Την διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων περιέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag».

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο, υπάρχει ένα «συντονισμένο και συμπαγές σχέδιο» για την σταδιακή άρση των μέτρων.

«Από την υγειονομικής κρίσης ακούγαμε τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι μας καθοδηγούσαν. Τώρα πάλι θα ακούσουμε τους επιστήμονες» τόνισε, καθώς, εάν τα μέτρα αρθούν νωρίτερα, ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας στη χώρα «οπότε και θα χρειαστεί ένα δεύτερο lockdown, το οποίο θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία».

Ο υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρχει βιασύνη αναφορικά με την ημερομηνία έναρξης της άρσης των μέτρων, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι αυτή θα γίνει στο διάστημα μεταξύ 4 και 11 Μαΐου.

Εξήγησε δε, πως η άρση των περιοστικών μέτρων κρίνεται με βάση τρεις πτυχές: Τις αντοχές του συστήματος της υγείας, τον περιορισμό των κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό και την ανάγκη για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι περιορισμοί μετά… την άρση των περιορισμών

Παράλληλα, μιλώντας για τους περιορισμούς που θα επικρατήσουν μετά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, ανέφερε το παράδειγμα των καταστημάτων, τα οποία, σε πρώτη φάση, θα λειτουργούν ανάλογα με τα τετραγωνικά τους και πόσοι υπάλληλοι και πελάτες βρίσκονται στο χώρο.

Για τα sms και τα έντπυα που χρειάζονται για την κυκλοφορία, σημείωσε, ότι κινούνταν στηλογική του περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων.

«Όταν δούμε ότι είμαστε έτοιμοι, θα αίρονται κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία» πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο, πως τα μέτρα ισχύουν ακόμα και πως πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο.

Το μέτωπο της οικονομίας

Σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι πέραν των μέτρων που ήδη έχει λάβει η κυβέρνηση, το προσεχές διάστημα «θα υπάρξουν και νέες ‘’ενέσεις’’ στην οικονομία.

Ως προς αυτό, επισήμανε πως το κράτος πρέπει να φροντίζει να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας οι τράπεζες, προκειμένου και αυτές με τη σειρά τους να στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, ίσως γίνει με τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου.

Τέλος, χαρακτήρισε «αβάσιμα» τα σενάρια που έκανα λόγο για πρόωρη προσφυγή της κυβέρνησης στις κάλπες. «Όποιος μιλάει για εκλογές δεν ξέρει ούτε το αίσθημα υπευθυνότητας του πρωθυπουργού, ούτε τα προβλήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας».