουν ποινές για τους εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους παρόλο που είναι σε αναστολή εργασίας;

Στα έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά μέτρα που λάβαμε πρόσφατα διαμέσου Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου δώσαμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που είτε διεκόπη η λειτουργία τους με διοικητική εντολή είτε έχουν πληγεί λόγω της κρίσης να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους. Ταυτόχρονα, θεωρούνται άκυρες όποιες απολύσεις επιχειρηθούν από τις επιχειρήσεις αυτές, ενώ κοινός παρονομαστής των ευεργετικών μέτρων για τις επιχειρήσεις είναι η διατήρηση θέσεων εργασίας. Ολα τα προηγούμενα πρέπει να γίνουν σεβαστά από όλους, και ειδικά από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες. Γι’ αυτό επιβάλλουμε, για την περίπτωση μη εφαρμογής του νόμου και καταχρηστικών συμπεριφορών από επιχειρήσεις και εργοδότες, ένα καινούργιο πρόστιμο, αυτό των 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο τον οποίον ο εργοδότης θα αναγκάσει σε εργασία. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η κρίση δεν αποτελεί άλλοθι για κανέναν και οι καταχρηστικές συμπεριφορές θα τιμωρούνται.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου